Takarmánypiac és szuperciklus – Van még tovább?

Agro Napló
Világszerte jelentősen drágultak a takarmányárak az elmúlt hónapokban, ennek főbb okait, hatását és kilátásait vizsgálták elemzésükben a Takarékbank Agrárcentrumának elemzői.

Európa keleti részén és Franciaországban is kisebb hozamokat eredményezett a szárazság, Dél-Amerikában a „La Niña” időjárási jelenség, Kínában pedig az áradások. Kanadában tavaly az utóbbi év legrosszabb repcetermése volt, Oroszországban a kvóta bevezetésének beharangozása okozta a takarmányárak drágulását. Emellett érdemes még megemlíteni a 2018-as afrikai sertéspestis járványt is, ami után Kínában lassan épül vissza a lefeleződött sertésállomány. Ezenfelül Amerika- és Európa-szerte komoly téli fagyok voltak, így a terméskilátások csökkentek a következő aratásra.

A drágulás mértékét egy életszerű példán keresztül érdemes a KSH adatai alapján bemutatni: 2020 márciusában, egy havi nettó átlagkeresetből (előző évek átlaga) 4,5 tonna kukoricát vásárolhattunk, 2021 márciusában már csak 3,1 tonnát.

A mezőgazdasági termékek árában, a fentebb részletezett okok miatt, tehát elindult egy szuperciklus. Szuperciklus alatt a kereslet hosszan tartó fellendülése kapcsán begyűrűző egyre magasabbra kúszó árspirált értünk. Ennek egyik kiváltója a koronavírus-járvány volt, amely megzavarta az ellátási láncokat és „pánikvásárlásokhoz”, valamint raktározásokhoz vezettek. Számos ország – közte Kína, Oroszország és Argentína – kereskedelmi korlátozásokat vezetett be az árak emelkedésének letörésére és a saját fogyasztás biztosítására, ami szintén felhajtotta az árakat.

Meddig tarthat?

A befektetők február utolsó hetében csökkentették a nettó vételi pozícióikat, vagyis a magasabb árakra vonatkozó várakozásaikat mind a kukorica, mind pedig a szójabab tekintetében – derül ki a Commodity Futures Trading Commission adataiból. Ez magyarázza jelenleg a kissé oldalazva csökkenő árakat az előbbi két termény tekintetében, a búza pedig valószínűleg követi ezeket.

Az árak tehát jelenleg „platóznak”. Érdemi elmozdulás a takarmány-alapanyagok árában a következő aratásig nem várható.

A takarmányárak rekordmagassága várhatóan hamarosan átárazódik a boltok polcaira is. Ezzel egyidejűleg a piac feszülten figyeli, hogy 2021 nyarára milyen kereslet-kínálati viszonyok alakulnak ki, ami érdemben eldöntheti, hogy folytatódik-e az idei év januárjáig látott drágulás vagy korrekció következik. 

Emellett az árak alakulását az ugyanolyan erőteljesen ingadozó kőolajárak is befolyásolják – amelyek további hajtóerőt jelentenek a növényi olaj és a bioenergia árainak. Kína pedig az akut takarmányhiány miatt kampányt indított a kukorica- és szójaliszt állati takarmányban történő felhasználásának csökkentésére, azok helyettesítésére.

Dózsa Gergely & Héjja Csaba

A cikk szerzője: Dózsa Gergely László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zearalenone

Zearalenone

A tehenészetekben mikotoxin-szennyeződés esetén általában csak a termeléskiesés és az egészségromlás miatti közvetlen veszteségekkel számolunk. A Zear...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!