2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Az antibiotikum-felhasználás csökkentése sertésekben, ivóvízen keresztül

Agro Napló
Egyre gyakrabban találnak gyógyszerekre multirezisztens kórokozókat az állattenyésztésben, így folyamatosan nő a piaci igény az antibiotikum-felhasználás csökkentésére. A felelős használat nem az antimikrobiális szerek teljes mellőzését jelenti, hanem inkább az indokolt esetekben való alkalmazásukat szorgalmazza.

Az antibiotikumok használatának csökkentése összetett stratégiát igényel, amely magában foglalja a genetikát, vakcinázást, biobiztonságot, menedzsmentet és a takarmányozást is úgy, hogy közben a magas termelési szintet megtarthassuk. Mivel az antibiotikumok szerepe a betegségek kezelésére kell, hogy korlátozódjon, az előbbi szempontoknak kell szolgálni a betegségmegelőzést és a hozamfokozást. Ezt a törekvést a BIOMIN palettáján lévő, számos ivóvízben adagolható termékkel is támogatni tudjuk.

Biotronic® Top liquid

A Permeabilizing Complex™ egyedülálló hatóanyaga és a szerves savak elegye közvetlen antimikrobiális hatást fejt ki, különösen a Gram-negatív kórokozókra.

A termékben lévő Permeabilizing Complex™ keverék gyengíti a Gram-negatív baktériumok sejtfalát és segíti az antimikrobiális anyagok átjutását a baktériumsejtbe. A szerves savak egyedi keveréke pedig javítja a vízhigiéniát, a pH-érték és a pufferkapacitás csökkentésével, továbbá megakadályozza az olyan baktériumok szaporodását, mint a Salmonella fajok és az E. coli.

A termék csökkenti az emésztőrendszerben a takarmány pufferkapacitását is, amely hatékonyabb fehérjeemésztést biztosít, csökkentve a patogén baktériumok felső bélszakaszban való szaporodásának lehetőségét. Ezzel csökkenti a hasmenést és az elhullást, valamint javítja a növekedési teljesítményt.

A Biotronic® Top liquid javítja a vízklórozás hatékonyságát is azáltal, hogy elősegíti a hipoklórossav képződését a hipokloridionnal szemben, amely így erősebb fertőtlenítő hatást eredményez.

Digestarom® P.E.P. sol

A Digestarom® P.E.P. sol egy vízben oldódó, növényi alapú folyadék, mely három illóolaj szinergista keverékén alapul: oregánó, ánizs és citrus. Az oregánó a gyulladáscsökkentő, az ánizs az ízfokozó, a citrus pedig az antibakteriális hatása miatt alkot egyedülálló keveréket.

A Digestarom® P.E.P. az NfkB (a gyulladásos fehérjék termelődéséért felelős) gén kifejeződésének csökkentésével fejti ki hatását. Ebből adódóan, gyulladáscsökkentő hatása révén megvédi az emésztőrendszert a stressz hatásaitól, ezáltal segít a sertéseknek az olyan stresszel járó időszakok leküzdésében, mint például a választás, takarmányváltás, vagy az egyéb olyan időszakok, melyek az emésztőrendszer megterhelésével járnak.

A Digestarom® P.E.P. sol támogatja az eubiózist és a bél egészségét, valamint csökkenti a Gram-pozitív baktériumok általi terhelést a bélben, ezáltal minimalizálva a Gram-pozitívok okozta megbetegedések kockázatát.

Javítja továbbá az emésztést és a takarmány értékesülését, ezáltal teljesítményjavulást eredményez.

A termékek alkalmazása és adagolása függ a telep sajátosságaitól, ezért kérje a BIOMIN szaktanácsadóinak segítségét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!