2024. április 29. hétfő Péter

A hasznos bélflóra kialakítása a PoultryStar® keltetői alkalmazásával

Agro Napló
Természetes körülmények között a mikroflóra átjut a tyúkból a csibékbe. A modern baromfirendszerekben azonban keltetéskor a hasznos baktériumok ritkán kolonizálódnak a bélben, mivel a biobiztonsági követelmények miatt a keltetőkamra környezete steril. A bél kolonizációja ezért a keltető elhagyása után a környezeti hatásoktól függ. Ezt segíti a PoultryStar® Hatchery gél, mellyel már a keltetőben betelepíthetjük a napos madarak emésztőrend­szerét a megfelelő baktériumokkal.

A frissen kikelt csibék bélkolonizációja az immunrendszer és az emésztőrendszer fejlődésének kritikus periódusában történik, így a csibe életének első 21 napja döntő fontosságú a madár mikroflórájának fejlődéséhez. Az első 7–14 napon belül a mikrobák gyorsan cserélődnek, a kötőhelyeket biztosító bélhámsejtek cserélődésének köszönhetően. Ez elengedhetetlen a bél megfelelő érési folyamatához. A 14–21. napon a felső bélszakaszokban kialakulnak a meghatározott baktériumpopulációk, ugyanakkor a vakbélben a baktériumok feldúsulása és stabilizálódása csak 30 nap elteltével következik be.

A bél mikroflórája hatással van a bél morfológiájára, a hatékony tápanyag-felszívódásra, az immunválaszra és részt vesz a bél megbetegedéseinek szabályozásában is, a kompetitív gátlás által. A PoultryStar® Hatcheryben lévő Lactobacillusok és Enterococcusok elengedhetetlenek a bél fejlődéséhez, a Bifidobacteriumok pedig az immunrendszer aktiválásához a legfontosabbak.

A Lactobacillusok a bél egészségének fő mozgatórugói. Baromfi esetében segítik az emésztőrendszer felső traktusának védekezését a takarmányban lévő kórokozókkal szemben. Az Enterococcus faeciumot gyakran a bélrendszer harcosainak nevezik, mivel ezek védik a vékonybelet a patogén behatolástól bizonyos anyagcseretermékek kiválasztásával, amelyek ugyanakkor lehetővé teszik más hasznos baktériumok fejlődését. Semlegesítik az olyan kórokozókat, mint a Clostridium perfringes vagy az E. coli, ugyanakkor a vajsavtermelésük elősegíti a kokcidiózis és egyéb kórokok által károsodott sejtek regenerálódását.

A naposcsibék immunrendszerének aktiválása versenyfutás az idővel. A Bifidobaktériumok nélkülözhetetlenek az immunrendszer bevésődési folyamataihoz és gyors reakciójához. Serkentik a specifikus IgA kiválasztását és fokozzák a vakcinákra adott immunválaszt, lehetővé téve a madaraknak, hogy természetes módon megbirkózzanak a patogén nyomással.

Amennyiben a keltetőben a gélcseppet képző, gondosan kiválasztott probiotikus törzseket és velük szinergikus hatásban lévő prebiotikus inulint tartalmazó PoultryStar® Hatchery terméket adjuk, szelektíven stimuláljuk a hasznos baktériumokat a „bifidogén hatás” révén. A keltetői adagolás után ivóvízben és takarmányban való további alkalmazással a baromfitartásban maximalizálható az állomány teljesítménye, ami nagyobb súlyokat, alacsonyabb elhullást, egységesebb állományt és jobb takarmányértékesítést eredményez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Jönnek a hazai zöld kötvények!

Jönnek a hazai zöld kötvények!

Magyarországon elsőként a KPMG tanúsíthatja a zöld kötvényeket, miután megszerezte a „jóváhagyott hitelesítő” státuszt a Climate Bonds Standards and C...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!