Mi történik az emésztőrendszerben DON-szennyezésnél?

Agro Napló
Az idei év gabonáinak magas DON-szennyezettsége miatt fontos azzal foglalkoznunk, hogy miért okoz ez a toxin súlyos gazdasági veszteségeket. A mikotoxinokkal kapcsolatos közel 13.000 tudományos publikációból több, mint 3.000 a deoxinivalenollal (DON) kapcsolatos. A tudósok csak az utolsó évtizedben kezdtek el foglalkozni a DON-nak az állatok emésztőrendszerére gyakorolt hatásaival, és meglepő eredményeket találtak.

Számos fuzáriumtörzs képes a B típusú trichotecén, a deoxinivalenol (DON, vomitoxin) termelésére, ugyanakkor a DON-ból további metabolitok képződhetnek különböző gombák, növények, állatok és baktériumok által (maszkos toxinok). A tanulmányok azt mutatják, hogy ezen DON-módosulatok (főként a 3-acetil-DON, a 15-acetil-DON és a DON-3-glükozid) mennyisége akár még plusz 75%-a is lehet a takarmányban mérhető DON-értéknek.

A DON-nal szennyezett takarmány bejutása után a bélhámsejtek jelentik az elsődleges célpontot. Függetlenül attól, hogy mennyi DON szívódott fel a bélből, a bélhámsejtek kitettek a takarmány teljes toxinszennyezettségének, így a nem felszívódó toxinok is károsítják a bél nyálkahártyáját. A felszívódott mikotoxinok képesek újra belépni a bél üregébe a bélnyálkahártyán keresztül vagy az entero-hepatikus körforgáson át (epével való kiválasztódás és visszaszívódás), ezáltal megnövelve a toxinok behatási idejét az emésztőrendszerben.

A DON képes átjutni a bélnyálkahártyán a sejtek közötti kapcsolatokon (tight junctions) keresztül, ugyanakkor növeli a sejtek közötti átjárhatóságot is a sejtek közötti kapcsolatok felbontásával. Ezért a tartósan DON-os takarmánynak kitett állatokban egyre magasabb a DON-felszívódás. Számos baktérium is képes ezután bejutni a sérült bélhámon keresztül, növelve az esélyt a bél bakteriális fertőzéseire. Más mikotoxinok, gyógyszerek, növényvédő szerek, allergének, gombák és vírusok is könnyebben jutnak át a bél nyálkahártyáján.

A DON károsítja a veleszületett immunitást is. Nagy dózisú DON elnyomja az immunválaszt, míg az alacsony koncentrációban lévő elősegíti a nyálkahártya gyors gyulladásos válaszát, amely krónikus bélgyulladás megjelenését indukálja.

Már alacsony koncentrációban jelenlévő DON is gátolja a tápanyagok felszívódását a bélből, mint pl. a glükóz és az aminosavak, a glükózszállító (SGLT-1) molekula működésének gátlásával. Ugyanakkor a DON csökkenti a bélbolyhok magasságát és felszívó felületét, a bélbolyhok fúzióját és sorvadását okozva. Közvetlenül az agyat megcélozva a DON továbbá meg tudja változtatni az agyi funkciókat, ezáltal hányást, lesoványodást, lázat, csökkent aktivitást okoz.

Szem előtt kell tartani, hogy a DON-nal szennyezett takarmány etetéséből származó következményeknek csak egy része a bélbeli hatás, de rávilágít arra, hogy egy hatékony mikotoxin elleni védelmet kell bevezetni. A Mycofix® 5. generációjában lévő Biomin® BBSH 797 szabadalmaztatott baktérium enzimje módosítja a trichotecének szerkezetét, ezért az olyan trichotecének, mint pl. a DON is, ártalmatlanok lesznek.

Az Mycofix® termékekben lévő 3 stratégia hatékony a mikotoxinok kockázatkezelésében, mivel benne egy szinergista ásványkeverék szelektíven megköti a köthető toxinokat (aflatoxin, ochratoxin, ergot alkaloidok), továbbá a termékben lévő enzimek visszafordíthatatlanul elbontják a zearalenont, a fumonizint és a trichotecéneket (pl. DON toxin) nem toxikus metabolitokká. Továbbá a növényi és algakivonatok a toxinok hatásainak kivédésével teszik teljessé a mikotoxinok elleni eredményes küzdelmet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hőstressz-megoldások szarvasmarháknak

Hőstressz-megoldások szarvasmarháknak

Az olyan modern tejelő fajtákat, mint a holstein-fríz, északi országokban alakították ki, így toleránsak a hideggel szemben, ám hajlamosak a hőstressz...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!