Mikotoxin-problémák sertésekben

Agro Napló
Idén az időjárás kedvezett számos gombafaj megtelepedésének, így a sertéstakarmányokban is számíthatunk a mikotoxinok megjelenésére, esetenként magas szennyezettség formájában. A sertések nagyon érzékenyek a mikotoxinokra, de a fiatal malacok és a nőivarú tenyészállatok a legérzékenyebbek.

A DON-t, sertésekben hányást kiváltó hatása miatt, vomitoxinnak is nevezik. A DON leggyakoribb hatásai a növekedésbeli visszamaradás (étvágytalanság és gyenge takarmány­értékesítés), az immunválasz megváltozása (fokozott immunműködés vagy immunszuppresszió) és a szaporodási mutatók (az alomszám) csökkenése. A DON súlyosan károsítja az emésztőrendszert. Sejtkárosító hatása által (önmagában vagy fumonizinekkel, aflatoxinokkal szinergizmusban) a bélcsatorna hámsejtjei közötti szoros sejtkapcsoló struktúrák megnyitásával károsítja a bél védekező mechanizmusát, így előidézi a „szivárgó bél” szindrómát. Ennek következtében az immunrendszer működése is súlyos zavart szenved, mivel az immunválasz kb. 70%-a az emésztőcsatornából ered. Tápanyagveszteség is bekövetkezik (a tápanyagok nem tudnak felszívódni a bél üregéből), emellett kórokozók és más toxikus anyagok (mikotoxinok, baktériumtoxinok és vírusok) is a véráramba kerülnek. A DON a bélbolyhok összeolvadását és sorvadását is előidézi, ami kedvezőtlenül befolyásolja a tápanyagok felszívódását és a takarmányértékesítést.

A T-2 toxin, a HT-2 toxin és a DAS immunszuppressziót, takarmányfelvétel-csökkenést és így gyengébb súlygyarapodást okozhat.

Az aflatoxinok rontják a sertések teljesítményét és termékenységét, csökkentik az immunrendszer működését és károsak egyes szervekre és szövetekre, de súlyos esetben elhullást is okozhatnak.

Az ochratoxin A (OTA) májkárosító és vesekárosító. Hatására a teljesítmény-paraméterek romlanak és növelik a sertések fogékonyságát a különböző kórokozókra.

A sertések a zearalenonra (ZEN) is nagyon érzékenyek. A ZEN növeli a vetélések és halvaellések gyakoriságát vemhes kocáknál. A szennyezett takarmány fogyasztása a péra duzzanatát és kipirulását idézi elő, emellett álivarzást és álvemhességet okoz.

Fumonizin (FUM)-szennyezettség esetén, már alacsony dózisoknál is, súlyos tüdővize­nyőt, máj- és hasnyálmirigy-károsodást, teljesítménycsökkenést és immunszuppressziót figyeltek meg. A fumonizin B1 (FB1) tartós felvétele a bél-gát károsítása révén az immunrendszer működészavarát idézi elő. Ezáltal a sertések rendkívül fogékonyak lehetnek az E. coli és Salmonella fertőzésekre. Az FB1 immunszuppresszív hatása a tüdőben is megjelenik, a sertések kevésbé tudnak a tüdőben megtelepedett Pseudomonas aeruginosa baktériumoktól megszabadulni.

Az idei magas trichotecén-, zearalenon- és fumonizin-szennyezettség legfejlettebb – és Európában egyedüliként engedélyezett – megoldása a Mycofix® 5.E terméksor, mely egyedülállóan, három stratégiával küzd a mikotoxinok ellen.

Enzimekkel specifikusan és visszafordíthatatlanul elbontjuk a trichotecéneket, fumonizineket és zearalenont, melynek során nem képződnek mérgező maradékok és káros melléktermékek. A köthető toxinok (aflatoxin, ochratoxin, ergot-alkaloidok) hatástalanítása a specifikus kötés által történik, valamint a növényi és algakivonatok a toxinok hatásainak kivédésével teszik teljessé a mikotoxinok elleni eredményes küzdelmet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zearalenone

Zearalenone

A tehenészetekben mikotoxin-szennyeződés esetén általában csak a termeléskiesés és az egészségromlás miatti közvetlen veszteségekkel számolunk. A Zear...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!