Mikotoxinok hatékony kezelése kérődzőkben

Agro Napló
Az idei évben az időjárás kedvezett a különféle gombafajok megtelepedésének, így a kérődző takarmányokban is számíthatunk a mikotoxinok megjelenésére.

Úgy az abraktakarmányokban, mint a frissen bontott szilázsokban is található jócskán DON és aflatoxin is. Ugyan a felnőtt kérődzők általában ellenállóbbak a mikotoxinok hatásaival szemben mint a sertés, vagy a baromfi, de jelentős károkat okoznak a toxinok kérődzőkben is!

Egyes bendőmikrobák ugyan rendelkeznek mikotoxin-méregtelenítő képességgel, de ez csak olyan kérődzőkben működik jól, amelyek nincsenek stresszhatásoknak kitéve. A magas tejtermelésű tehenekben a nagy mennyiségű, energiában gazdag takarmány bendőn való gyors áthaladása nem hagy elég időt a bendő mikroflórájának arra, hogy lebontsa a mikotoxinokat. Emellett a különböző takarmányok rendszerint egyszerre több mikotoxinnal szennyezettek, és a takarmányok összetétele miatt a kérődzők gyakrabban vannak kitéve a szántóföldön és a takarmánytárolás során előforduló mikotoxinok keverékeinek, így azok szinergista vagy additív kölcsönhatások révén növelhetik egymás toxicitását.

A rákkeltő aflatoxin B1 gyorsan felszívódik, majd a szervezetben metabolizálódik és rövid időn belül megjelenik a véráramban és aflatoxin M1-ként a tejben. Ez is rákkeltő, és szennyezőanyagként jelen lehet a tejben és a tejtermékekben.

Az A típusú trichotecének (T-2 és a HT-2 toxin) vérzéseket és emésztőszervi elváltozásokat okozhatnak, valamint gyengítik az immunrendszert. Ugyanakkor ezek a mikotoxinok rontják a bikák spermájának minőségét is.

Ugyan számos vizsgálat eredményei mutatják, hogy a kérődzőket kevésbé betegíti meg a DON, de az idei évre jellemző magasabb dózisok esetében a DON csökkenti a takarmányfelvételt és a tejtermelést, emellett bendő- és bélproblémákat, hasmenést és immunszupressziót is okozhat.

A zearalenon (ZEN) a bendőben α-zearalenollá (α-ZEL) és β-zearalenollá (β-ZEL) alakul át. Túlnyomórészt az α-metabolit fordul elő, amely körülbelül tízszer erősebb ösztrogénhatású, mint az alapvegyület. A ZEN-el terhelt takarmány etetését követően reprodukciós problémák léphetnek fel, például az ivarszervek ödémája és megnagyobbodása, az embriók túlélésének csökkenése, a méhszövetek morfológiájának megváltozása, hímivarú állatokban csökkent tesztoszteron-termelés, illetve terméketlenség vagy meddőség.

A fumonizinek csak kevéssé bomlanak le a bendőben. Kérődzőkben ezek a mikotoxinok leg­gyakrabban hasmenést és májsejtkárosodásokat okoznak, emellett az epeutak hámsejtjeinek daganatos elváltozásait idézik elő.

Az idei magas mikotoxin-szennyezettség legfejlettebb – és Európában egyedüliként engedélyezett – megoldása a Mycofix® terméksor, mely egyedülállóan, három stratégia kombinálásával veszi fel a küzdelmet a mikotoxinok ellen.

A biotranszformációs stratégia során egy enzimatikus reakció révén specifikusan és visszafordíthatatlanul elbontjuk a toxinokat (trichotecének, fumonizinek, zearalenon), melynek során sem mérgező maradékok, sem nemkívánatos melléktermékek nem képződnek. A köthető toxinok (aflatoxin, ochratoxin, ergot-alkaloidok) hatástalanítása a másik stratégia: a specifikus kötés által történik, valamint a szelektált növényi és algakivonatok a korábban bejutott toxinok hatásainak kivédésével teszik teljessé a mikotoxinok eredményes kezelését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Zearalenone

Zearalenone

A tehenészetekben mikotoxin-szennyeződés esetén általában csak a termeléskiesés és az egészségromlás miatti közvetlen veszteségekkel számolunk. A Zear...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!