Speciális olajforrásokat tartalmazó kiegészítő takarmányok a tenyészkocák és malacaik teljesítményének javítására

Agro Napló
Az előző lapszámban az omega-3 zsírsavak tenyészkocák és malacaik teljesítménymutatóira gyakorolt hatásait mutattuk be. Ebben a számban szeretnénk betekintést nyújtani abba a munkába, amit az Adexgo Kft. végez a sertések szaporodásbiológiai eredményeinek javítása érdekében.

15 éve a hazai takarmányipari kutatás-fejlesztés szolgálatában

Az Adexgo Kft. 15 éve végez kutatás-fejlesztést a gazdasági haszonállatok takarmányozásában. Ez idő alatt számos olyan terméket helyezett a magyar, illetve a nemzetközi piacra, amely javítja a haszonállatok teljesítménymutatóit, valamint csökkenti az előforduló problémákat. A fejlesztési munka során igyekszik innovatív megoldásokkal és kiváló alapanyagokkal segíteni a tenyésztők munkáját.

A sertéstenyésztésben tapasztalható kihívások arra késztették a céget, hogy a tenyészkocák szaporodásbiológiai és élettani folyamatait támogató termékeket fejlesszen. A laktáció során kiemelten fontos, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyaggal lássuk el az állatokat, hiszen az aktuális alom túlélése és választási tömege, továbbá a következő alom mérete is a szoptatás alatt dől el, de a kocák hasznos élettartama is jelentősen függ ettől az időszaktól.

A sertéstakarmányozásban az EU által engedélyezett speciális alapanyagok közül a szaporodásbiológiai hatásait tekintve a halolaj az egyik leghatékonyabb. Ezt annak köszönheti, hogy a vemhesség fenntartását segítő sárgatestek progeszteron termelésére és ezáltal az embriók túlélési esélyére leginkább szignifikáns hatással rendelkező eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA) nagy mennyiségben található meg benne. Az általunk használt halolajnak több mint egyharmadát alkotják a telítetlen zsírsavak és ezen belül 30-30% az EPA és a DHA aránya, ezzel messze a legjobb ome­ga-3 zsírsavforrás a sertéstakarmányozásban.

A halolaj mellett a növényi alapanyagok közül a lenmag szintén jelentős mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat. A lenmag­olaj a leggazdagabb növényi eredetű α-linolénsav forrás (ALA) a maga 50% fölötti ALA-tartalmával (Palmquist, 2009).

Az Adexgo Kft. Repro-GO termékcsaládja

A leírtak alapján az Adexgo Kft. egy halolaj alapú termékcsalád kifejlesztését tűzte ki célul, amelynek mára három tagja született meg. Közös jellemzőjük, hogy mindhárom könnyen alkalmazható, bekeverhető az egyes sertéstakarmányokba.   

A halolajnak mint alapanyagnak komoly felhasználási korlátja folyékony halmazállapota. Ebben a formában csak akkor lehet használni, ha kiépített folyékony alapanyag-kijuttató rendszer van a takarmánykeverőben. Az Adexgo Kft. által kifejlesztett gyártási eljárás révén a termékek könnyű telepi felhasználhatóság és bekeverhetőség mellett képesek fedezni az állatok omega-3 zsírsav ellátását. A megfelelő alapanyag (hideg tengeri halak olaja) kiválasztásával elkerülhetővé vált az év során felmerülő EPA- és DHA-szintek ingadozásai és megoldódott az állandó zsírsavprofil kérdése is.

Ideális esetben a takarmányok omega-6/omega-3 zsírsav aránya kb. 5:1. Ezzel szemben a hazai sertés takarmánykeverékekre sokkal jellemzőbb a 20-30:1 arány! Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szükségesnél jóval alacsonyabb szinten látjuk el állatainkat a számukra esszenciális omega-3 zsírsavakkal. Ez leginkább annak köszönhető, hogy az omega-6 zsírsavakban gazdag olajforrások, mint a napraforgóolaj vagy a kukoricaolaj jóval elterjedtebb energiaforrások a sertéstakarmányozásban, mint az omega-3-ban gazdag halolaj, vagy lenmagolaj.

Az Adexgo Kft. porított halolaj termékének etetése révén könnyen megközelíthető a takarmányok ideális omega-6/omega-3 zsírsav aránya.

Az Adexgo Kft. által kifejlesztett porított halolaj termék kiváló forrása a hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen zsírsavaknak (PUFAs – poly-unsaturated-fatty-acids), ezek közül is főként az EPA- és DHA-nak. Magas omega-3 tartalma mellett kiemelkedő energiatartalma (21 MJ/kg DE) biztosítja a termelő állatok energiaellátását (táblázat).

A porított halolajat kocasüldő-felnevelés alatt és a tenyészkocák szoptatása, valamint vemhességük első harmadában javasoljuk etetni.

A Repro-GO-M a porított halolaj mellett extrudált lenmagot tartalmaz, amellyel az ALA mennyiséget növelhetjük a sertéstakarmányokban. Az ALA (C18:3, n-3) a sertések szempontjából esszenciális zsírsavnak tekinthető, mivel az állatok csak nagyon kis mértékben képesek előállítani, ezért az egyetlen hathatós megoldást a takarmánnyal való bevitel jelenti. A Repro-GO-M a porított halolajhoz hasonló energiatartalommal, de az EPA és DHA helyett nagyarányú ALA-kiegészítéssel igyekszik olcsóbb megoldást kínálni a sertések gazdaságos omega-3 bevitelére.

A Repro-GO-M SOW kimondottan tenyészkocák részére kifejlesztett kiegészítő takarmány, amely szintén halolaj alapú. A glicerin kiegészítés révén igyekszik támogatni a szoptató kocák energiaellátását. A hozzáadott növényi kivonatok a központi idegrendszerben található éhségközpont stimulálása révén serkentik a takarmányfelvételt, ezáltal támogatva a koca nevelőképességét és csökkentve a szoptatás alatti lezsarolódás kockázatát.

Roszkos Róbert
ADEXGO Kft.

A cikk szerzője: Roszkos Róbert

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CUPIDO kan takarmánykeverék

CUPIDO kan takarmánykeverék

A kanok ivarérettségét a termékenyítésre alkalmas spermiumok megjelenése jelzi. Kizárólag csak egészséges, igényeinek megfelelően takarmányozott tenyé...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!