Mycofix® 5.E – a mikotoxin-probléma kezelésének legmegbízhatóbb módja

Agro Napló
A Mycofix® termékcsalád tagjai (mikotoxin inaktiválók) napjainkban a legnagyobb mennyiségben eladott készítménynek számítanak világszerte a mikotoxin-ellenes takarmányadalékok piacán. Több mint három évtized kutatásának eredményeképpen a BIOMIN a mikotoxinok hatásait mérséklő legkorszerűbb megoldásokat tette elérhetővé. A Mycofix® ötödik generációját úgy emlegetik, mint az „összes mikotoxin-kockázat kezelési stratégiát egyben összpontosító megoldást”.

A Mycofix® 5.E hatékony a legszélesebb mikotoxin spektrummal szemben. Hatásmechanizmusa három részből tevődik össze – biotranszformáció, adszorpció és biovédelem –, amelyek együttesen biztosítják a mikotoxinokkal szembeni abszolút védelmet. A biotranszformáció megváltoztatja a toxinok szerkezetét. Specifikus enzimek a mikrobiológiai összetevőkkel együtt a mikotoxinokat nem mérgező és a környezetre sem káros származékokra bontja. Ennek a hatásmechanizmusnak a célpontjai a gyengén köthető mikotoxinok (trichotecének, fumonizinek, zearalenon). Az adszorpciós hatást, amely a megköthető mikotoxinok felé irányul (aflatoxinok és ergot alkaloidák), gondosan válogatott ásványi anyagok szinergikus keveréke biztosítja. A természetes összetevők keverékén alapuló biovédelem támogatja az immunrendszert és ellensúlyozza a mikotoxinok máj­ra és bélfunkciókra kiterjedő káros hatásait.

A biotranszformáció jelenti számos okból a mikotoxin-kockázatkezelés jövőjét! Az enzimeken alapuló bontás a legspecifikusabb módszer, ugyanis a detoxikáláson kívül más változást nem okoz. Ez jelentős előny a toxinkötőkkel szemben, amelyek más anyagokat is megkötnek, beleértve az értékes tápanyagokat is, amivel csökkentik a takarmány minőségét.

Az enzimek egy jól meghatározható mechanizmus alapján inaktiválják a mikotoxinokat, amelynek hatékonysága biomarkerek alkalmazásával bizonyítható. Ez egy nem visszafordítható változás. Ha egy mikotoxint egy nem toxikus metabolittá alakítunk át, az úgy is marad; ellentétben azzal, hogy a toxinkötővel a gyomorban megkötött toxinok a vékonybélben újra felszabadulhatnak és felszívódnak.

A legfontosabb, hogy a biotranszformáció az állategészségügyi és teljesítménybeli problémák kiváltó okait – a mikotoxinokat – veszi célba, míg egyéb termékek ezt egyszerűen csak elfedik, hiszen nem csökkentik a mikotoxinok aktivitását.

Ezáltal nyilvánvaló, hogy az enzimatikus bontás az egyetlen módja olyan problémák kezelésének is, mint a súlyos mikotoxin-szennyezettségi szintek, vagy az egymás hatását felerősítő mikotoxinok együttes jelenléte, amelyek már viszonylag alacsony koncentrációban is problémákat okozhatnak az állatoknál.

A mai napig csak a BIOMIN Mycofix 5.E termékeiben lévő összetevők (Mycofix® Secure, a BIOMIN® BBSH 797 és a FUMzyme) kapták meg az Európai Unió engedélyét, mint „mikotoxinokkal szemben elismerten hatékony anyagok”. Ez azért fontos, mert elismeri és bizonyítja az említett összetevőknek a hatékonyságát és biztonságosságát. Ez a minőségnek egy fontos mércéje, mert így az ügyfeleink számára megnyugtató, hogy a takarmány- és élelmiszerláncba bekerülő takarmányadalék valóban működik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!