Közel három évtizede sikeres a Dél-Dunántúl legnagyobb agrárkiállítása (x)

Agro Napló
26 éve a Szentlőrinci Gazdanapok a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány legnagyobb rendezvénye, sikere a látogatók körében a mai napig töretlen. Ez a nagyszabású agrárkiállítás kivételes, és szakmailag is izgalmas kínálatot biztosít az érdeklődők számára.

Tavaly az elmúlt huszonöt évet ünnepeltünk, idén a következő évtizedeket nyitjuk meg színvonalas rendezvényünkkel. Büszkék vagyunk arra, hogy a kiállítás nem csak a Dél-Dunántúl legnagyobb agráreseménye, hanem országosan, sőt nemzetközileg is elismert.

Célunk továbbra is a mezőgazdaságot és élelmiszeripart erősíteni, a hazai termékeket bemutatni, továbbá az érdeklődök számára a szakmaiságon túl (gépkereskedelmi kiállítások), szórakoztató programokkal is szolgálni. Folytatjuk hagyományainkat, a partnerrégió programot, a Szentlőrinci Vágtát, és idén is kiosztjuk a kiállítási díjakat. A Szentlőrinci Gazdanapok sikerét kiállítóinak száma is mutatja, mely évek óta stabilan 400 körül mozog, ahogyan a látogatók száma is 25 000 fő.

Fedett és szabadterületek kiállítói – katalógus regisztrációk szerint:

 • 282

ebből külföldről érkező partnereink

 • Horvátország (HR) – 27
 • Székelyföld (Erdély – RO) – 25
 • Szlovénia (SLO) – 1
 • Németország (D) – 1

Gazdasági állatok:

 • lótenyésztők – 8 (magyar hidegvérű és nóniusz fajták)
 • szarvasmarha tenyésztők – 4 (charolais, limousine és fehér kék belga marhafajták)
 • egyéb fajták - 1 (bivaly)

Kiállításunk tematikája, bemutatkoznak:

 • A kiállítás hagyományainak megfelelően biztosítani kívánjuk az agrárium teljes körű bemutatkozását, melynek fő elemei a kiállítás, a szakmai nap, a szántóföldi bemutató és a kísérő rendezvények.
 • A kiállítási elemekben meg kívánjuk őrizni a mezőgépek és a mezőgazdasági kiállítóink dominanciáját, valamint a ránk jellemző állattenyésztési bemutatókat. Mellette természetesen teret biztosítunk a fogyasztói igényeknek, úgymint autóipar, lakossági szolgáltatások, kézművesség, gasztronómia és szórakoztatás.
 • Kiemelt programelemünk idén a Kárpát-medencei Gazdasági Találkozó nevet viselő sorozatunk, Tőkés László az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke mint fővédnök is ellátogat a rendezvényre és mond köszöntőt a megnyitó során,
 • „Udvaraink”: Őshonos Udvar, Baranya Udvar, ismét megtelnek élettel. Lesz bennük őshonos gazdasági állat, agrártörténeti és kézműves bemutató, valamint a sokakat vonzó gasztronómia, s idén először a gazdálkodónak szóló média udvar is megnyit a Magyar Mezőgazdaság Kft és lap bevonásával, mely a Szentlőrinci Gazdanapok hivatalos lapja.
 • Fontos elem változatlanul a szakmai napunk a korábbi évek mottóját megtartva, „A helyi gazdaság a vidék jövője” mentén gyűjt szakmai aktualitásokat. Délelőttje a PRECÍZIÓS gazdálkodásról (részletes programja csatolva), délutánja a VIDÉKFEJLESZTÉSRŐL szól, s ennek indításaként a mindig aktuális agrárfórumon vehetnek részt az érdeklődők a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke, Jakab István úr vezetésével. A Takarék Csoport - Takarék Agrár Igazgatóság részvételével az agrárium finanszírozásáról szerveznek kerekasztal beszélgetést, amely egyben az idei rendezvény főtámogatója. A szakmai nap Leader Műhellyel zárul Helyi(M)Értékeink címmel, amelyen a Szigetvár-Szentlőrinc térségének öko-turisztikai fejlesztésében rejlő lehetőségek kerülnek terítékre. A szakmai nap az agrár-szaktanácsadók Nemzeti Agrárgazdasági Kamara akkreditált programja is egyben.
 • Az elmúlt 5 év munkájának eredményeként hagyományossá vált a szántóföldi bemutató, melynek megszervezése mára látogatói igény lett, s melyre már megvannak a szakmai partnereink és a kiállítás közeli helyszín.
 • A szórakoztatás terén készülünk újdonságokkal és hagyományos elemekkel egyaránt, célunk a hétvégi napokra változatos, de nem eltúlzott programkínálat beintegrálása a kiállításba. Ezek között kiemelt a Szentlőrinci Vágta, ahonnan a győztesek képviseltetik magukat Budapesten a Nemzeti Vágtán.
 • Folytatódik a tavaly kezdett „A Gazdanapok Ászai” verseny az Agro Naplóval közös szervezésben. Idén is keressük a régió legjobbjait, akik szakmai és kreatív feladatok megoldásával nyerhetik el a vándorkupát. A vetélkedőt támogató szakmai partner a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara, aki egyben a zsűrit is biztosítja. A versenyt támogatja továbbá az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Baranya Megyei TESZÖV, Ökopark Bükkösd, Pécsi Tudományegyetem Kancellária Hivatal, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága.

 

A rendezvény főtámogatója:

 • Szentlőrinc Város Önkormányzata - az Alapítvány együttműködő partnere.
 • Takarék Csoport Agrárigazgatósága
 • Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács
 • Székelyföld

Információk és kiállításunk aktuális hírei itt találhatók és követhetők:

www.bmvk-gazdanapok.hu

facebook.com/BaranyaMegyeiVallalkozoiKozpont


Kétszer annyi csapat indul 2019-ben „A Gazdanapok Ászai” versenyen

A tavalyi kezdeményezésünk – mely szerint a Szentlőrinci Gazdanapok keretén belül a Dunántúli Agrár-szakképző Központ intézményeinek diákjai számára versenyt hirdetünk – sikeresnek bizonyult.

A 2018-as győztes csapat, a szentlőrinci Erzsébet utcai fiúk

A feladatok összeállításakor a legfontosabb szempontnak a játékosság mellett azt tartottuk, hogy az egyes intézmények tanulói bepillantást nyerhessenek a másikban folyó szakmai képzésbe is, s ezzel átfogóbb képet kapjanak a mezőgazdaság egészéről, annak egyes ágazatairól. Ennek köszönhetően idén a korábbi 3 csapat helyett 6 képviselteti magát „A Gazdanapok Ászai” elnevezésű programunkon:

 • AM DASzK Ujhelyi Imre Mezőgazdasági és Közgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma - Szentlőrinc
 • AM DASzK Sellyei Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma - Sellye
 • AM DASzK Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium - Szekszárd
 • AM DASzK Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma - Villány
 • AM DASzK Apponyi Sándor Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma - Lengyel
 • AM DASzK Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma - Kaposvár

A verseny 2019-ben is az Agro Napló és a Baranya Megyei Vállalkozó Központ szervezésében valósul meg. Idén három megyéből (Baranya, Somogy, Tolna) jönnek diákok, aminek köszönhetően egyre közelebb kerülünk célunkhoz, hogy országos szintűvé nője ki magát a program. A legügyesebb csapat megkapja a vándorserleget és a „megye legjobbja címet”, valamint egy 4 napos székelyföldi kirándulást, mely során a diákok látogatást tesznek az udvarhelyszéki Gyümölcsfesztiválon. A második helyezett jutalma egy szakmai nap az Ős-Dráva Látogatóközpontban, a harmadik helyezett díja egy osztálykirándulás a bükkösdi ÖkoParkba. Természetesen minden résztvevő diák ajándékcsomagot kap. A tanulók különböző kreatív, szakmai és játékos feladatokat oldanak meg a verseny során, online és a Szentlőrinci Gazdanapok ideje alatt. A megoldásokat egy háromfős szakmai zsűri értékeli. „Kitartóan hisszük, hogy ezzel a kezdeményezéssel egy olyan jó ügy mellé álltunk, mely szerepet játszik abban, hogy a mezőgazdasági szakmák egyre népszerűbbé váljanak a fiatalok körében” – mondta Pohl Marietta, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ ügyvezető igazgatója.

A vetélkedő szakmai partnere Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara, aki egyben a zsűrit is biztosítja. A versenyt támogatja továbbá az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Baranya Megyei TESZÖV, az ÖkoPark Bükkösd, a Pécsi Tudományegyetem Kancellária Hivatal, és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága.

SZENTLŐRINCI GAZDANAPOK

mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítás és vásár szakmai és közönségprogramjai

2019. augusztus 2-4.

 

PROGRAMOK

 

Augusztus 2., péntek

9.00 A kiállítás kapunyitása

10.00 Ünnepélyes megnyitó

Köszöntőt mond:

Pohl Marietta, Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány, ügyvezető igazgató
Dr. Győrvári Márk, Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány, kuratóriumi elnök
Vári Attila, Pécsi Sport Nonprofit Zrt., vezérigazgató
Dr. Vitályos Eszter, Emberi Erőforrások Minisztériuma - európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár
Tőkés László, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnök, Székelyföld delegációjának képviselője 

A kiállítást megnyitja

Jakab István, Magyarország Országgyűlésének alelnöke, a MAGOSZ elnöke

Helyszín: Szentlőrinc Város vásárterülettel szomszédos szabadtéri színpada

11.00 Szakmai nap, fókuszban a digitális agrárstratégiai és a precíziós gazdálkodás

14.00 Agrárfórum, tartja Jakab István úr, Magyarország Országgyűlésének alelnöke,

15.00 Agrárfinanszírozási kerekasztal

17.00 Helyi „mÉrtékeik „LEADER műhelybeszélgetés

Helyszín: Kistermelők Háza, a kiállítás főbejáratánál

14.00-tól Szántóföldi gép- és technológiai bemutató

Külső helyszín:  GPS koordináta: É46.040598, K17.966859

18.00 A kiállítási nap zárása

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sátra előtt a már megszokott módon ingyenes ormánsági dinnye kóstoltatás (görögdinnye, sárgadinnye) lesz a hivatalos megnyitó után zárásig.

Augusztus 3., szombat

9.00 A kiállítás kapunyitása

9.30-tól  „A Gazdanapok Ászai” diákvetélkedő

10.00-tól Szántóföldi gép- és technológiai bemutató

Külső helyszínen GPS koordináta: É46.040598, K17.966859

13.00 Bemutató a magyar lófajták népszerűsítésére (fajtabemutatás felvezetéssel, magyar őshonos lófajtákkal ugró-bemutató, hidegvérű lovakkal fogat-bemutató)

Helyszín: lovas-pálya

14.00 „A Gazdanapok Ászai” eredményhirdetés

15.00-tól Gazdaversenyek

16.00 Csizmadobó verseny

18.00 A kiállítási nap zárása

A vásár nyitásától 12:00 óráig: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara sátra előtt a már megszokott módon ingyenes ormánsági dinnye kóstoltatás (görögdinnye, sárgadinnye) lesz a hivatalos megnyitó után zárásig.

Az Országos Vadászkamara Baranya Megyei Szervezete és a NAK Baranya Megyei Igazgatósága közös szervezésében folytatódik a VADHÚS Promóció 12:00 órától vaddisznó pörkölt főzést, ételkóstoltatást tart (300 adag, addig amíg a pörkölt mennyisége tart), amelynek célja a vadhús fogyasztás népszerűsítése. Az ételkészítés és az ingyenes ételkóstoltatás helyszíne az A pavilon melletti Kemencés udvarban lesz.

Augusztus 4., vasárnap

9.30 MancsRancs állati show

14.00 Traktoros ügyességi verseny

Helyszín: lovas-pálya

11.00 A szigetvári Zrínyi Vitézek bevonulása és a Siklósi Huszáregyesület hagyományőrző és trükklovas bemutatója

11.30 Szentlőrinci Vágta - előfutamok

15.50 A Pécsi Szablyavívók Egyesületének bemutatója

16.00 Szentlőrinci Vágta – DÖNTŐ futam

Helyszín: vágta-pálya, lovas-pálya

17.00 Szentlőrinci Gazdanapok zárása

Minden kiállítási napon élvezhető lesz a Pécsi Vadászkürt Együttes kürtöseinek fellépése.

Legfőbb attrakciót kiállítóink standjai jelentik, de mellette a gyerekekről, szórakozni vágyókról is gondoskodunk így lesz íjászat, pónilovaglási lehetőség, ökörfogatolás, jurta sátor tevével és tevegeléssel, sok-sok állat és az elengedhetetlen gasztronómia!

Látogassák meg és élvezzék idén is a Szentlőrinci Gazdanapokat, a „fejlődő vidék” vásárát!

www.bmvk-gazdanapok.hu

facebook.com/BaranyaMegyeiVallalkozoiKozpont

SZAKMAI NAP

„A helyi gazdaság a vidék jövője!”

2019. augusztus 2.
Szentlőrinc, Kistermelők Háza
(Az agrár-szaktanácsadók 2019. évi kötelező továbbképzéséhez ajánlott szakmai rendezvény/képzés)

Délelőtti program:
11.00 – 13.30

Eredményes ökológiai gazdálkodás a digitális agrárstratégiában és a precíziós gondolkodás tükrében

1100-1110 - Köszöntő
Turós Izabella igazgató, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Pécsi Igazgatóság

1110-1130 – Hogyan támogatja Magyarország Digitális Agrár Stratégiája a termelés hatékonyságát?
Varga Péter, Digitális Jólét Program - DAS fejezet felelős

1130-1150 - Precíziós gazdálkodás – gyakorlati alkalmazások az ökológiai gazdálkodásban, a kisebb gazdaságok lehetőségei
Előadó Dr. Borsiczky István elnök, Magyar Ökológiai Gazdálkodásért Egyesület

1150-1210 - Ökológiai növényvédelmi lehetőségek a precíziós mezőgazdaságban
Előadó Jakab Mariann szaktanácsadó, Biocont Magyarország Kft 

1210-1230 - Kávészünet

1230-1250 - Precíz pontos gabonakereskedelem
Németh István ügyvezető igazgató, MAGRO.HU mezőgazdasági piactér 

1250-1310 - Megújult a NAK növényvédelmi előrejelző rendszere
Tájékoztató a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részéről 

1310-1330 Konzultáció

A szakmai nap moderátora Turós Izabella igazgató, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Pécsi Igazgatósága

Az előadásokat 15 percesre tervezzük, közvetlenül utána 5 perc rövid kérdésfeltevés biztosításával!

Délutáni program:
14.00 – 18.00

Fórum a mezőgazdaság és a vidék jövőjéről

1400 – 1440 - Jakab István az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke

1440 – 1500 - Fórumot követő konzultáció

AGRÁRFINANSZÍROZÁSI KEREKASZTAL - TAKARÉK CSOPORT

1500 – 1600 - Új finanszírozási lehetőségek a mezőgazdaságban – támogatások, hitelek, lízing

Résztvevők

Dr. Mezei Dávid uniós agrártámogatási igazgató, Takarék Csoport - moderátor
Leskó Tamás stratégiai és fejlesztési igazgató, Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány
Tarnai Lívia főosztályvezető, Baranya Megyei Kormányhivatal - Agrár- és vidékfejlesztést támogató Főosztály
Németh Gyula, osztályvezető, Agrárminisztérium, Agrárközgazdasági Főosztály - Pénzügyi és Hitelezési Osztály
Hoffmann Ádám alelnök - gazdálkodó, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Baranya Megyei Igazgatósága
Tiboldi László alelnök, Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetsége (EMGESZ)

1600 – 1615 - Kávészünet

"Helyi (m)értékeink"- Leader műhely

1615-1730 - Közösségi turisztikai termék, útvonal fejlesztési és marketing lehetőségek Szigetvár-Szentlőrinc térségében, jövőformáló közös beszélgetés.

Köszöntő - Jaksa Szilvia elnök, Szinergia Egyesület

Résztvevő előadók:

 • Bükkösd térsége / Hegyi Zsuzsanna, Zöld Életmódért Egyesület
 • Mozsgó térsége / Bíró Bernadett, EU-Winner Kft
 • Szigetvár Térsége / Bánki Eszter, Virágóra Alapítvány
 • Szentlászló Térsége / Kern Zsoltné, Zselicben a Zselicért Egyesület

1730- 1800 - Az előadásokat követő konzultáció és kötetlen szakmai beszélgetés
A szakmai műhely moderátora Hegyi Zsuzsanna, turisztikai szakértő

Technikai információk:

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, melyet július 31-ig, a következő link segítségével tehet meg:

bmvk.hu/szolgaltatasok/rendezvenyszervezes/a-videk-jovoje

Kérdéseivel forduljon munkatársainkhoz!

Gyurok Ernőné dr. Bódi Csilla, szakmai nap programvezető - 30/936-0608
Végh Gábor, vásárigazgató - 20/941-9146

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!