Szekszárdra került „A Gazdanapok Ászai” vándorserlege

Agro Napló
Idén a baranyaiak mellett Somogy és Tolna megyei agrárközépiskolák csapatai is versenyeztek az Agro Napló és a Baranya Megyei Vállalkozói Központ közös vetélkedőjén, amelyet a Szentlőrinci Gazdanapokon rendeztek meg augusztus 3-án. A győztes a szekszárdi AM DASZK, Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium csapata lett, nyereményük egy székelyföldi utazás.

A Baranya Megyei Vállalkozói Központ és az Agro Napló tavalyi kezdeményezése – mely szerint a Szentlőrinci Gazdanapok keretén belül a Dunántúli Agrár-szakképző Központ intézményeinek diákjai számára versenyt szerveznek – sikeresnek bizonyult.

A feladatok összeállításakor a legfontosabb szempontnak a játékosság mellett azt tartottuk, hogy az egyes intézmények tanulói bepillantást nyerhessenek a másikban folyó szakmai képzésbe is, s ezzel átfogóbb képet kapjanak a mezőgazdaság egészéről, annak egyes ágazatairól – mondták a szervezők.

Az idei évben a baranyai csapatok mellett Somogy és Tolna megyei agrárközépiskolák csapatai is képviseltették magukat „A Gazdanapok Ászai” elnevezésű szakmai vetélkedőn, aminek köszönhetően egyre közelebb kerülünk célunkhoz, hogy országos szintűvé nője ki magát a program. A résztvevő iskolák:

  • AM DASzK Apponyi Sándor Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma - Lengyel
  • AM DASzK Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma - Szekszárd
  • AM DASzK Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma - Kaposvár
  • AM DASzK Sellyei Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma - Sellye
  • AM DASzK Teleki Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma - Villány
  • AM DASzK Ujhelyi Imre Mezőgazdasági és Közgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma - Szentlőrinc

A verseny során a tanulóknak különböző kreatív, szakmai és játékos feladatokat kellett megoldani online és a Szentlőrinci Gazdanapok ideje alatt, a kiállítás területén.

A fotógalériáért kattintson ide!

A győzelemmel járó vándorserleget az egyik újonc, a szekszárdi Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Csapológia elnevezésű csapata vihette haza. A vándorserleg mellett ez a csapat viselheti a „régió legjobbja” címet egy évig, továbbá egy 4 napos székelyföldi kiránduláson vehetnek részt, mely során a diákok látogatást tesznek az udvarhelyszéki Gyümölcsfesztiválon.

A győztes csapat tagjai: Csóti Mátyás, Perjési Petra Vivien, Rácz Éva, Rigó Bence, Takács Gréta Anna, felkészítő tanár Dr. Grósz Gergely

Második helyen végzett a szentlőrinciek csapata, a 2018-as győztes Erzsébet utcai fiúk. Nyereményük egy szakmai nap az Ős-Dráva Látogatóközpontban.

A dobogó harmadik fokára a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium csapata állhatott fel, nyereményük egy csapatkirándulás a bükkösdi ÖkoParkba.

A negyedik helyen a sellyeiek, ötödiken a villányiak, hatodikon pedig a lengyeli iskola csapata végzett.

A sellyeiek csapata, az Ötödik ütem a negyedik helyen zárta a versenyt, nyereményük egy tanulmányút a baranyai tájfajta tyúk törzstenyészetben Baranyahidvégen.

A villányi Telekiagrokockák csapat az 5. helyen végzett, a csapat tagjai között borásztanulók is voltak. Különdíjuk egy szakmai nap eltöltése a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében, valamint a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin 1 éves előfizetése.

Hatodik helyezett lett a Lendkerék, a lengyeli Apponyi Sándor Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium csapata. A csapat meghívást kapott a Nemzeti Lovas Színház "A Szabadság Vándorai" című Demjén musicaljének szigetvári előbemutatójára. 

Az Agro Napló „Lányokkal az erősebb mezőgazdaságért” különdíját is az első helyezett szekszárdiak vehették át, mint a legelőkelőbb helyen végzett csapat, amelynek lány tagjai is voltak. A csapat az elkövetkező tanév során egy érdeklődésüknek megfelelő szakmai napon vehet részt az Agro Napló szervezésében.

„Kitartóan hisszük, hogy ezzel a kezdeményezéssel egy olyan jó ügy mellé álltunk, mely szerepet játszik abban, hogy a mezőgazdasági szakmák egyre népszerűbbé váljanak a fiatalok körében” – mondta Pohl Marietta, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ ügyvezető igazgatója.

Fotók: Dittrich Éva

Köszönetnyilvánítás – A vetélkedő szakmai partnere volt a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara, amely egyben a zsűrit is biztosította. A versenyt támogatta továbbá az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Baranya Megyei TESZÖV, az ÖkoPark Bükkösd, a Pécsi Tudományegyetem Kancellária Hivatal, és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága.

    
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!