2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

Április előtti – április utáni helyzetjelentés

Agro Napló
Manapság divatos megmutatnunk milyenek voltunk kis idővel ezelőtt, majd később milyenné váltunk. A jól megválasztott hozzávalók és a hatékony kúrák eredménye látványos. Azoknak, akik kétkedve fogadják az igazolt eredményt, csak annyit mondhatunk kinek ez, kinek az jön be, hasonlóképpen, mint a mezőgazdaságban.

Nyereségmaximalizáló fajtaszortimenttel és technológiával van esély a kedvező környezeti hatások kiaknázására és a kedvezőtlenek kizárására. Különösen fontos a fajtaválasztás az olyan hosszan a földeken időző kultúrák esetében, mint a repce és a kalászosok. Az elodázódott őszi vetés általában sem a gabonaféléknek, sem a repcének nem kedvez. A hótakaró hiánya már ráncokat csalt a homlokunkra. A tavaszi nyárias meleg és aszály meg jogos riadalmat okozott csakúgy, mint a május első dekádjában mért 1,5–3 ⁰C. Ami kibújt az didergett, ami lábon állt az nem tudta a kijuttatott tápanyagokat hasznosítani. Ennek az évjáratnak a sajátossága, hogy a repcék főhajtása viszonylag korán kiemelkedett. Azonban a száraz meleg nem ösztönözte a növényeket az oldalhajtás képzésre és a búzák fejlődése is tétovázóvá vált. A hibrid-, fajtaválasztás jelentősége és termésbefolyásoló tényezője extenzív és intenzív gazdálkodásnál egyaránt nő a gyakorta kedvezőtlen ökológiai körülmények miatt.

A vetést augusztus végén, szeptember elején elvégzőknek nincs okuk aggodalomra. A MEMORI CS-hez, SIRTAKI CS-hez hasonlóan tűrőképes repcehibridek a későbbi tavaszi indulásuk képét megcáfolva, a változékony tavasz minden előnyét kihasználva, erős gyökérzetük segítségével áprilisra erős, oldalelágazódásban gazdag állományokat alkottak.

Akár szeszélyes tavasz után is a hosszan tartó virágzást követő intenzív becőfejlődés jellemzője a CAUSSADE hibrideknek. A MEMORI CS-nél korábbi virágzási idejű BASALTI CS és ZAKARI CS a hiteles termelői Facebook-bejegyzések tanúsága szerint egységes becőréteget mutatnak a borúlátó előrejelzéseket megcáfolva.

Ami a kalászosokat illeti, országszerte, fajtától függetlenül, láttunk már mutatósabb kezdetet. Az elővetemény, vetés, tápanyag-utánpótlás, növényvédelem hiányosságait felerősítő kezdet után várjuk mire képesek önerőből a fajták. A kikalászolt árpák, így a JUP is szinte biztatóak, de sokat várunk a hazai előállítású vetőmaggal vetett és az országos kísérletekben tavaly is jó minősítésű SORRIAL (tar kalászú), SOFRU (szálkás) búzáktól is.

A tavalyi évtől hazai termesztésbe vont HARISTIDE durum búza kifejezetten jól, más durum fajtákat felülmúlva és egészségesen fejlődik Vas, Tolna és Baranya megyében egyaránt. Idén a Bólyban előállított szaporítóanyagból már nagy vetőmagmennyiség hazai értékesítésére számítunk.

Az elmúlt év fémzárolásait tekintve a CAUSSADE Semences TRISMART az össz hazai tritikálé előállítás 5,78%-át tette ki. Ez is mutatja, hogy bevált a termelők által keresett és kedvelt fajta hazánkban is. Előkelő helyét nagyméretű kalászainak, kiegyenlített magas hozamának, bálázható nagy szártömegének és kiváló beltartalmi mutatóinak köszönheti.

Áprilisi állapotfelméréskor mutatott képe alapján nem ámítás, ha egy korábbi betakarítás környéki, Fajszon és Kiskunlacházán készült képet is mutatunk a TRISMART-ról.

Bár a lábon álló repcéknek, kalászosoknak tavasz előtt a csillagok állása kevésbé kedvezett, bízhatunk jól megválasztott hibridjeink/fajtáink erejében és abban, hogy tavasz után az előzőhöz hasonló, eredményes évet zárunk betakarításkor.

Fehér Gyöngyi
fejlesztési felelős
Caussade Semences Hungary Kft.
2144 Kerepes, Szabadság út 252/B.
www.caussade-semences.hu

A cikk szerzője: Fehér Gyöngyi

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Fókuszban a durumbúza

Fókuszban a durumbúza

Egyre inkább keresi a piac a kemény búzát és meg is fizeti! Az idei évben szinte sose látott magasságokig szökött a durumbúza terménypiaci ára.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 9. 16:02