2024. október 23. szerda Gyöngyi

TALAJEGYETEM GYAKORLÓ GAZDÁKNAK avagy hogyan ismerjük meg a talajainkat?

Agro Napló
A gyakorlatban a forgatásos talajművelési rendszerek különbözően épülhetnek fel, de egy közös pillérük minden esetben van, az pedig a szántásos alapművelés.

Dr. Bottlik László

 

A szántás az egyetlen talajművelési eljárás, amely képes a forgatás megvalósítására. A művelet során az ekevas által kihasított talajszelet a kormánylemez által átfordításra kerül. Így a felső, felszíni réteg alulra kerül. A forgatás mellett lazítja, porhanyítja és kis mértékben keveri is a talajt. A legrégebben ismert és leírt talajművelési eljárás. Valamennyi történelmi korban megemlékeztek a szántásról, kultikus jelzőkkel illették. Azonosították a megújulással, az új termés biztonságával. A régi időkben – mondhatjuk, hogy egészen a 20. századig – ez volt az egyetlen talajművelési eljárás, amely képes volt az elővetemény lekerülését követően növénytermesztésre alkalmas talajállapotot létrehozni. Ez adódott a műszaki megoldások kezdetlegességéből is, nem volt e célra más eszköz. Ebből következően a szakmai ismeretek és tapasztalatok is hiányoztak a szántás hegemóniájának megtörésére.

A forgatásos alapművelésre épülő talajművelési rendszerek alapvető jellemzője, hogy legkésőbb az alapművelés (szántás) elvégzésekor teljes mértékben megszűnik mindennemű felszíntakarás, ún. tiszta, növényi maradványoktól mentes felszín jön létre. Régebbi időkre visszanyúlva – akár az 1850-es évekig – megállapítható, hogy a tiszta felszín alapvető elvárás volt a művelés során. A talajművelés egyik feladata volt a növényi maradványoktól megtisztított felszín kialakítása. Az akkori korra jellemző kezdetleges műszaki megoldásokat figyelembe véve belátható, hogy a tiszta felszín észszerű elvárás volt. Kezdetben a növényvédő szerek hiánya, gyenge hatása miatt fontos érv volt a szántás mellett a gyomok, kórokozók és kártevők elleni viszonylagos jó hatás. Megjegyzendő, hogy napjainkban is sokan a növényvédelmi hatás miatt ragaszkodnak a forgatásra épülő műveléshez. E mellett még ma is sok növénytermesztő gazdaságból hiányzik a tökéletes szármaradvány-kezelést biztosító betakarítógép, a forgatás nélküli művelést jó minőségben megvalósítani képes talajművelő gépek, és a mulcsba vetésre is alkalmas magágykészítő-vetőgép. Ezek hiányában az egyedüli biztonságot a szántás, az eke jelentik.

Idővel felismerésre kerültek a forgatásos művelési rendszerek kockázatai, a szántás lehetséges talajállapot lerontó hatásai is. Ennek ellenére a hagyományos (szántásos) művelés mindaddig egyedülálló maradt, amíg a műszaki-technológiai fejlődés lehetővé nem tette más irányzatok (mulcsművelés) sikeres megvalósítását. A hagyományos művelés uralkodó szerepét a hajtóanyagárak emelkedése is gyengítette az 1970-es években. Napjainkban a talajművelési rendszerek kialakításakor leginkább a vetésváltást, a növényi sorrendet, a növényi maradványok jellegét és mennyiségét, a területteljesítményt, az időjárási viszonyokat és a talajállapotot vesszük figyelembe.

Fontos tudni, hogy a szántással a forgatás agronómiai előnyeit igyekszünk kihasználni, amelyek a következőkben foglalhatók össze. A forgató eljárás során megvalósul a talajrétegek cseréje. A tenyészidőben a felső talajréteg úgymond elhasználódik, elfárad. Ez e természetes és mesterséges talajállapot-rontó folyamatok, beavatkozások következménye. A talaj szerkezetét rombolják az időjárási tényezők, gondoljunk csak a heves esőzésekre, a hőingadozásra, a szélre, a fagyásra, olvadásra stb. Ezek ellen a káros hatások ellen legfeljebb kismértékben védekezhetünk, leginkább a klímaszélsőségeknek valamelyest ellenálló védőfelszín kialakításával. A talaj állapotát a termesztés során mi magunk is lerontjuk, a talaj taposásával, művelési eljárásokkal.

Csökkentse a talajtömörödést, akár 44%-kal a Zuidberg Tracks gumihevederes járószerkezetekkel - www.deraland.hu

A szerkezet porosodik, csökken a lazultság, tömörödik a talaj. A szántással ezt a degradált, elfáradt talajréteget forgatjuk le, cseréljük ki az alsóbb talajréteggel. A művelet során a szántás mélységéig lazultabb, porhanyultabb talajállapot jön létre, ami a termesztés szempontjából meghatározó jelentőségű.

A szántás tökéletesen képes megvalósítani a tarlómaradványok, trágyaféleségek (szerves- és zöldtrágyák) aláforgatását, így a bevitt szervesanyag feltáródása megkezdődhet. E mellett kedvelt a gyomirtó (közvetlen és közvetett) hatása végett is. A területen lévő gyomokat aláforgatja, azok mélyre kerülve nem képesek újra kihajtani. Közvetett gyomirtó hatás alatt azt értjük, hogy a szántott területek általában lassabban gyomosodnak ki. Ez abból következik, hogy a forgatás heterogén, durva talajszerkezetet eredményez és e feltételek között a gyommagok csírázása vontatott. Tehát ugyanúgy megtalálható a gyommagkészlet a művelt rétegben, mint egyéb talajművelési megoldások esetében. Más oldalról megközelítve nincs robbanásszerű gyomkelés, így nehezebb időzíteni a gyomirtást. A szántás további növényvédelemi funkciókkal is bír, leforgatja a kórokozókkal, kártevőkkel fertőzött növényi maradványokat.

Gyakorlati szempontból nem mehetünk el amellett sem, hogy a szántás viszonylag egyszerű, ismert, könnyen tanulható és üzemmérettől függetlenül sikerrel alkalmazható eljárás. Kedveltségét erősíti, hogy széles talajnedvességi tartományban alkalmazható alapművelési megoldás.

A mezőgazdasági tudományok fejlődésével a szántás egyre több kockázata vált ismertté, amelyek a forgatással, mint művelési eljárással, annak körülményeivel és technikai megvalósításával kapcsolatosak. Szántásra alkalmatlan talajnedvességi állapot esetében a lazító hatás elmarad és többnyire még a forgatás sem tökéletes. Túl nedves talaj szántásakor a talajszelet átfordítása tökéletlen, porhanyulása nem következik be, szalonnás marad a bolygatott réteg. A szántási mélységben az ekevas tömöríti, elkeni a talajt, úgynevezett eketalp réteg jön létre. Ez a tömör réteg károsan befolyásolja a nedvességforgalmat, gátolja a nedvesség felfelé áramlását a mélyebb talajrétegekből. E mellett a növények gyökérzete sok esetben nem tud áthatolni rajta, korlátozott lesz a gyökérzóna mélysége. Ez a mai rendszeres, hosszan tartó aszályos időszakokban végzetes lehet a növények számára.

Száraz talaj forgatásakor túlzottan rögös szerkezet jön létre, a rögök között pedig túl sok levegő található. Ez az állapot nem kedvez sem a vízháztartásnak, sem a biológiai tevékenységeknek. Amíg a túlzott levegősség nem csökken és a szerkezet nem javul, addig a mikrobiális tevékenység drasztikusan lecsökken. Mindkét esetben – ideálisnál nedvesebb vagy szárazabb állapotban – egyetlen beavatkozással hosszú időre leronthatjuk a talajállapotot.

A művelési eljárások közül a forgatás jár a legintenzívebb bolygató hatással. A művelt réteg heterogén szerkezetű és túlzottan levegőzött lesz. A szántás felszíne is egyenetlen, nagy vízvesztő felület jön létre a művelet nyomán. A lezáratlan felszínű szántások – még kedvező minőségű munka esetében is – nyitott ajtót jelentenek a nedvesség eltávozásának, kipárolgásának. Főleg nyári hőségnapokon figyelhető meg, hogy a szántott réteg a munkavégzés során szinte azonnal és mélyen kiszárad. A talajnedvesség ilyen mértékű elvesztegetése nem megengedhető.

A szántás sajátossága, hogy az aláforgatott szerves anyag (növényi maradványok, trágyaféleségek) nagy része egy mélységbe, a barázdafenékhez koncentrálódik, így a mineralizációjuk nehézkes. Fokozza ezt a problémát, ha nedves talajon szántva eketalp is képződik. A tömörödött talpra leforgatott növényi maradványok lebomlási folyamatai még lassabban zajlanak. A bekeverés minőségét javíthatjuk az ekére szerelt előhántók alkalmazásával.

Egyre inkább kutatott téma a szántott talajok CO2-kibocsátása. Az erős bolygató munka nyomán minden esetben intenzív CO2-légzés lép fel. Ez leginkább a művelt réteg átszellőzésével, túlzott levegőzöttségével indokolható. A szántott talajok CO2-kibocsátásának mértéke többszöröse lehet a forgatás nélküli módon műveltekhez képest. Főként a munkavégzést követő néhány hétben tapasztalható lényeges emissziótöbblet a szántás esetében. A CO2-légzéssel a szerves anyagokból származó szénkészletet veszítjük el, ami hosszabb távon a humuszépítési folyamatok csökkenésében nyilvánul meg.

A szántással létrehozott növényi maradványoktól mentes, tiszta felszín erősen kitett a degradációs folyamatoknak. A sérülékeny talaj védőanyag (mulcs) nélkül nem ellenálló az időjárás káros behatásaival szemben. A zivatarok, csapó esők szétverik és leiszapolják a felső réteget. Kiszáradás után a felszín cserepessé, kérgessé válik, így romlik a levegő- és nedvességforgalom. A finom porfrakció bemosódásával a talaj folyamatosan egyre levegőtlenebbé és tömődötté válik. Lejtős, dombos, kitett területeken az erózió ennél is komolyabb formákat ölt, a lefolyó csapadék lehordja a talajt is, csökkentve a termőréteget. A szántást követő elmunkáló műveletekkel egyenletes, finom szerkezetű talajokat igyekszünk létrehozni, ami kitett a deflációnak is. A talajvédelemmel foglalkozó kutatók szerint korunk legalattomosabb degradációs jelensége. Nehéz mérni, számszerűsíteni, de ha tudnánk, hogy évente milyen mennyiségű talajt hord el a szél a területeinkről, bizonyosan komolyabban vennénk.

Meg kell vizsgálni a forgatásos művelési rendszerek ökonómiáját is a kockázatelemzés során. Elmondható, hogy akár egy–három művelettel többet tartalmaz egy forgatásra épülő talajművelési változat egy mulcsműveléshez képest. Ez a többlet a szántást előkészítő és elmunkáló műveletekből tevődik össze. Számolni kell tehát a hajtóanyag-, a kopóalkatrész-, az idő- és a munkabér többletköltségekkel is.

A fentiekből látható, hogy a forgatásos művelési rendszerekhez kötődő legtöbb kockázati tényező abból adódik, hogy talajállapotot lerontó hatások érvényesülhetnek a szántás következtében. A legtöbb kutató egyetért abban, hogy korunk talajművelésének legnagyobb kihívása a talaj védelme. Nem az a kérdés, hogy a talajt művelni kell-e, hanem az, hogy ezt hogy tudjuk a legkevesebb kárral tenni?

Úgy vélem, rendkívül aktuális ez a kérdés napjainkban, amikor az országban autózva szemtanúi vagyunk holdbéli tájat idéző elmunkált vagy elmunkálatlan szántásoknak (1. kép), talajművelési hibákat tükröző kalászos gabonáknak. Az időjárás változik, ez nem vitatható. Egyre több a szélsőséges klimatikus jelenség. Hosszú hetekig, olykor hónapokig nincs értékelhető csapadék. Ha esik, ömlik az eső, mindenütt eróziót vagy pangó vizet látni. A téli hótakaró már sok éve esetleges, nem számolhatunk az abból származó lassan beszivárgó nedvességgel. Lényegesen több a szeles napok száma. A tavaszi, böjti szelek egyre korábban érkeznek, kitartanak sokáig és rendszerint viharos erejűek is. De fúj a szél nyáron is, harminc fokban, fokozva a légköri aszályt. A kedvezőtlen klimatikus viszonyok negatívan befolyásolják talajaink biológiai életét is. Egyre hosszabb időszakokra válik a művelt réteg kedvezőtlen élettérré a mikroorganizmusok számára. A felső réteg tartós kiszáradása vagy vízzel telítődése, hőségnapokon túlmelegedése egyaránt rontja a biológiai aktivitást. E mellé jön még az átgondolatlan művelések további állapotrontó hatása is.

1. kép: elmunkálatlan szántás kiszáradva, márciusban (Fotó: Dr. Bottlik, 2019)

Át kell gondolnunk a talajok művelését? Nem kérdés. Nem kérdés az sem, hogy a forgatásos talajművelési rendszerek részei a magyar szántóföldi növénytermesztési kultúrának. Van létjogosultsága, de számba kell venni a kockázatokat, meg kell előzni a hibákat. Oly módon kell újragondolni a forgatásos művelési megoldásokat, hogy azok a mai megváltozott környezeti feltételek között is biztonsággal alapozzák meg a növénytermesztést. Helyesen kell illeszteni a növényi sorrendhez, a talajállapothoz és a klimatikus viszonyokhoz.

A nyár végi és őszi vetésű növények – őszi káposztarepce, őszi árpa, őszi búza stb. – esetében kell a legtöbb kockázattal számolni, ha forgatásra épülő talajművelési rendszert választunk. Ezért csökken az így művelt területek aránya a mulcsművelésűekkel szemben. Rendszerint meleg, aszályos az időjárás ebben az időszakban, a talaj kiszáradásának veszélye igen nagy. Sokan akkor döntenek ez időszakban a szántás mellett, ha érkezik egy komolyabb csapadék. A nedves talajon szántanak, majd elmunkálnak. Mondván, ekkor jó szántani. De kérdezem: azért mert szépen lehet szántani, el kell vesztegessük a nedvességet? Sokkal korszerűbb, nedvességkímélőbb megoldások állnak rendelkezésre a talajok nyár végi, őszi alapművelésére. A középmély lazító, a nehézkultivátor vagy éppen a sávos művelő eszköz is talajkímélő alapművelést valósít meg. Persze nem lesz tiszta a felszín… de a mulcsborítás védelmet jelenthetne a kezdeti fejlődési szakaszban.

Sok repcetermesztő ragaszkodik a növényi maradványoktól mentes felszínhez, a szántásos műveléshez, a biztosabb vetéssel, jobb keléssel érvelve. De tudjuk, hogy a talajmunkák minőségét a betakarításkori növénymaradvány-kezelés alapozza meg. Megfelelő hatékonyságú szecskázással és törekterítéssel egyenletes és apró szecskaméretű mulcs biztosítható, ami nem okozhat vetési vagy kelési nehézségeket.

A nyári tarlóműveleteket a szántásos művelési rendszerekben se spóroljuk el, tekintsünk a tarlófázisra úgy, mint a talajállapot-javítás időszakára. A betakarítást azonnal kövesse a sekély, de egyenletes mélységű (!), lezárt tarlóhántás, amely a biológiai beéredés kulcsa. Ha a szántás mellett döntünk, mint alapművelési megoldás, szántsunk jól. Végezzük lehetőleg éjjel és kövesse azonnal az elmunkáló eszköz. Éljünk a váltvaforgató ekékre szerelhető elmunkáló kiegészítők lehetőségével (packer), így a felszín lezárása külön menetszám nélkül, azonnal megvalósítható.  

Tavaszi vetésű növények őszi szántásos alapművelése esetében is ugyanúgy fontos a talajnedvesség kímélése, a menetszám-takarékosság. Nem alapozhatunk a téli feltöltő csapadékokra, jó példa erre az elmúlt tél. Kifogástalan betakarítási, növényi maradvány-kezelési technikával kell megalapozni a szántás minőségét ez esetben is. Előhántókkal felszerelt ekével többnyire a sok tarlómaradványt visszahagyó kukorica is leszántható megelőző bekeverő művelet nélkül.

A szántások őszi elmunkálása még ma is megosztó kérdés, és ez baj. Fel kell ismernünk, hogy a nyitva hagyott, sokszor rögös, hantos, egyenetlen felszínű szántások télen, kora tavasszal is vízvesztők. Egy, a cikk írásakor a Zsámbéki-medencében kivitelezett, igen részletes talajszelvény-feltárási munka is egyértelműen bebizonyította, hogy az ősszel durván elmunkált, lezárt szántások sokkal több nedvességet tartalmaznak a felszín közeli rétegben, mint a lezáratlanok. Dacára a korán jött viharos böjti szeleknek és a csapadék hiányának is, 3–4 cm mélységben nyirkos talajállapot található. Szemben a tavasszal simítózott, mélyen kiszáradt, poros területekkel. Nem vitatható, hogy mely esetben számíthatunk jobb kelésre és kezdeti fejlődésre. Az őszi szántáselmunkálás tehát indokolt, de vannak kockázatai is. A szántással kialakított lazultságot ne rontsuk le, csak a felszínt zárjuk le. Nem javasolt elmunkálni, visszatömöríteni a túl nedves talajokat.

Ideális, jól szántható talajállapotnál a legjobb az ekére szerelt gyűrűs elmunkáló kiegészítők alkalmazása (2. kép). Ha ezzel nem rendelkezünk és külön menetben kell lezárni a felszínt, arra egyértelműen a rugós simító-henger kombinációk a megfelelő eszközök. Ne használjunk tárcsát, ásóboronát e célra és a régi gerenda jellegű simítókat is le kell cserélni talajkímélőbb eszközre (3. kép). Jó szántási minőség és őszi elmunkálás esetében többnyire elegendő tavasszal az egy menetes magágykészítés. Ez a cél, így redukálható leginkább a talaj bolygatása, a nedvesség pazarlása.

2. kép: ekére szerelt gyűrűs elmunkáló

3. kép: leiszapolódott felszín a korszerűtlen gerendasimító munkáját követően (Fotó: Dr. Bottlik, 2019)

A forgatásra épülő talajművelési rendszerek tradicionálisan és funkcionálisan is komoly szerepet töltenek be a szántóföldi növénytermesztésben. A környezeti és gazdasági körülmények megváltozásával számos ponton újragondolásra szorulnak, amihez ismereteink és technológiai lehetőségeink rendelkezésre állnak.

Dr. Bottlik László
c. egyetemi docens
mb. precíziós gazdálkodási vezető szaktanácsadó
KITE Zrt.

A talajért elkötelezett támogatói kör:

A TALAJEGYETEM korábbi részei:

A cikk szerzője: Dr. Bottlik László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készítsük fel talajainkat!

Készítsük fel talajainkat!

A fenntartható fejlődés két fontos alapeleme Magyarországon talajkészleteink észszerű hasznosítása, védelme, állagának megőrzése, sokoldalú funkciókép...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?