A madarak sántasága rontja a termelés eredményességét!

Agro Napló
Világszerte felmérések igazolják a madarak sántaságának széles körű elterjedését. Az esetek közel 80%-ában a BCO (Bacterial Chondronecrosis and Osteomyelitis), azaz a baktériumok okozta porcelhalás és csontvelőgyulladás van a háttérben, amely 5% elhullással is járhat, de a kevésbé érintett madarak esetében is súlyos gazdasági károkat okoz, ugyanis a korlátozott mozgású madarak képtelenek megfelelően enni és inni, így a testtömeg-gyarapodás és a takarmányhasznosulás romlik.

A BCO sántaság leggyakrabban a hosszú élettartamú és a nagy növekedési erélyű madarakat érinti. A brojlerek 10–15%-a szenved a BCO szubklinikai formájában és már a fiatal madarakban is megjelenik. Különböző európai tanulmányok szerint az érintett madarak 14–30%-ánál a sántasági pontszám több mint 3.

A BCO sántaságot a combcsont fejének bakteriális fertőzése okozza, amely annak elhalásához vezethet. A betegség kórfejlődésében a fakultatív kórokozóknak van a legfőbb szerepe, melyek elszaporodnak a bélrendszerben, majd a bélfal-gát fellazulása miatt betörnek a vérkeringésbe. Ezt elősegítheti valamilyen immungyengítő hatás (mikotoxinok, IBD, MD) és a kokcidiózis is. A mikotoxinok azzal is súlyosbítják a problémát, hogy növelik a bélfal átjárhatóságát, ezzel megkönnyítik a kórokozók véráramba kerülését. A véráramba jutott baktériumok a combcsont fejében lévő kapillárisokban megakadnak, kolonizálódnak és beolvasztják a csontot, melynek sántaság a következménye. A folyamatban szerepet játszanak az intenzív növekedés és a rossz padozat miatti mikrorepedések is.

A megelőzésnél fontos, hogy megakadályozzuk a bélflóra egyensúlyának felborulását. A bél betelepítése hasznos baktériumokkal (szinbiotikum) segít a baktériumok véráramba jutásának csökkentésében a kompetitív gátlás által, valamint immunmoduláló hatásuk segít a madaraknak hatékonyabban szembeszállni a kórokozókkal. A PoultryStar® egy több törzsből álló szinbiotikum, amely támogatja az egészséges bélflórát a specifikus probiotikus mikroorganizmusok és prebiotikus frukto-oligoszacharidok által, ezáltal javítja a madarak bélrendszerének egészségét és immunrendszerének működését.

A mikotoxinok bélfalkárosító és immunszupresszív hatását a Mycofix® terméksorral védhetjük ki, mely a leginnovatívabb, széles spektrumú termék a haszonállatok mikotoxin-kockázat kezelésében, mivel három stratégiát ötvöz egybe, beleértve a toxinok megkötését, enzimatikus átalakítását és a biovédelmet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hőstressz-megoldások szarvasmarháknak

Hőstressz-megoldások szarvasmarháknak

Az olyan modern tejelő fajtákat, mint a holstein-fríz, északi országokban alakították ki, így toleránsak a hideggel szemben, ám hajlamosak a hőstressz...

Ismét napirenden a madárinfluenza

Ismét napirenden a madárinfluenza

Tavasszal újra magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti-Élelmiszerlánc- biztonsági Hivatal, most éppen Hajdú-Bihar megyéb...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!