CuproTonic magas réz- és cink tartalmú lombtrágya

Agro Napló
A talajban lévő réz és cink felvételét több tényező is befolyásolja. A réz esetében elsősorban a talaj pH-ja, szerves anyag tartalma cink esetében pedig a kémhatáson túl a talajok mésztartalma és foszforellátottsága az, amely meghatározza a mikroelem felvehetőségét a növények számára.

A réz szerepet játszik a fotoszintézisben, valamint biztosítja a klorofill működését. Egyéb élettani folyamatokban (pl. fehérjeszintézis) is elengedhetetlen a jelenléte. Hiányában a levélcsúcsok kifehérednek, a virágzat károsodik. A cink a növények enzimatikus folyamataiban nélkülözhetetlen tápelem. Segíti a nitrogén anyagcserét és a hajtáscsúcsok növekedését. Hiánya jellegzetes sávos tünetként jelentkezik a leveleken.

A fentiek tükrében ezért célszerű a jól ellátottságot mutató talajvizsgálati eredmények mellett is lombtrágyázással biztosítani a megfelelő mikroelem pótlást.

A CuproTonic lombtrágya a réz-, és cink ionokat glükonát komplexben (cukormolekula) tartalmazza, amely könnyen felvehető és gyorsan szállítódik a növény minden részébe. A termék levélen és gyökéren keresztül is hatékonyan működik. Összetétele 72 g/l Cu, 14 g/l Zn. Felhasználása a hiánytünetek megelőzésére 1 l/ha, a hiánytünetek kezelésére 2 l/ha dózisban javasolt.

A glükonát formában lévő réz és cink jobb hatékonyságot mutat, mint a szulfát alapú készítmények.

A CuproTonic hatása - egyedi formulációjának köszönhetően - jóval több a hagyományos lombtrágyákénál. Mivel a beteg növényi sejtek energiaigénye magasabb, mint az egészségeseké a növény cukor felvételével igyekszik azt kielégíteni. A cukor molekulába „csomagolva” felvett réz- és cink mennyisége a növények számára még optimálisak, de a kórokozóknak már toxikus szintet jelent. A CuproTonic nem növényvédő szer, és nem helyettesíti a réztartalmú gombaölő szereket, de támogatja hatásukat.

 

A CuproTonic előnyei összefoglalva:

  • Fokozza a növények ellenálló-képességét
  • Intenzív fotoszintézist biztosít
  • Támogatja a gombaölő szerek hatékonyságát
  • Glükonát formában lévő réz és cink jobb hatékonyságot mutat, mint a szulfát alapú készítmények (diagram)
  • Növényvédő szerekkel jól keverhető

A részletekkel és további technológiai információkkal kapcsolatban keresse területi szaktanácsadóinkat, vagy látogasson el honlapunkra!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Egy meg nem értett „ZSENI”

Egy meg nem értett „ZSENI”

Az elmúlt években a Yara Hungária fő sikertörténete a YaraVita lombtrágyacsalád. Ezen termékek használata, pozitív hatása, elismertsége folyamatosan n...

Aszály ellen a kalászosokban

Aszály ellen a kalászosokban

A tápanyag-utánpótlás egyik alaptétele, hogy a makroelemek (N, P, K) pótlását hatékonyan és gazdaságosan a gyökéren keresztül kell elvégezni a szántóf...

A búza rézigénye és hasznosulása

A búza rézigénye és hasznosulása

Az őszi búza a legnagyobb területen termesztett kultúrnövényünk. A legtöbb megyénkben első helyen áll a vetésszerkezetben. Eredményessége nagyban befo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!