Liba a vetésben – időjárási és egyéb stresszhatások kezelése Atonikkal

Agro Napló
Jaksa Imre, tápanyag-gazdálkodási és növényvédelmi szakmérnök, kertészmérnök már 30 éve az agráriumban dolgozik. A jelenleg 1200 hektár területen gazdálkodó, továbbá 2000 hektár szántó és 200 hektár szőlő-, gyümölcsös ültetvényen szaktanácsadással foglalkozó szakmérnököt az Atonik növénykondicionáló készítményről kérdeztük.

– Mi volt a fő ok, ami miatt biostimulátor, növénykondicionáló felhasználása mellett döntött?

A legelső alkalmazásra akkor került sor, amikor egy óriási libakárunk volt. A pénteken még lábon álló táblát hétfőre teljesen tarra rágták a madarak. A kérdés az volt, miként mentsük meg, ami még menthető, így a súlyos stresszhelyzet kezelésére vetettük be az Atonikot, amiről a szakirodalomban előtte már sokat olvastam.

– Mit tapasztalt a kijuttatást követően?

A kezelés eredményeképpen egyáltalán nem volt terméskiesésünk. Mivel egy súlyosan károsodott állományról volt szó, a növények növekedése, magassága nem a megszokott volt, de a készítmény hatására hozamban az elvárt szintet produkálta a terület. A termék kiemelkedő hatékonyságát látva végül a hektikus időjárási szélsőségek okozta stressz kiküszöbölésére kezdtem el a biostimulátorok alkalmazását repcében és gabonában. A meg­győző eredményeket látva, már évek óta sikeresen, a technológia részeként használom a növénykondicionálókat, így az Arysta által forgalmazott Atonikot is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az említett növények a stresszhatásokra – mint a téli fagy, a csapadékhiány – növénykondicionáló nélkül nagyon rosszul reagálnak, kevésbé tudják átvészelni az extrém helyzeteket, viszont az Atonik biostimulátorral kezelt repce pl. egy esetleges károsodás után sokkal gyorsabban regenerálódott, illetve a stressztűrési faktora szintén látványosan javult.

– A kezelés milyen hatással volt a termés mennyiségére, a betakarításkori állomány minőségére? Esetleg, ha volt kontroll terület, milyen eredményekkel tudja alátámasztani a hatékonyságát?

Az Atonik üzemi szintű alkalmazása során tapasztaltuk, hogy a kezelt állomány erőteljesebben növekedett, az egész terület egészségesebb és zöldebb képet mutatott. A téli fagyok következtében károsodott növényzet a szer használatával vitálisabb lett, az oldalelágazások száma növekedett, a repce erősebbé vált.
A betakarításnál egy kontroll, kezeletlen területhez képes jelentős termésnövekedésre volt képes, ami 10–12%-os többletet jelentett. Ez egyértelműen az Atonik hatásának tudható be.

– Milyen a kijuttatott mennyiség hektáronként? Ár/érték arányban hová sorolná a terméket?

0,6 l-es dózisban juttatjuk ki hektáronként. Ár/érték arányban más termékhez képest kedvezőbbnek mondanám. A készítményre költött összeg 5-6-szorosát hozta vissza. Átlagosan közel 10%-os termésnövekedést értünk el, és emellett a beltartalmi érték is javult.

– Tapasztalt bármilyen negatívumot a készítménnyel kapcsolatban?

Semmiféle negatívummal nem találkoztam, csak pozitív előnyeit tapasztaltam, és tapasztalom. A területi képviselőktől minden terméktámogatást megkapok, a kollégák készségesen állnak rendelkezésre.

– Mennyire elégedett az Arysta által forgalmazott készítménnyel, ajánlaná-e másoknak?

Mivel teljes mértékben elégedett vagyok, nyugodt szívvel ajánlanám gazdatársaimnak. Azt ki kell emelnem, amikor a termesz-
téskor ideálisak a körülmények, és nem állnak fent az időjárási szélsőségek, illetve a növényzetet kevesebb stressz éri, például nincs fagykár, a jégverés sem pusztít, és a liba sem rágja le az állományt, akkor a biostimulátorok hatása nem olyan látványosan mutatkozik meg. Azonban több év átlagát tekintve az időjárás egyre inkább szélsőségeket produkál, gyakoriak a jégverések, ebben az esetben a biostimulátorok csökkentik a növényeket ért stresszt, látványos javulást eredményezve képesek a terméskiesés kockázatát megszüntetni. Továbbá a készítményekre kiadott költség a gazdaságomban maximálisan megtérül. Elmondható, egy alacsony befektetéssel kiegyensúlyozottabb növényállomány és biztosabb hozam valósulhat meg.

Hornyák Ildikó

A cikk szerzője: Hornyák Ildikó

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tavaszi mikrobiológiai talajkezelések

Tavaszi mikrobiológiai talajkezelések

A termesztett növényeinket fertőző gombabetegségek nagy része a talajban telel át és innen indulnak a fertőzések. Ha a talajban csökkenteni tudjuk az...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!