Mezőgéppiaci trendek 2018-ban itthon és a nagyvilágban

Agro Napló
A mezőgazdasági gépek piacát döntően a mezőgazdasági termelés növekedése, vagy csökkenése, ill. a farmjövedelmek alakulása befolyásolja a leginkább.

Ezek a valós piacgazdaságokban egyenes korrelációban változnak. Ha nő a termelés és a farmjövedelem, a mezőgazdasági gépek piaca is bővül és fordítva is igaz, csökkenés esetén szintén csökken! Azokban az országokban, ahol támogatásokkal és kedvezményes hitelekkel segítik a gépberuházásokat, ott a trendek eltérhetnek a valós piaci mozgásoktól.

2017-ben a világ mezőgéppiaci forgalma elérte a 100 Mrd eurót, amely 13%-kal haladta meg az előző évit.

A világ három (Európa, NAFTA, Kína) legnagyobb forgalmat lebonyolító mezőgéppiaci régiójának részesedése 68%-os volt. Ezen belül Európa piaci részesedése 28 Mrd euróval 28%-ot, a NAFTA (USA, Kanada, Mexikó) részesedése 22 Mrd euróval 22%-ot és Kína 18 Mrd euróval 18%-ot tett ki. A piaci torta valamivel kisebb, mint egyharmadán (32%-án) osztozott Ázsia (India, Japán, Korea), Oroszország és Ukrajna, Dél-Amerika, Törökország, Óceánia ill. Afrika. Összességében a legtöbb régióban a mezőgéppiaci forgalom növekedése volt tapasztalható 2017-ben. A traktoreladások is növekedtek, elsősorban Európában (161 ezer db) és a NAFTA országaiban (142 ezer db), a legtöbb traktort előállító Indiában és Kínában valamelyest mérséklődtek. Összességében 2 millió db új traktor állt munkába a mezőgazdaságba 2017-ben világszerte, ezek közül 1,2 millió db Indiában és Kínában készült. A szakemberek 2018-ra is növekedési trenddel számoltak a mezőgazdasági gépek piacán, annál is inkább, mert 2017-ben a mezőgazdasági termékek árai és a farmjövedelmek is kedvezően alakultak.

Az elmúlt év első negyedében a piaci eladások Európában és Magyarországon is igazolni látszottak a pozitív várakozásokat. Jelentősen nőtt a mezőgazdasági gépek forgalma. Európában 6–9%-os növekedésről számoltak be a piaci felmérések, Magyarországon pedig az AKI az első félévben 10%-os bővülést regisztrált, amely az általa kezelt adatbázisokból számolva 83 Mrd forgalmat jelentett.

Európában már a nyár végére – zömében az aszály okozta terméskiesések hatására – jelentősen visszaestek a gépvásárlások. Az első félév végére már a CEMA (European Agricultural Machinery Association – Európai Mezőgépgyártó Szövetsége) csak 69.260 traktor eladását regisztrálta, amely éves előrevetítésben 140–145 ezer db traktor értékesítésével ér fel. Németországban, Franciaországban és Olaszországban is, éves viszonylatban, 6–9%-kal kevesebb traktor talált gazdára. A szomszédos Ausztriában pedig még ennél is jobban 19–22%-kal zsugorodott a traktorpiac. Európa legtöbb országában csökkentek a traktoreladások.

A gabonakombájnok európai piacán is csökkenés várható. A 2017-es évi 10.000 db-os eladással szemben –10%-kal kevesebb, mintegy 9.000 db kombájn talált gazdára. Egyedül Franciaországban nőtt az értékesítés, mintegy 8%-kal, Németországban –11%-os, Olaszországban –14%-os, Nagy-Britanniában pedig –17%-os volt a visszaesés. Közép-Európában Lengyelországban és Romániában talált gazdára több gabonakombájn. Magyarországon is jelentős, mintegy –20%-os csökkenés várható. Az európai éves korrigált mezőgéppiaci prognózisok többnyire a 2018. I–XI hónapnyi forgalom alapján, az egyes országokban történő forgalomnak 5–12%-os csökkenéséről számolnak be. A legnagyobb (–12%) piaci visszaesés Németországban, Dániában és Franciaországban várható. Ennél kisebb lesz előre láthatólag Ausztriában és Olaszországban. Növekedést csak Belgiumban, Hollandiában és Nagy-Britanniában prognosztizálnak.

Az észak-amerikai kontinens (NAFTA) országaiban a szakértői beszámolók szerint ugyanakkor növekedett a mezőgazdasági gépek eladása, több traktor és több kombájn talált gazdára 2018-ban, mint egy évvel korábban. A piac bővülését +7,6%-a becsülik. Ez annak is betudható, hogy Donald Trump elnök importvám-növelő intézkedéseinek köszönhetően ez évtől jelentősen drágulnak majd az importált mezőgazdasági gépek és alkatrészeik. Sőt a hazai előállításúak is, mivel az USA mezőgépipara számos mezőgazdasági részegységet (komponenst) és alkatrészt importból szerez be, amelyre szintén rárakódik a megemelt importvám. A szakértői becslések 2019-re 7–10%-os árszínvonal-emelkedést prognosztizálnak a traktoroknál és a mezőgazdasági gépeknél az USA-ban.

Kínában és Indiában is 2018-ban kevesebb traktort gyártottak és adtak el, mint korábban. Többnyire stagnált a géppiac és hullámzó volt a gép- és részegység import is. Magyarországon, a nem végleges adatok szerint, a mezőgazdasági gépberuházások 2018-ban az előző évekhez képest éves viszonylatban minimális emelkedést prognosztizálnak. Az első félévi közel 10%-os bővülés, mintegy 2%-ra esett vissza, döntően a traktoreladások 20%-os csökkenése miatt. Míg 2017-ben 3.857 db traktor kapott regisztrációt az országban, addig 2018-ban csak 3.086 db. A kiesést zömében a regisztrációs gondokkal küszködő MTZ (Belorusz) traktorok csökkenő eladásából származott. Kombájnból is kevesebb talált gazdára, mint egy évvel korábban, de magajáró rakodókból többet vásároltak a gazdaságok. Az elmúlt évi beruházások a legtöbb munkagépcsoportban növekedtek. Mintegy 6%-kal több talajművelőgép, 9%-kal több vetőgép, 7%-kal több tápanyag-visszapótló gép talált gazdára. Kiemelkedően nőtt, 33%-kal a növényvédőgépek, 55%-kal a bálázógépek és 33%-kal a pótkocsik eladása. A traktorok és kombájnok értékesítéséből származó visszaesést kompenzálta a több munkagép beszerzése.

A mezőgazdasági gépalkatrészek eladása várhatóan 2018-ban is az előző évi szinten alakul majd. A mezőgépforgalom zöme Magyarországon is egyre kevesebb forgalmazó kezében koncentrálódik. Az AKI adatgyűjtése szerint tavaly a mezőgép értékesítés 76%-át 15 cég bonyolította le, amely egy év alatt 2%-os koncentrációnövekedést mutat.

A cikk szerzője: Dr. Hajdú József

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készülünk a rotációs NoTillre

Készülünk a rotációs NoTillre

A talajkímélő talajművelést nevezhetjük víztakarékos talajművelésnek is. A minimális ill. mulcsos talajművelés és a rotációs NoTill között nagyon kis...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!