2024. május 14. kedd Bonifác

Sikeres szójatermesztéshez szegedi szójákat!

Agro Napló
A Gabonakutató szójanemesítése mindössze két évtizedes múltra tekint vissza, de ebben – a nemesítési szempontból rövid – időszakban is sikerült maradandót alkotnunk. Kiváló fajtákkal, területre és fajtára adaptált agrotechnikával és kiváló minőségű, prémium kategóriás vetőmaggal állunk a termelők rendelkezésére. Mindent elkövetünk, hogy reagáljunk, alkalmazkodjunk a változó környezeti, közgazdasági feltételekhez, és leginkább a gazdálkodó partnereink eltérő igényeihez.

A Kárpát-medencében történő nemesítés egyik előnye, hogy a folyamat során az itt előállított anyagok rendszeresen találkoznak az extrém körülményekkel, így már a szelekció során kiválasztásra kerülnek a leginkább alkalmazkodóképes genotípusok. A fajtaválasztásnál a termőképesség mellett olyan fontos tulajdonságok játszanak szerepet, mint az érésidő, az állóképesség, a növénymagasság, az alsó hüvelyek elhelyezkedése. Ezeket a paramétereket agrotechnikai elemekkel alakíthatjuk, de mégiscsak fajtajellegek. Ezért fontos, hogy ilyen szempontból is vizsgáljuk a termeszteni kívánt fajtákat.

A Gabonakutató kínálata tenyészidőben, hasznosításban, intenzitásban is eltérő szójákat tartalmaz. Az érésidő szempontjából tovább bővült a rendelkezésre álló fajták köre. Már a legkorábbi, 00-ás éréscsoportban is kínálunk egy ÚJ, kiemelkedő paraméterekkel rendelkező fajtát, a Suedina-t.

Suedina – koraiság, magas termés és fehérjetartalom

A Suedina kiemelkedő terméspotenciállal rendelkezik. Tenyészideje 120–125 nap, az ország északi területein is biztonsággal beérik. Javasolt vetésideje április közepétől május végéig. Az ezerszemtömege nagyon magas, 220–240 gramm, valamint fehérjetartalma is átlagon felüli, 40–42%. A növénymagassága 80–90 cm, növekedési típusa féldeterminált. Kezdeti fejlődési erélye és állóképessége is átlagon felüli. Jól alkalmazkodik az eltérő környezeti viszonyokhoz. Az idei évben több helyen 4 tonna feletti terméssel takarították be (1. ábra), magas ezerszemtömegének köszönhetően valamint a koraisága miatt a nyár végi komoly aszály sokkal kevésbé károsította, magja kitelt, ezzel biztosítva a kiváló termésátlagot.

Bahia – intenzív technológia, terméscsúcsok

Jó talajokra, intenzív technológiához ajánlott középérésű szójafajta. Folytonnövő, erős bokrosodási hajlammal. Nem kell sűríteni, már 500 ezres tőszámon is maximális termést ad. Alacsony tripszin-inhibitor tartalma miatt direkt etetésre is alkalmas fajta. A növény barna szőrözöttségű, betegségekre nem fogékony. Kiváló alkalmazkodóképességét mind az aszályos 2015. évben, mind pedig az intenzív, csapadékos 2016-os és 2018-as években is bizonyította. Az idei üzemi kísérleteiben több helyen jóval 5 tonna felett termett, a legnagyobb termést Hobolon érte el, 6,1 tonnával. Tenyészideje miatt az ország teljes területén sikeresen termelhető. Az odafigyelést, jó technológiát jelentős terméstöbblettel hálálja meg. Nagyüzemi eredményei szintén figyelemre méltóak (1. táblázat).

Aires – koraiság, kimagasló termés

Kiváló terméspotenciállal rendelkező, alacsony tripszin-inhibitor tartalmú fajta. Termesztését nem csak azoknak ajánljuk, akik feltárás nélküli takarmányozásban gondolkodnak, hiszen kiváló állóképességgel és agronómiai tulajdonságokkal rendelkező szójáról beszélünk. Koraisága miatt jó előveteménye a kalászosoknak, még az ország északi területein is sikerrel termeszthető, garantáltan beérik. A javasolt tőszán 550 ezer növény hektáronként. A fehérjetartalma kiemelkedő, amit az aszályos 2017-es és az intenzív 2018-as években is bizonyított. Betegségekre nem fogékony, rövidebb tenyészideje ellenére termése jóval 4 t/ha feletti.

Pannónia kincse – igazi kincs a termelőknek!

Méltán az egyik legkedveltebb fajta. Nem csak itthon, de Olaszországban, Szlovákiában, Horvátországban, Romániában is igen népszerű a termelők körében. Sikerének igazi titka a kiváló alkalmazkodóképességében rejlik. Középérésű, ideális az ország klasszikus szójatermő területeire. Nem szükséges a fajtát túlsűríteni, már 500 ezer tő/ha beállt állományon is kiválóan terem, hiszen jól bokrosodik. Az odafigyelést azonban meghálálja, ideális körülmények között termése meghaladja az 5 tonnát hektáronként. Köldöke fehér, megegyezik a maghéj színével, ezért kiválóan alkalmas a bioter­mesztésre is, ebben segíti a kiemelkedő betegség-ellenállósága is. A beltartalmi értékei, magas fehérje- és olajtartalma miatt a humán élelmezésben is fontos szerepet tölt be.

Prémium minőségű vetőmag

A GK szóják minőségét garantálja a zárt termelési rendszer a vetőmag-előállításban. Folyamatos kontroll mellett kizárólag készre oltott és gombaölő szerrel kezelt vetőmagot hozunk forgalomba. Ezzel biztosítjuk a tökéletes kelést, tőszámot és a gümőképződést. A magok felületére a HiCoat® Super oltóanyagot visszük fel, mely a vetésig garantálja a magas baktériumszámot.

Virágné Pintér Gabriella
Gabonakutató Nonprofit Kft.

A cikk szerzője: Virágné Pintér Gabriella

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kiváló szójafajták a szomszédból

Kiváló szójafajták a szomszédból

A hazai fehérjeigény mintegy 30%-át fedező szóját, extrahált szójadara formájában, 4–600 ezer t/év mennyiségben importálunk. Fő beszállítóink az USA,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?