Festulolium tapasztalatok a 2018-as évből

Agro Napló
Az egyre gyakoribbá váló tavaszi szárazság, a nyári hosszú forróság és sok esetben a rendkívüli aszály próbára tesz mindannyiunkat, mikor a haszonállataink számára a megfelelő mennyiségű és minőségű tömegtakarmány megtermelésén fáradozunk. Az elmúlt időszakban több „alternatív”, egészségesebb és nem utolsósorban állataink természetes táplálékaihoz sokkal jobban közelítő takarmánynövény jelent meg a hazai piacon.

Európa és a világ legkiválóbb nemesítő cégei azon fáradoznak, hogy ezen takarmánynövényeink a lehető legnagyobb hozamot és minőséget biztosítsák mindazon gazdaságoknak, melyek haszonállataikból szintén a lehető legnagyobb bennük rejlő genetikai potenciál kiaknázásán fáradoznak a kívánt cél elérése érdekében. Azok a gazdaságok, akik ezt a problémát időben felismerték, mára már nagy rutinnal és sikerrel alkalmazzák a természetes megoldásként alkalmazott fajokat mint az új intenzív hibrid fűféléket, kombinálva a több lábon állás érdekében különböző rozsokkal és kimagasló eredményeket produkált silócirkokkal.

A 2018 év tavaszi aszályos időszaka előrevetítette a fű- és gabonaszenázsok termésmennyiségét.

Több partnerünk vetett festuloliumot és rozst is annak érdekében, hogy a több lábon állással bebiztosítsa magát a kellő mennyiségű és minőségű tömegtakarmány előállítása érdekben. A termésmennyiségek igazolták, hogy felesleges volt az aggodalom. A festuloliumok ez évben is teljesítették, ami elvárható tőlük. Kimagasló alkalmazkodó- és ellenálló képességüknek köszönhetően minden talajtípuson megfelelő mennyiséget termeltek, kiváló emészthetőség és beltartalom mellett. A 2., 3. vagy akár a 4. kaszálásból az igényeknek és a termésmennyiségnek megfelelően szenázs vagy széna is készíthető.

Cégünk több partnerét kérdeztük annak érdekében, hogy ossza meg tapasztalatait és sikereit az alkalmazott intenzív festulolium fajokkal kapcsolatosan:

Magyar József, Sárvári Zrt.

Két tehenészeti telepe van a cégünknek. A tej teljes mennyiségét exportpiacon adjuk el, ahol követelmény a legalább 3,7%-os tejzsír. Ezt a nyári időszakban nem tudnánk teljesíteni könnyen emészthető rostforrás etetése nélkül. Az őszi vetésű takarmánynövények közül ezért intenzív füvet és rozst is termesztünk, mert a tavaszi időszak sze­názsolási hajrájában így szét tudjuk húzni a munkacsúcsot. Az évek alatt kialakítottuk ezeknek a növényeknek a cégünknél alkalmazott agrotechnikáját, amelyből megemlítenék egy-két sajátosságot: a kihelyezésre alkalmas területeken vetés előtt juttatjuk ki a földekre a hígtrágyát. A telep közelében lévő területekre köldökcsöves injektálással. Ezzel a módszerrel nagyon gyorsan, akár 150 tonna trágyát tudunk kijuttatni óránként. A telepektől távolabbi területekre pedig szippantó kocsival visszük ki a hígtrágyát és injektáljuk, vagy a felületre szórjuk azonnali betárcsázással. Ezek a takarmánynövények az intenzív növekedésükhöz nagy mennyiségű N hatóanyagot igényelnek, ezért nagyon kedvezően reagálnak a hígtrágyára. A területeink egy része gyenge adottságú, 6–8 aranykoronás, tavaszi vetésű növények termesztésére teljesen alkalmatlan. Ilyen területen bizonyított idén a DLF festuloliuma, a Becva fajta.

Tóth Tamás, Sümeg

Több mint 10 éve termesztünk sikerrel intenzív füvet gazdaságunkban gyenge, 12 aranykoronás földeken. Augusztus végén már vetjük és április végén takarítjuk be az első kaszálást szenázsként. A második és harmadik kaszálásból szénát készítünk. Olcsó, nagy mennyiségű és kiváló minőségű tömegtakarmányt tudunk így előállítani állataink számára. Az utóbbi években saját üzemünkben sajtgyártással kezdtünk el foglalkozni, ezért törekszünk a magasabb száraz anyagú szenázsok készítésére. Ez utóbbi nem kis technikai kihívást jelent, hiszen a hatalmas terméshozamok betakarítása próbára teszi a gépeket, ezért a gazdaság gépparkjának fejlesztése elengedhetetlen. A fűre mint a legfontosabb alaptakarmányra tekintünk, hiszen ez határozza meg sajtjaink egyedi ízvilágát. Egész évben szerepel a takarmányadagban, természetesen nyáron nagyobb arányban. A fű mellett rozs­szenázst is készítünk, mert egyre kisebb területen tudunk gazdálkodni, ezért a korán betakarított rozs után kukoricát vetünk, így ezeket a területeket egy évben kétszer hasznosítjuk.

Pethő Zoltán, Élő Imre, Agroprodukt Zrt., Pápa

Gazdaságunk három nagy tehenészeti telepének takarmánnyal való ellátása nem kis feladat. Az utóbbi években egyre hangsúlyosabbá váltak takarmányozásunkban a tavaszi betakarítású szenázsféleségek. Régóta termelünk füvet, de termesztettünk rozst is. Ezekkel a tömegtakarmányokkal tudjuk egész éven keresztül törésmentesen, nagy változtatások nélkül biztosítani a monodiétát, illetve a magas emészthetőséggel bíró takarmánykomponenst. Az idei évben döntöttük el, hogy a jövő évre csak a DLF festuloliumait fogjuk vetni. Ez több szempontból hasznos. Egyrészt amennyiben az első kaszálás elegendő éves mennyiségnek, akkor a következő kaszálásokból szénát készítünk, ha viszont az első kaszálás nem elegendő, akkor a másodikból is szenázst tudunk készíteni. Ezeknél a füveknél ráadásul sokkal szélesebb az ún. betakarítási ablak, ami azt jelenti, hogy sokkal több idő áll rendelkezésre a kiváló minőségű szenázs biztonságos betakarítására. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az előző évben az ország legjobb fűszenázsát sikerült elkészítenünk. Másrészt a fű silózásakor egyszerűbb a tömörítés, így az eltarthatóság biztosítása. Az intenzív füvekből készített szénák is kiválóak, mert nem gyomosak és egységes a minőségük.

Mészáros Ferenc, Komáromi Zrt.

Tehenészetünk éves szinten 5300 tonna szenázst és 13000 tonna kukoricaszilázst igényel, miközben a tömegtakarmányok termelését nagyon kis területen kell megoldanunk. Ezért évente két növénykultúrát kell megtermelnünk egy területen. Ezt segíti, hogy a földterületeink öntözőberendezésekkel ellátottak. Termelünk intenzív füvet és szenázs célú rozsot is. Ezeket évente váltva helyezzük egy táblára. A füvet is csak egy kaszálásra tartjuk meg, utána azonnal feltörjük és kukoricát, vagy esetleg silócirkot vetünk. Takarmányozási szempontból az április közepétől október közepéig tartó időszakban etetünk nagyobb arányban szenázst a tejelő tehenekkel. A nyári időszakban egyértelműen a fűszenázs a favorit. A könnyű emészthetősége miatt szívesebben fogyasztják a tehenek. A rozsszenázst inkább a téli időszakban használjuk fel. A jövő évben remélhetőleg meg tudjuk majd oldani, hogy a füvet már augusztus második felében el tudjuk vetni, ezzel esélyt teremtve egy ősz végi első kaszálásnak, hiszen ez nem rontja a tavaszi kaszálás hozamát, a tehenek számára viszont egy természetes karotinforrást jelent a tél eleji időszakban.

Fajtáinkról bővebben tájékozódjon honlapunkról: www.vitalfeed.hu

Keresse kérdéseivel vagy szaktanáccsal kapcsolatosan területi kollégáinkat!

VITAL-FEED KFT. 
9330 Kapuvár, Kossuth Lajos u. 9.

Info@vitalfeed.hu •  www.vitalfeed.hu

Elérhetőségek, területi képviseletek:

Szabó Béla
Kereskedelmi igazgató
vitalfeed@t-online.hu
+36 20 254 0408

Csermák István
Területi vezető, Alföld
csermakistvan@vitalfeed.hu
+36 20 468 8687

Vajda Péter
Területi vezető, Dunántúl
vajda.peter@vitalfeed.hu
+36 20 318 6067

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Takarmányfüvek és keverékeik

Takarmányfüvek és keverékeik

A tej és marhahús előállításának üzletága nagyban függ attól, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű és lehető legjobb minőségű szálastakarmá...

Fű, tej, profit

Fű, tej, profit

Már-már elcsépelt és közhelyessé váló oly sokszor ismételt gondolat, hogy a szarvasmarha-takarmányozás legfontosabb és egyben legkritikusabb limitáló...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 9. 16:02