2024. május 21. kedd Konstantin

Szója gyomirtó szeres felülkezelések 2018. év tavaszán (x)

Agro Napló
A szója növényállomány gyommentesen tartásához minden körülmények között szükség van az alapgyomirtásra. Ezt közvetlenül a szója vetése után, az állomány kelése között kell elvégezni, minél hamarabb a szója vetése után. Az alapgyomirtást általában kombinációban végezzük úgy, hogy a kezelés az egy-, és kétszikű gyomok ellen is hatásos legyen.

A gyomirtó hatás eredményessége nagymértékben függ az ilyenkor lehullott csapadék mennyiségétől. Amennyiben a vetés után a szója állomány nem kap legalább 10-20 mm csapadékot, a gyomirtó hatás részben, vagy teljes egészében is elmaradhat.

1. kép: Tiszta növényállomány, az alap gyomirtó szerrel kezelt tábla elegendő csapadékot kapott.

Ilyenkor szükség van az állomány felülkezelésére. Sajnos a Magyarországon jelenleg szójában engedélyezett növényvédő szer választék igen szűkös. A piacon mindössze három hatóanyag, illetve ezek kombinációi állnak rendelkezésre. A szer, illetve a szerkombináció kiválasztásához feltétlenül szükség van az adott szójatábla gyomösszetételének ismeretére. Amennyiben ezekkel az ismeretekkel a gazdálkodó nem rendelkezik, mindenképpen indokolt a szója termesztésében és gyomirtásában járatos növényvédő szakember segítségét igénybe venni. A kezelés hatékonyságát tekintve lényeges szempont, hogy a kezelendő szója táblákon a gyomok ne legyenek 2-4 leveles állapotnál fejlettebbek. Megkésett gyomirtásnál a szerek hatékonysága csökken. Hajlamosító tényező a hatékonyság csökkenésére a gyomok felületén kialakuló viaszréteg (pl. libatop félék), ami megnehezíti a hatóanyagok növénybe jutását. Ilyen esetekben javasolt a gyári hatásfokozók használata (DASH, TREND).

A felülkezelés során felhasználható hatóanyagok és készítmények: IMAZAMOX+BENTAZON gyári kombinációja a CORUM (1,9 l/ha+DASH).

2. kép: CORUM (1,9 l /ha ) felülkezelés 48 óra múlva.

A kezelést osztottan is lehet végezni 1 l/ha + 6-8 nap múlva 0,9 l/ha megosztásban. A készítmény különösen hatékony selyemmályvával fertőzött területen.

Az IMAZAMOX hatóanyagú PULSAR 40 Sl önmagában 1 l/ha vagy kombinációban IMAZAMOX + TIFENSZULFURON-METIL (PULSAR 40SL 0,8-1 l/ha+REFINE 50 SX 10-15 gr/ha+ TREND 0,1 %) használható. A készítmény különösen hatásos parlagfű és szerbtövis ellen.

A BENTAZON hatanyagú (BASAGRAN 480, BENTA 480 SL, TROY 480) 2 l/ha dózisban alkalmazható. Itt is lehet osztott kezelést alkalmazni IMAZAMOX, vagy TIFENSZULFURON- METIL kombinációjával. A CORUM a bentazon hatóanyagot gyári kombinációban már tartalmazza.

Az egyszikű gyomokkal szemben, mint például muharfélék, kakaslábfű, magról kelő fenyércirok az IMAZAMOX önmagában is jó hatékonyságú. A rizómás fenyércirkot speciális egyszikű irtókkal érdemes kezelni a tenyészidő későbbi szakaszában. Amikor a cirok 25-30 cm magasságú és jól fel tudja venni levélzetén keresztül a hatóanyagot.

Most a gazdák legfontosabb feladata bejárni a szójatáblákat és az így szerzett tapasztalatok alapján kiválasztani a felhasználandó gyomirtószereket.

Fel kell arra is készülni, hogy az egyszeri kezelés kevés lesz a szója gyommentesen tartásához és a kezelést ismételten el kell végezni. Amennyiben a szója sortávolsága 45 cm, vagy annál szélesebb, érdemes elővenni a sorközművelő kultivátort, részben a gyomirtó-, részben a talajt fellazító hatása miatt. Ilyen esetekben további előny, hogy a kultivátorral fellazított talaj a csapadékot is jobban magában tartja.

A plusz gyomirtások jelentős többlet költséggel járnak, de ne szabad elfelejteni, hogy nagy termést csak tiszta gyommentes állományból takaríthatunk be.

Dr. Bárány Sándor
növényvédelmi szakmérnök
Szójamag Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06