2024. július 20. szombat Illés

A tojástermelés profitjának növelése a jércék testsúlyának kézben tartásával

Agro Napló
A jércék testsúlya jelentősen befolyásolja az ivarérésüket és a kifejlett kori szaporodási képességüket is. A bélrendszer egészségének megfelelő kezelése kulcsfontosságú az ideális testsúly eléréséhez, ezáltal az optimális teljesítmény és profitabilitás biztosításához.

Tekintettel a jércék testsúlyára és tojási teljesítményére, az ivarérettség közvetlenül összefügg a termelési ciklus kezdetével. Az állomány ivarérettségének egységessége lehetővé teszi, hogy az állatok korábban kezdjenek termelni, magasabb tojási csúcsot és tartósabb tojástermelést érjenek el. A másik előnye az állomány azonos súlyosztályának, hogy egy egységes takarmányozás által könnyen biztosítható az egész állomány tápanyagszükséglete. Ideális esetben egy adott tojóállomány esetében közel 85 százalékban megegyezik a súlyosztály.

A kisebb súlycsoportba tartozó jércék később érik el az ivarérettséget és kevesebb tojást termelnek életciklusuk során, mint nagyobb testsúllyal rendelkező társaik. Továbbá azok a jércék, amelyek nem érik el a célsúlyukat, csökkent fiziológiai és anatómiai jellemzőkkel bírnak, különösen tekintettel a bélrendszerre és a szaporító szervekre.

A célon túl

Számos következménye van annak is, ha a jércék testsúlya túllépi a megcélzott értéket a növekedési periódus alatt. A túlsúlyos tojóknak nincs szabályos vaginális nyálkahártya összehúzódása és gyakran kifordul a tojócsövük, amely kiteszi őket annak, hogy a többi tojó megcsipkedje őket. Ez a rendellenesség nagyobb elhulláshoz és a tojástermelés korai csökkenéséhez vezet. Egyéb nem kívánt következmények, úgymint növekvő tápanyagigény, több értékesítésre nem alkalmas tojás, értelemszerűen profitcsökkenéshez vezethetnek.

Növényi takarmányadalékok

A növényi takarmányadalékok (PFA – phytogenic feed additives, szerk.) jó hatással vannak a bélrendszer anatómiájára és fiziológiájára, a tápanyag emészthetőségére és felszívódására. Ezen pozitív hatások következtében fokozódik a hasnyálmirigy enzim termelése, javul a bélrendszer egységessége és növekszik az epe kiválasztása. A hasnyálmirigy enzimek segítik az olyan tápanyagok emésztését a bélben, mint a zsírok, szénhidrátok és az aminosavak. Ha optimalizáljuk a tápanyagok emészthetőségét és javítjuk a belek morfológiáját, a tápanyagok felszívódása is fokozódik.

Összességében a növényi takarmányadalékok javítják a tápanyag-felhasználást, ezáltal a madarak több tápanyagot tudnak felhasználni ideális testsúlyuk eléréséhez. A növényi eredetű adalékok emellett arra is alkalmasak, hogy csökkentsék a kórokozókat a béltraktusban. Az emészthetőség javulása a növényi takarmányadalékok használata esetén csökkenti a szabad fehérjék jelenlétét a béltraktusban, csökkentve ezzel a kórokozók elszaporodását.

A Digestarom® egy természetes alapú termékcsalád, amely különböző esszenciális olajok, gyógynövények, fűszerek és növényi kivonatok keveréke és a bél egészségének megőrzésével a haszonállatok megbízható és gazdaságos termelésére fókuszál. A Digestarom® Poultry használata a takarmányban fokozza a tápanyagok hasznosulását és hozzájárul az immunrendszer állapotának stabilizálásához. Az állatok gyorsabban elérik a tojástermelési csúcsot és képesek ezt a szintet hosszabb ideig is fenntartani.

Probiotikumok

A probiotikumok stabilizálják az emésztőrendszer baktériumflóráját azáltal, hogy megvédik különböző kórokozók megtelepedésével és szaporodásával szemben, úgymint Escherichia coli, Salmonella és Clostridium; támogatják az immunitást a mikrobiális és környezeti behatások ellen, valamint javítják a bélrendszer integritását. A probiotikumok hatásfoka függ attól, hogy milyen mennyiségű és típusú probiotikus törzset használunk. Gyakran előfordul, hogy bizonyos törzsek együttes használatával hatékonyabbak vagyunk, mint csupán egy törzzsel. A probiotikumok pozitív hatásához tartozik többek között a hatékonyabb tápanyag-felszívódás a hosszabb és szélesebb bélbolyhok következtében, valamint a fokozottabb enzimkiválasztás, például amiláz esetén. Ezen felül számos kutatás kimutatta, hogy probiotikumokkal kiegészített baromfi takarmányozás során javult az immunválasz a kórokozók ellen és jobb teljesítményt értek el, mint a probiotikumot nem tartalmazó takarmánnyal etetett állatok.

A PoultryStar® egy EU regisztrációval rendelkező, több baktériumtörzsből álló szinbiotikum, melyet baromfikból izoláltak baromfik számára. A termék támogatja az egészséges bélflórát a specifikus probiotikus mikroorganizmusok és prebiotikus frukto-oligoszacharidok által. Speciálisan arra fejlesztették ki, hogy javítsa a madarak bélrendszerének egészségét és támogassa a madarak immunrendszerének fejlődését.

Szerves savak

Az állati takarmányt számos baktérium hordozójaként tartják számon, amely nem csupán az állatok számára okozhat egészségügyi problémákat azáltal, hogy a fertőzött takarmány bekerül szervezetükbe, hanem az emberekre is veszélyes lehet, akik kapcsolatba kerülnek a fertőzött állatok által előállított termékekkel. A takarmány megfertőződhet a kórokozókkal a betakarítás vagy feldolgozás alatt, szállítás közben vagy a tárolás során. Ahogy ez bekerül az állat tápcsatornájába, a kórokozók beférkőznek a béltraktusba és az anyagcserében hatalmas energiákat emésztenek fel, amely teljesítménycsökkenéshez vezet. Több évvel ezelőtt tudományos kutatások kimutatták, hogy a szerves savak csökkenteni tudják a bakteriális terhelést a takarmányokban. A szerves savak működési mechanizmusa, amellyel kifejtik jótékony hatásukat, jelenti többek között azon képességüket, hogy megbontják a sejten belüli pH-szabályozást, ezáltal olyan környezetet teremtenek, amely nem kedvez a kórokozók szaporodásának és növeli az emésztő enzimek aktivitását. Ezen a működésen keresztül a szerves savak csökkentik a kórokozók terhelését a belekben, növekedést és javuló teljesítményt eredményezve a szárnyasoknál. 

A Biotronic® Top3 szerves savak keverékéből (hangyasav, propionsav és ecetsav) és fahéj-aldehidből áll, kombinálva azzal a Permeabilizing Complex®-el, mely átjárhatóvá teszi a Gram-negatív baktériumok küldő burkát, ezáltal nő a szerves savak és a fitokemikumok antimikrobiális hatása. A temék egyedülálló hatékonysággal segít a Gram-negatív baktériumok elleni küzdelemben, így javítja az állatok egészségét, termelési eredményeit, ezáltal a termelés gazdaságosságát is. Használatával kockázatmentessé tehetőek az állati termékek.

A gyulladás ára

A belek egészsége elengedhetetlen az ideális testsúly eléréséhez és megtartásához. A bélrendszer jó állapotát számos körülmény ronthatja, úgymint kórokozók, rossz minőségű takarmány összetevők és környezeti stressz. Ezek a kedvezőtlen hatások vezethetnek bélgyulladáshoz, amely súlyos költségeket jelent az állattartásban. Amikor a szervezet gyulladásos folyamatokkal áll szemben, kevesebb energiája lesz, mivel az állatok az étvágytalanság miatti kevesebb energiát visznek be a szervezetükbe, valamint az energiafelhasználás is nagyobb lesz, mert a gyulladások fokozzák az anyagcserét.

Szerencsére a természet kínál pár olyan eszközt, amely képes ellensúlyozni a gyulladások negatív hatásait. A növényi eredetű takarmányadalékok és probiotikumok hatásosnak bizonyultak abban, hogy optimalizálják a tápanyagok emészthetőségét, felszívódását és hasznosulását.

Összefoglaló

A jó minőségű tápanyagok használata, a hatékony emésztés és felszívódás a madarak megfelelő célsúlyának elérését és az állomány egységességét eredményezik.

A tojástermelés optimális kezdete, a termelési csúcs és folytonosság csak a megfelelő és egységes testsúlyú tojóknál következik be. Továbbá a megfelelő testfelépítés és fiziológia több, a piacon értékesíthető tojást eredményez. Összességében ezek a faktorok végül meghatározzák a termelési ciklus jövedelmezőségét. A növényi takarmányadalékok (Digestarom), szerves savak (Biotronic TOP3) és probiotikumok (PoultryStar) kombinációja lehetővé teszik a tápanyag-emésztés és -felszívódás optimalizálását, csökkentik a mikrobiális terhelést a bélrendszerben, szabályozzák az immunválaszt és javítják az emésztőrendszer egyöntetűségét. Ily módon ezek az innovatív takarmányadalékok lehetővé teszik, hogy az immunrendszert ért támadásokra adott immunválasz helyett a jércék az anatómiai fejlődésükre és az ideális testsúlyuk elérésére tudják fordítani erőforrásaikat.

Eduardo A. Vicuna és Chasity M. Pender
Baromfi specialisták, BIOMIN GmbH

A cikk szerzője: Eduardo A. Vicuna

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?