Függetlenség és partnerség

Agro Napló
A KWS csoport független, hosszú hagyományokra visszatekintő családi tulajdonban lévő vállalkozás, amely több mint 160 éve foglalkozik vetőmagnemesítéssel. Cukorrépában világviszonylatban piacvezető, Európában a második legnagyobb kukorica nemesítőházzal rendelkezik, kalászosban pedig második az európai rangsorban. A KWS Csoport több mint 40 leányvállalattal és társult vállalkozással rendelkezik világszerte, és így 70-nél is több országban folytatja tevékenységét.

A vállalat fejlődését hazánkban mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy piaci részesedése 2017-ben a kukoricapiacon 5%, az őszi káposztarepce piacon 20% volt, 2015-től piacvezető a magyarországi repcepiacon.

Mi lehet a szerepe egy családi tulajdonban lévő cégnek a fúziók és felvásárlások időszakában, amikor a világ mezőgazdasági inputpiacán jelentős koncentráció megy végbe? – ezzel a kérdéssel indította előadását Pallós Mihály, a KWS hazai leányvállalatának ügyvezetője az évindító partnertalálkozón és díjátadón, amelyet roadshow keretében három helyszínen rendeztek meg idén. A függetlenség a kulcsszó – hangsúlyozta –, az a fajta önállóság és szabadság, amelyet gazdálkodó partnereik is nap mint nap megélnek saját gazdaságukban. Kockáztatnak és döntéseket hoznak, nagyobb teret engedve ezáltal az önálló gondolkodásnak, önálló tervezésnek. A KWS hozzájuk hasonlóan büszke az önállóságára és e tiszteletet érdemlő termelőknek irányt mutatva, a valódi partnerség fogalmát helyén kezelve személyre szabott megoldásokkal, közös gondolkodást lehetővé téve dolgozik a vetőmagpiacon az eredményes, profitábilis gazdálkodás elérése érdekében.

Németh Levente - Szany, és Pallós Mihály - KWS

A KWS Magyarország Kft. 2015-ben indította útjára Szemes- és Silókukorica Termelési Versenyeit, felhívva ezáltal a figyelmet a folyamatosan megújuló kukoricahibrid portfólióra. Európában 7-8 évvel ezelőtt indult el az a nemesítési programjuk, amely során a megfelelő vonalak azonosításával és keresztezésével létrehozták  a ClimaControl³ nevű különleges hibridek csoportját, amelyek toleránsak a stresszes körülményekre. A hibridszelekciós munkában különös figyelmet fordítottak olyan tulajdonságokra, mint a korai fejlődési erély, a szemsorok száma a csövön, több szem egy szemsorban, vagy nagyobb ezermagtömeg. A három jól elkülönülő fenológiai fázisban, a virágzás előtt, alatt és után a ClimaControl³ hibridek  a legkevésbé károsodnak hő- és szárazságstressz esetén a kimagaslóan fejlett gyökérzetüknek, a kiváló víz- és tápanyag-hasznosító képességüknek, a hím és női virágzat együttvirágzásának, továbbá a párologtatási veszteségek mérséklésének köszönhetően. Ezt a folyamatot támogatják a KWS modern nemesítéstechnológiai megoldásai, illetve a létrehozott új hibridek tesztelését biztosító kísérleti hálózatuk. Stressztűrés fejlesztésére létrehoztak négy kutató állomást, emellett több száz kisparcellás kísérleti hálózatot üzemeltetnek Európában. A KWS 2370, a KAMPARIS és a KONFITES ClimaControl³ hibridek mellett ez alkalommal mutatták be a ClimaControl³ legújabb képviselőjét, a KWS 4484-t.

2017-ben a KWS Szemes Kukorica Termelési Versenyére 124 fő jelentkezett 102 településről. A versenyre a ClimaControl³ kukoricahibridekkel lehetett nevezni.

KWS Szemes Kukorica Termelési Verseny díjazottak:

A KWS Silókukorica Termelési Versenyre 2017-ben a KONSENS TOP kategóriás silókukorica-hibriddel lehetett nevezni. A részletekről a 88. oldalon olvashat.

A KWS Magyarország Kft. a versenyek mellett tavaly elindított egy másik programot is, a KWS Teszt Akadémiát. A program elindításának célja az volt, hogy a KWS egy olyan termelői kört alakítson ki, akik tesztelik a legújabb KWS kukorica- és napraforgóhibrideket a piacra kerülés előtt 1 évvel, megteremtve ezáltal a közös gondolkodás és partnerség lehetőségét. Az elsőként tesztelt hibridek a KWS 4484 és a KORVINUS kukoricahibridek voltak, míg a napraforgók esetében a termelők az első hazai nemesítésű (KWS Napraforgó Nemesítő Állomás, Kozármisleny) KWS ACER CL és KWS NAUTILUS CL hibrideket tesztelhették az ország 18 helyszínén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
KWS. Az első számú alternatíva

KWS. Az első számú alternatíva

A KWS Magyarország Kft. egy olyan vetőmag-forgalmazó vállalat, amely értékeit megőrizve évről évre folyamatosan újuló portfóliójával a gazdasági és kö...

KWS kukorica-újdonságok

KWS kukorica-újdonságok

Ismerje meg a KWS 2021-es tavaszi szezon kukorica vetőmag újdonságait! Három szemes- és egy silókukoricával bővül a KWS portfóliója. Korai előszezon-k...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!