A gyártás elindult Lauingenben

Agro Napló
A DEUTZ-FAHR vállalat több mint 100 éve a megbízható, innovatív, német traktorgyártási technológián alapul. A traktorokat és betakarítógépeket gyártó cég eddigi legnagyobb beruházását hajtotta végre a közelmúltban

Mintegy 90 millió euróból épült fel a bajorországi Lauingenben, a Duna mellett Európa legmodernebb traktorgyártó komplexuma, amely egy új gyáregységet, a Deutz-Fahr Land-ot, és egy látogatói élményközpontot, a Deutz-Fahr Arenát foglalja magába. A vállalat vezetősége nemzetközi sajtótájékoztatón mutatta be az új fejlesztéseket.

Az SDF Csoport legújabb gyára három év tervezési és kivitelezési idő után végre megkezdte a traktorok összeszerelését. A 150.000 m2-en elterülő gyár egy 42.000 m2-es L-alakú épületben készíti a világpiacra szánt traktorait. Az új telephely, amelyet csak „Deutz-Fahr Land”-nek hívnak, a Deutz-Fahr nagy teljesítményű traktorok gyártásának lesz a központja. Itt készülnek a Deutz-Fahr 6-os, 7-es és 9-es szériájú, 130–340 LE teljesítményű erőgépei, továbbá a 350–440 LE-s teljesítménytartományt felölelő Deutz-Fahr 11-es sorozatú traktorokat a tervek szerint a jövő évtől szintén itt gyártják majd.

Az új gyár működésének kialakításakor figyelembe vették a modern traktorgyártás eddigi tapasztalatait, hogy a legoptimálisabb és a leghatékonyabb legyen az új gyártási technológia. Minden egyes gyártási szakaszt tapasztalt munkatársak segítségével teszteltek és minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektetnek a minőségellenőrzésre is.

A legkorszerűbb, Európában egyedülálló gyár nem csak összeszerelő és festőrészleggel rendelkezik, de a minőségbiztosítást is figyelembe véve hidraulikai-, elektronikai- és karosszériatesztelő részlegekkel is felszerelt, amelyek mind a gyártósorba vannak integrálva. A tervezésnél figyelembe vettek olyan irányelveket, mint például az előretekintő tervezés, a rendszeres gyártósori ellenőrzés, az egyes traktormodellekhez igazított gyártósorok, okos gyártás, szabványosított munkaterület és még sok minden más.

A korszerű gyárhoz egy korszerű raktározási megoldást is társítottak, amely két részre bontható. Az első egy 4.000 egységet befogadó komponens és nagy alkatrészt tároló terület, a második egy 25.000 db kisebb alkatrész és kötőelem befogadására képes kisméretű alkatrészraktár. Ezek nem egy-egy tömbben találhatóak, hanem az ingatlan különböző pontjain. A raktározási és alapanyagmozgató rendszerek szerves részét képezik a LEAN-filozófiára épülő gyártósornak. Az anyagmozgató rendszer teljesen automatizált, amellyel bármit, bármikor, bárhova el lehet juttatni.

A gyártási fázis végén – függetlenül a gyártásközi minőségellenőrzésektől – a traktorok on egy háromfázisú hidraulikai és pneumatikai próba kerül elvégzésre. A hidraulikai próba 220 bar nyomásig teszteli az adott szerkezet hidraulikus paramétereit és a hidraulikához kötődő berendezéseit. Amint a gép itt „zöld utat” kap, folytathatja útját a festőüzembe.

A festőüzemben előkészítik az összeszerelt gépeket, zsírtalanítás után szükség szerint védőfóliát helyeznek fel. A festési folyamat sajátossága, hogy az alapozóréteget kézzel hordják fel, míg a fedőréteget robotok segítségével juttatják a felületre. Ezt követően egy 720 órás sósvizes permetező eljárás segítségével tesztelik a festés tartósságát, amely a korrózióvizsgálatot hivatott ellátni. Az autóiparban mindösszesen 240 órát teljesítenek ezen a teszten.

A teljes gyárterület hő- és áramellátását egy saját gázmotoros erőmű biztosítja. A generátorból származó villamos energiát a gyártórészlegekhez vezetik, míg a keletkező hulladékhőt összegyűjtik és a festőrészleg szárító kamráiba vezetik, ezzel segítve a gyorsabb száradást, a gyártási folyamat időbeni rövidülését. Továbbá a felesleges áramot a közösségi villamos hálózatba táplálják, ami jól mutatja, hogy a Deutz-Fahr törődik a társadalmi szerepvállalással, a fenntartható fejlődéssel is.

A gyárral szemközti területen megépült az új Deutz-Fahr Aréna látogató- és élményközpont is.

„A Deutz-Fahr Aréna a legkorszerűbb látogató- és oktatási központ, 3.800 m2 alapterülettel. Kinézete tökéletesen illeszkedik az új traktorgyáréhoz. Mindkét épület kiválóan képviseli a Deutz-Fahr márka lényegét: csúcstechnika Németországban gyártva” – mondja Rainer Morgenstern, a Deutz-Fahr igazgatóság németországi szóvivője. Az új komplexum látogatóközpontja különleges élményt nyújt az agrárágazatban dolgozóknak és a Deutz-Fahr ügyfeleinek. Az új infastruktúrának köszönhetően sok új lehetőség nyílt meg. A kétszintes épület magában foglal többek között egy prezentációs- és konferenciatermet és egy mozitermet. Az újonnan kiépített oktatócentrumban a jövőben több mint 10.000 látogatót tudnak fogadni, és több mint 3.000 viszonteladó oktatását tervezik évente csúcstechnológiás médiaeszközökkel. A tágas tesztpályán mind a látogatók, mind a kereskedők kipróbálhatják, megismerhetik a Lauingenben gyártott high-tech traktorokat, amelyekből naponta 40 gördül le a szalagról.


Ludovico Bussolati

„Az új gyár döntő szerepet játszik a DEUTZ-FAHR márka megerősítésében a globális piacon. Az új gyártóüzem a modern és innovatív traktorválasztékunkkal együtt fel fogja gyorsítani a DEUTZ-FAHR növekedését” – vélekedett az SDF Csoport vezérigazgatója, Lodovico Bussolati.

Nézze meg az új fejlesztéseket 

-bn-

A cikk szerzője: Benkő Norbert

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06