A szlovák gazdák nem kísérleteznek hanem használják az Italpollinát

Agro Napló
A talaj fizikai állapotának, szerkezetének romlása, a humusztartalom-csökkenés, a belvíz kialakulása, a talajsavanyosodás, a túlzott műtrágyahasználat az elmúlt évtizedek intenzív talajhasználatának súlyos  következményei. A felsoroltak közül a legfontosabb a talajok széntartalmának csökkenése, amely a többi probléma eredője is egyben.*

 Az állati eredetű trágya és komposzt az elemi tápanyag-szolgáltató képességével járul hozzá a szén körforgásának fenntarthatóságához. A talaj szervesanyag-tartalma, a talajélet, valamint a talajtermékenység közötti pozitív összefüggésekkel a gazdák is tisztában vannak. Legutóbb az Agro Napló februári számában a Virtuális kerekasztal a hatékonyabb termelés érdekében című összeállítás keretében mi is foglalkoztunk a témával, számos konferencia is felvállalja e szakterületen fontos információk közvetítését. A talaj termékenységének növelése, továbbá a szermaradékmentes technológia alkalmazása többcélú befektetés a jövőbe, e célok már megvalósulni látszódnak Szlovákiában – hívta fel a figyelmemet a budaörsi Talajkonferencia szünetében Fülei Zoltán, a ZFW Hortiservice Kft. ügyvezetője –, a magyar határhoz közeli Ipolyság területén, ahol a gazdák már nemcsak kísérleteznek különféle készítményekkel, hanem használják, mégpedig az Italpollina termékeit. Beszélgetésünknek folytatása lett, a cég tanulmányútra invitálta az Agro Naplót, amelyre a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tagjai is meghívást kaptak. Petőházi Tamás elnökhelyettes elmondta, a tápanyag-gazdálkodás, ezen belül a szervesanyag-visszapótlás és szénveszteség csökkentése a GOSZ napirendjén kiemelten szerepel, céljuk, hogy a gazdák a berögzült, rutinszerű tápanyag-gazdálkodást (csak NPK) újragondolják, a fenntarthatóságot szem előtt tartva nyissanak a korszerű megoldások felé. Éppen ezért saját szemével győződött meg korábban arról, hogy az említett szlovák gazdák milyen eredménnyel alkalmazzák az Italpollina korszerű, pelletált, természetes tápanyagait.

A nizzai kutatóközpontú Italpollina SPA, Európa legnagyobb szerves növényi tápanyag előállítója immáron 46 éve. Termékei közül a szóban forgó baromfitrágya alapanyagú különleges növényi tápanyag-koncentrátumok (organikus baktériumtrágyák) jelentős mennyiségű humin-, fulvo- és aminosav vegyületet tartalmaznak, amely a növény táplálkozása során gyorsan és könnyen felvehetővé alakítja a talaj ásványi anyagait, továbbá a talaj mikrobiológiai életének működtetésében is fontos szerepet játszik. A növény gyökérzete a szerves savak és a nedvesség hatására aktiválódó hasznos baktériumok segítségével nagyobb mennyiségű ásványi anyagot képes hasznosítani. Az Italpollina nem tartalmaz gyommagvakat, fertőtlenítőszereket és idegen anyagokat, a gyártási technológia részeként, a hőkezelés következtében (70 °C) a káros ammóniagázok és patogén baktériumok maradéktalanul eltűnnek, míg a hasznos baktériumok károsodás nélkül vészelik át a fermentációt. Az Italpollina szerves és organo-minerál trágyacsalád további előnye, hogy könnyen adagolható, szállítható, raktározható, száraz pellet formában hosszú évekig károsodás nélkül tárolható.

Termelői tapasztalatok

 

Trupek Béla : Az Italpollina szerves trágyák alkalmazásával az Agroavar Szövetkezetben a korábbiakhoz képest 10%-kal nagyobb termést tudtunk realizálni

Szlovákia nyitrai kerületének lévai járásában a 2900 hektáron gazdálkodó, túlnyomórészt az őszi kultúrák termesztésére berendezkedő bényi Agroavar Szövetkezet mindössze harmadrészben rendelkezik jó adottságú talajokkal. Termesztési filozófiájuk középpontjában a talaj áll, a talajélet megfelelő biztosítása érdekében a mikrobiológiai tevékenység gyorsítása az elsődleges céljuk. Trupek Béla vezető elmondta, négy éve került beépítésre az Italpollina a tápanyag-technológiájukba, kezdetben kísérleteztek vele, ma már a terület 80%-án használják a terméket. A műtrágyaszóróval vetés előtt az alapműtrágyával együtt kijuttatott pellet a tápelemek felvételét segíti elő – számolt be tapasztalatairól a gazda –, a talajok vetés előtti tápanyag-feltöltésén kívül fejtrágyázására is alkalmazzák a készítményt. A jobb hasznosulás kisebb volumenű 
műtrágyahasználatot eredményez a gazdaságban, amely kedvező hatású a talaj mikrobiológiai aktivitására is. A szerves anyagok megakadályozzák a nitrogén, foszfor, kálium és mikroelemek kimosódását, különösen látványos a hatásuk homoktalajok esetén. Eredménykimutatásaik szerint az Italpollina szerves trágyák alkalmazásával a korábbiakhoz képest 10%-kal nagyobb termést tudnak realizálni.

 

Pohronsky Ruskov: „A hasznos baktériumflórának köszönhető sűrű gyökérzet által a búza jóval ellenállóbbá vált az idei, hosszan tartó téli faggyal szemben.”

Szintén növénytermesztéssel foglalkozik Lévától 33 km-re délre, a Garam jobb partján, Oroszka község határában Pohronsky Ruskov. A 400 hektáros családi gazdaságban először 2015/2016-ban próbálták ki az Italpollinát búza-, napraforgó-, kukorica-, tavaszi árpa- és mákkultúrákban. Céljuk volt a szén körforgásának fenntarthatóságát biztosítani, a talaj humusztartalmát visszaállítani. Termésnövekedésről számolt be a növénytermesztő, napraforgóban az első évben 4,6 t/ha eredményt értek el, míg a kontrollparcellán 3,8 t/ha eredmény született. Tavaszi árpában 6,1 tonnát takarítottak be hektáronként olyan vidéken, ahol addig 4-5 tonna hozam volt a maximum eredmény. A jövedelmezőség jelenleg kukoricában és napraforgóban 220 kg, míg búzában 300 kg Italpollina használatát tesz lehetővé hektáronként, a meggyőző eredmények láttán a gazda álma, hogy 1 tonnát juttasson ki hektáronként a készítményből. Pohronsky Ruskov 136 hektáron termel búzát, Szlovákia egyik legjobb termelőjeként tartják számon. Az elmúlt négy évben 8–10 t/ha közötti eredményekkel büszkélkedhet, a legutóbbi betakarítási adat 9,86 t/ha-ról tanúskodik. A szerves tápanyag pozitív hatását abban látja, hogy nincs hatóanyag-veszteség, a felhasznált műtrágya mennyisége csökken, hasznosulása jelentősen javul.
Az Italpollina szerves tápanyagok tavasztól őszig időjárástól függetlenül kijuttathatók, mert nincs kimosódási veszteség.

Saját szemükkel győződtek meg a tanulmányúton résztvevő csapat tagjai, hogy milyen eredménnyel alkalmazzák az Italpollina termékeket szlovák gazdák

-ga-

*: Prof. Dr. Kismányoky Tamás (Agro Napló 2017/ 2. szám 41. oldal)

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!