A kiváló termékenyítési eredmények elérésének az alapja:

Agro Napló
A mesterséges termékenyítés a hatvanas-hetvenes években kezdett elterjedni a nagyüzemi sertéstelepeken. A kezdeti időszakban a 70–75%-os fialási százalék (100 termékenyítésből 70–75 fialás) igen jó eredménynek számított.

Az idő múlásával, a telepi mesterséges technológia fejlődésével, az egyre jobb spermahígítók megjelenésével az eredmények folyamatosan fejlődtek, és 10–15 évvel ezelőtt a legjobb telepek el tudták érni a 80–85%-os eredményt. Ezt a szintet követően a fejlődés megtorpanni látszott, aminek a fő oka az volt, hogy a telepi körülmények között a kantartás és a spermakezelés körülményei nehezen optimalizálhatóak (magas szintű higiénia a kanok elhelyezése során és a laborban, magas fokú műszerezettség, jól képzett speciális munkaerő stb.). Az elmúlt években ismét egyre inkább előtérbe került a sertéstelepek Mesterséges Termékenyítő Állomásról (továbbiakban MTÁ) történő spermaellátása. Az MTÁ-król származó kiváló minőségű spermával azok a telepek, ahol a tenyésztési munka és a mesterséges termékenyítés technikája megfelelő, 95%-os (vagy akár ennél magasabb) fialási százalékot is el tudnak érni. Jó tudni azt, hogy egy 1000 kocás sertéstelepnél 3%-os javulás a fialási %-ban várhatóan évi 8–10 millió forint eredményjavulást jelent a telep számára.

 

A modern MTÁ-kon a kiváló minőségű termékenyítő anyag előállításának egyik záloga a sperma objektív bírálata, ami lehetővé teszi azt, hogy a sperma hígítását optimalizálják. Ma már több MTÁ-n erre CASA rendszereket használnak, ami lecsökkenti az emberi tévedés lehetőségét.

 

Az alábbiakban a CASA rendszert szeretnénk bemutatni önöknek:

 

CASA készülék

 

A mai modern mesterséges termékenyítő állomások „fegyver­arzenáljának” nélkülözhetetlen eleme a CASA, azaz a számítógéppel támogatott spermaelemzés (Computer Assisted Semen Analysis), mely lehetővé teszi, hogy a szaporulati mutatók legkisebb mértékű romlása nélkül is a maximumra lehessen hígítani a legértékesebb tenyészállatok spermáját, ezáltal a lehető legtöbb utódot lehessen előállítani tőle. Mindemellett lehetővé teszi a spermiumok defektusainak korai felismerését és az ilyen szaporítóanyagot termelő apaállatoknak a termelésből való azonnali kivonását, mely jelentős megtakarítással jár a gazdaságok részére. Ennek a módszernek a hátterét járjuk körbe és nyújtunk csöppnyi betekintést a Mesterséges Termékenyítő Állomások laborjainak boszorkánykonyhájába.

 

A 4 betű jelentése

A CASA maga az eljárás, mely a laboratóriumokban egy összetett berendezésként jelenik meg. Főbb részei: az elemzést végző számítógép az arra telepített elemző szoftverrel és egy beépített mikroszkóp motorosan mozgatható, fűtött tárgyasztallal. Mindezt egybeépítették és számos csatlakozóval látták el a külső perifériák (adatrögzítők, monitorok, nyomtatók, klaviatúra, egér stb.) számára.

A CASA rendszerek mesterséges termékenyítő központokon történő használata

 

A CASA rendszer a levett spermium motilitásának és morfológiájának elemzésére és a haszonállatoknál ezen paraméterek alapján történő optimális véghígítás megállapítására alkalmas. A rendszer számos állatfajnál, sőt, a humán laboratóriumokban is használatos, mivel nagyon nagy pontosságú és ami ugyanilyen fontos, nagyon jól ismételhető eredményt ad.

 

A számítógépes képelemzés megjelenése előtt is végeztek már spermavizsgálatokat. Egy korabeli vizsgálat az alábbi lépésekből állt: koloriméteres sűrűség-meghatározás, mikroszkópos motilitás megállapítás, Bürker-kamrás sejtszámlálás és végül a spermafestéssel történő morfológiai vizsgálat. Ha mindezt számba vesszük, akkor könnyen beláthatjuk, hogy 2 helyen jelentkeznek problémák. Az egyik az emberi tényező, mert minél több lépést kell emberi beavatkozással végrehajtani, annál több hibalehetőséget viszünk a rendszerbe, a másik az időkorlát, hiszen a friss ejakulátumok vizsgálatára nincs időnk több órát várni, azonban egy ilyen vizsgálat, ha minden lépését precízen elvégeztük, sokszor egy órát is igénybe vett ejakulátumonként, így könnyen belátható, hogy azon mesterséges termékenyítő központoktól, ahol mind a mai napig eltekintenek a CASA rendszer használatától egész egyszerűen nem várható el, hogy minden egyes ugratásból származó ejakulátumot ilyen részletes vizsgálatnak vessenek alá. Maradtak a szúrópróbaszerű vizsgálatok, vagy a problémás, megreklamált egyedek anyagának vizsgálata. A termelők azonban joggal várják el, hogy a pénzükért a kiélezett versenyben minden kiszállított tubusban kiváló minőségű és megbízható termelést lehetővé tevő sperma legyen. Ez csak a számítógépes CASA rendszerekkel érhető el. Ezek a rendszerek egy-egy spermamintát 15 másodperc alatt vizsgálnak meg, úgy, hogy a végső hígítás megállapításáig, ha akarjuk, akár rá sem kell néznünk a gépre. Természetesen lehetőség van a vizsgálatok rögzítésére, így a későbbiek során bármikor visszakereshető és újra megtekinthető a CASA rendszer által rögzített (álló és mozgó) képe az adott anyagnak. Az így keletkező adatállomány lehetőséget ad a tenyésztőszervezeteknek a tenyésztési munkájuk továbbfejlesztésére. A nagyszámú vizsgálat és az ez alapján történő hígítás elengedhetetlenné teszi, hogy ezeket a készülékeket időről időre szigorú ellenőrzéseknek, ún. validálásoknak vessék alá annak érdekében, hogy a mért értékek mindig a valós sejtszámról és a sperma aktuális minőségéről adjon értékes információkat a mesterséges termékenyítő központban dolgozó szakembereknek. Ezeken az összeméréseken a rendszernek 99,5%-os pontosságot kell produkálnia annak érdekében, hogy újabb engedélyt kapjon.

 

Egy sperma útja a mikroszkóp alatt

 

A CASA rendszerekkel történő spermavizsgálat menete a következő: a beérkező friss spermát 1:1 arányban meghígítják, majd megtörténik a minták előkészítése, amelynek célja a megfelelő homogenizálás a spermiumsejtek roncsolása nélkül. Ezt követően kansperma vizsgálata esetében a készülék tárgyasztalát 38 °C-ra fűtik fel, mely megegyezik a koca belső testhőmérsékletével. Ilyen körülmények között kerül sor a sperma automata által végzett elemzésére.

 

Az elemzést követően a kapott és tudományos részletességű vizsgálati eredményközlő akár gombnyomásra áttranszformálható egyéb programokba.

A sertéstenyésztők nyeresége

Természetesen ezek a rendszerek nem l'art pour l'art jöttek létre, hanem nagyon is valós termelői igényt szolgálnak ki. A legfontosabb szerepük az emberi hibalehetőségek kiszűrésében, a vizsgálati folyamatok precíz megismételhetőségében és a kapott információk megbízhatóságának javításában van. A CASA rendszerek használatával egy-egy ejakulátumból sokkal nagyobb (nem ritka, hogy 50–100) adagszámú termékenyítésre alkalmas hígított sperma állítható elő, mindenkinek lehetővé téve a legjobb genetikájú kanok használatát. Ezáltal sokkal gyorsabban és szélesebb körben lehet a genetikai újításokat, előrehaladást elterjeszteni. A gyors elemzési módszer pedig lehetővé teszi, hogy minden adagra kiterjedő vizsgálatot végezzenek és így csak kifogástalan minőségű szaporítóanyag hagyhassa el a mesterséges termékenyítő központot. A vizsgálat automatikussá tételével és az emberi hibalehetőség minimálisra szorításával nagy precizitású és eredményeiben 3%-os hibahatáron belül megismételhető elemzést kapunk.

 

Azok a termelők, akik olyan mesterséges termékenyítő központból kapják a szaporítóanyagot, amely rendelkezik CASA számítógéppel támogatott spermaelemzést lehetővé tevő berendezéssel, biztosak lehetnek benne, hogy a felhasznált szaporítóanyag nagyon magas szintű minőségellenőrzésen esett át kiszállítás előtt.

 

A CASA rendszerek több hazai sertés MTÁ-n is hozzájárulnak ahhoz, hogy Ön is a legjobb tenyészértékű kanoktól a legjobb minőségű spermával termékenyíthesse kocáit.

Topigs Norsvin Danubia Kft

A cikk szerzője: Topigs Norsvin Danubia Kft

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ikervélemény – afrikai sertéspestis

Ikervélemény – afrikai sertéspestis

Világszerte igen nagy gondokat okoz az afrikai sertéspestis (ASP), mert ennek a fertőző betegségnek a nyomán nemcsak állategészségügyi, hanem gazdaság...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?