A mesterséges intelligencia volt a középpontban a MATE workshopján

Agro Napló
A mesterséges intelligencia (MI) számos területen játszik komoly szerepet az agráriumban.
Fotó: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE)

Mint például termelési előrejelzések, precíziós mezőgazdaság, kártevők és betegségek felismerése, adatfeldolgozás és döntéstámogatás. Ez csak néhány példa az agrárszektorban való alkalmazásra, viszont még végtelen mennyiségű kiaknázatlan lehetőséget rejt magában a technológia, hiszen folyamatosan fejlődik, és új lehetőségek nyílnak meg a mezőgazdaságban való felhasználásra a hatékonyság és a fenntarthatóság javítása érdekében. Erre a lehetőségre és szükségességre hívta fel a hallgatók figyelmét a MATE Innovációs Központja a „Mesterséges intelligencia a fenntartható agráriumért” elnevezésű workshoppal.

A program célja a hallgatók ösztönzése volt arra, hogy új innovatív ötletek szülessenek az Egyetemen az MI agrár- és élelmiszeriparban való alkalmazására. A workshop 3 részből állt: szakmai áttekintés, melyet az Innomine Digital Innovation Hub Nonprofit Kft. mutatott be; workshop, amely keretében a hallgatók a MI alkalmazásáról ötleteltek, lehetséges új megoldásokat gondoltak ki; szakmai visszajelzés, melynek keretében a hallgatók bemutatták ötleteiket és közösen vitatták meg azok relevanciáját és lehetőségeit – értesült a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) közleményéből az Agro Napló.

A nyitó előadás során az Innomine munkatársa, Dr. Gyarmati Tünde összefoglalta a mesterséges intelligencia sajátosságait, típusait és történetét. Bemutatásra kerültek az MI technológia mezőgazdasági vonatkozásai, kulcsfontosságú előnyei és kihívásai a szektorban. Az előadás résztvevői megismerhettek konkrét példákat a jelenleg használt MI támogatott technológiák alkalmazására, jövőbeli MI trendeket, Európai Uniós törekvéseket és elvárásokat, valamint ezek kapcsolatát az MI technológiával az agrár- és élelmiszeriparban.

A sokrétű és részletes előadást követően a résztvevő hallgatók virtuális csoportszobákban folytathatták az ötletelést az alábbi témakörök szerint: szántóföldi növénytermesztés, állattenyésztés, élelmiszeripar, vállalatirányítás, kertészet, gépészet.

​​​​​​​A csoportszobás munka célja volt, hogy az adott témakör iránt érdeklődő  hallgatók brainstroming-ja eredményeként új innovatív megoldások szülessenek az MI támogatott technológiák EU-s kihívásokra választ és megoldást kínáló alkalmazásaira. Az együttgondolkodás eredményei a szakértő tanácsadó közreműködésével kerültek validálásra és az ötletek továbbfejlesztési lehetőségei is feltérképezésre kerültek.

Az MI technológia aktualitása és fontossága, valamint a workshopra való nagy érdeklődésre tekintettel az Innovációs Központ már az esemény folytatásán dolgozik, melynek célja, hogy a hallgatói versenyek élvonalába terelje a technológia alkalmazásának témáját a fenntartható agrárium érdekében.

A program az NKFIH 2019-1.2.1-EGYETEMIÖKO-2019-00006 projekt támogatásával valósult meg.

(Forrás: MATE)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Master Good megvásárolta a Ságát

A Master Good megvásárolta a Ságát

A magyar tulajdonban lévő Master Good Kft. megvásárolta az angol tulajdonú Sága Foods Zrt. részvényeinek 100 százalékát, a vételár kiegyenlítése januá...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!