Egy készítmény, ami mindent visz!

Agro Napló
A Luzindo egy széles spektrumú rovarölő szer, amely jelentősen leegyszerűsíti a kártevők elleni küzdelmet, hiszen egyedülálló hatékonysággal rendelkezik a szőlőt megtámadó moly és szívó kártevők ellen, kiemelten a szőlő aranyszínű sárgaság terjesztéséért felelős amerikai szőlőkabóca ellen.

 

A szőlő kártevői elleni védekezési stratégia kialakításakor törekszünk az egyszerű és hatásos megoldásra. A hatékonyság mellett egy készítmény erejét mutatja, ha elnyújtott hatással és széles spektrummal rendelkezik, tehát sok kártevő ellen hatékony egyszerre. A szőlő molykártevői, például a tarka szőlőmoly (Lobesia botrana) vagy a nyerges szőlőmoly (Eupoecilia ambiguella) közvetlen és közvetett kártételével is jelentős termésveszteséget és minőségrombolást okozhatnak. A kabócák, mint például az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus), felelősek a fitoplazmás betegségek terjesztéséért.

A molykártevők esetében a rágásból származó károk mellett fontos probléma, hogy a szürkepenésznek is utat nyitunk. A szürkepenészes rothadás villámgyorsan okozhat olyan mértékű károkat, amik a szüretet is jelentősen befolyásolják. A Luzindo egyik hatóanyaga, a klórantraniliprol jó hatékonysággal biztosítja a védelmet.

A Luzindo másik hatóanyaga, a tiametoxam a jól ismert Actara-ban is megtalálható, amely a szívó kártevők ellen, mint például a kabócák, egyedülálló hatékonysággal bír. A kabócák a felelősek a szőlő fitoplazmák terjesztéséért. Egy olyan betegségcsoport, amely ellen nem tudunk hatásosan védekezni, tehát az egyetlen megoldás a megelőzés. Az egyetlen lehetőségünk, hogy a vektort iktatjuk ki a fertőzési folyamatból. A szőlőültetvényekben számos kabócafajjal találkozhatunk. Az egyik legagresszívebb az amerikai szőlőkabóca, mely az arany színű sárgaság fitoplazma terjesztésének is a fő okozója, ma már az egész ország területén elterjedt. A tiametoxamnak köszönhetően hosszú hatástartamra és jó hatékonyságra számíthatunk akkor is, ha esetlegesen elnyújtott rajzással állunk szemben, tehát egy kezeléssel tartósan alacsonyan tarthatjuk a kártevő szintjét az állományban.

A Luzindo alkalmazható dózisa 200–250 g/ha. Ha a védekezést a szőlőmoly második nemzedéke ellen időzítjük, nagy esély van rá, hogy a kabóca nyáron kialakuló nemzedéke ellen is jó hatékonysággal védekezhetünk. Egyetlen kezeléssel két problémát is megoldhatunk egyszerre. Hatóanyagainak köszönhetően egyszerű és hatékony lesz a kártevők elleni védekezési stratégia, és hatástartamának köszönhetően hosszan kártevőmentesen tartható az ültetvény.

Dr. Varga Zoltán
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.

A cikk szerzője: Dr Varga Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A jövő növénye lehet a cirok

A jövő növénye lehet a cirok

A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!