Precíziós gazdálkodás a gyakorlatban

Agro Napló
2017. február 23-án az Agromatic Automatizálási Kft. rendezvényt szervezett azon gazdálkodók részére, akik nyitottak a téma iránt. A nap folyamán Nagy Bence és a meghívott előadók igyekeztek a témát egy-egy gyakorlati oldalról felvezetni. Azzal a céllal hívták meg a hallgatóságot, hogy az érdeklődők képet kapjanak a lehetőségekről a fenti témában. Gondolatébresztő előadássorozat volt, több gyakorlati példával teletűzdelve.

Nagy Bence (Agromatic Automatizálási Kft.) nyilatkozta, hogy nemrég készült egy felmérés arról, hogy a gazdák milyen gátló tényezőt látnak a helyspecifikus gazdálkodás elterjedésében. Az egyik legnagyobb ilyen tényezőnek számított a magas eszközberuházási költség. Szerinte óriási tévhitek vannak az emberekben azzal kapcsolatban, hogy ha ebbe bele akarnak vágni, akkor az eszközparkot le kell cserélni vagy egyből RTK-robotpilótával kell felszerelni az összes erőgépet. Az ő meglátásában nem feltétlen a csere az egyetlen út. Egy-egy új munkagép árának a töredékéért el lehet indulni eszköz oldalról a fejlesztésben, ami lehet például egy automatikus szakaszolás vagy helyspecifikus műtrágyaszórás. Tele van a „kirakat” RTK-hálózatokkal és robotpilóta rendszerekkel, de kevesen mondják ki, hogy nem feltétlen ezzel kell kezdeni. Építkezni lehet a robotpilóta rendszerekre, kaphatunk egy jó alapot, ha utána ezekre ráépítjük a munkagép-vezérlést.

Nagy Bence szerint gépészeti oldalról sokkal fontosabb az, hogy az input anyaggal duplán fedett területeket megszüntessük. Vegyünk egy permetezőgépet, amelynek az automatikus szakaszolását kell kiépíteni. Ez nagyságrendileg 1,5 millió forintos beruházásból megoldható. Utána jöhet a kukoricavetőgép, amelyre szintén szakaszolást helyezhetünk, és elegendő csak ezek után az automata kormányzást meglépni. Börcsök András, a Bugaci Aranykalász Zrt.-től elmesélte, hogy 8%-ot tudott spórolni az első évben csak a vetőgépének az automatikus szakaszolásával.

A másik legfontosabb dolog az adat. El kell kezdeni adatokat gyűjteni mindenkinek a saját gazdaságáról. Borsiczky István (Tomelilla Kft.) bemutatta, hogy ha a gazdálkodási naplóba elkezdjük rögzíteni minden egyes művelet mellé annak a költségét, akkor az SMS-programmal kimutathatóvá válik a haszon-veszteség térkép a feldolgozott hozamtérképek alapján. A vendégek láthatták, hogy a hozamtérképezés fontos adatforrás lehet, és megismerhették a mikéntjét a helyesen beállított hozammérő rendszereknek is. Egyszerű lépésekből áll, nem kell sok dologra figyelni, és ezzel szemben sokszoros hasznot hozhat a kinyert adatok visszacsatolása, elemzése.

Többször elhangzott a nap folyamán, hogy ki kell alakítani az adatrögzítés, -tárolás és -feldolgozás folyamatát mindenkinek saját magának ahhoz, hogy akár döntéseket, akár piaci előnyt szerezzen magának az egyes munkaműveletek pontos dokumentálásával.

Harmadik legfontosabb kulcskérdés pedig a szaktanácsadó lesz a precíziós gazdálkodásban. A nap folyamán a Dr. Szabó Agrokémiai Kft. képviselői beszámoltak a homogén termőzónák kialakításának lépéseiről, az adatnyerési lehetőségekről. Szó esett a fajtaválasztás jelentőségéről, és a fajtakísérletekről is.

Eseménydús, információban gazdag nap volt. Bőven jutott elgondolkodtató információ a résztvevőknek arról, hogy merre érdemes elindulni, továbblépni az úton.

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!