Innovációval válaszol a Syngenta a kihívásokra

Agro Napló
„A stresszhelyzetek, a kártevők és kórokozók agresszív támadása olyan szakszerű és innovatív megoldásokat igényelnek, amelyek lehetővé teszik, hogy a gazdaságok eredményesen zárhassanak egy-egy kihívásokkal teli szezont is, az olyan jó szezonokban, mint a tavalyi, pedig jelentős többletet érhessenek el. A Syngenta tudatosan készül a kihívásokra" – hangsúlyozta Vajda Beáta marketingvezető a vállalat szezonnyitó rendezvényén.

Az elmúlt három esztendő napraforgó termesztése igen eredményes volt Magyarországon. 2014-ben 1,56 millió tonnát takarítottak be Magyarországon, 2015-ben 1,53 millió tonna termett. Az elmúlt évben pedig az ágazat történetének új rekordját könyvelhette el, 1,8 millió tonnás termésmennyiség mellett elért 3 tonnás hektáronkénti termésátlag világrekord.

Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy piacvezető napraforgó kínálatunk döntően járult hozzá ahhoz, hogy rekordmennyiséget takaríthassanak be a magyar gazdák, akik a termőterület több mint felén, közel 330 ezer hektáron Syngenta hibrideket vetettek – emelte ki Vajda Beáta.

A Syngenta az idei évre megújította napraforgó portfólióját, amely minden szegmensben kiemelkedő alternatívát, összesen 14 hibridet kínál a termelők számára. Kiemelkedő érdeklődés kíséri a Neomát, amely Magyarország piacvezető hibridje és optimális körülmények között rekordtermésekre képes, de szélsőséges viszonyok mellett is a körülményektől függő maximumot nyújtja. Új sláger lesz a Bacardi, amely a rendkívül erős korai fejlődési erejének köszönhetően az eddigi legerősebb imidazolinon herbicid toleranciával rendelkező Syngenta hibrid. Erős, vegetatívabb jellege, gyors kezdeti fejlődése az aszályosabb évjáratokban is rendkívül versenyképessé teszi.

A 2014-es rekordhoz képest 2015-ben 30 százalékkal esett vissza a kukoricatermés, majd tavaly ismét jó eredményeknek örülhettek a gazdálkodók. A kukorica 2016-os össztermése 9,1 millió tonna, hektáronkénti átlaghozama 8,6 tonna lett, amely kitűnő eredmény. „A kukorica érzékeny az időjárási változásokra, így mindent meg kell tennünk azért, hogy a jövőben is, hosszú távon biztonságosan és eredményesen termeszthető legyen ez a stratégiai növényünk”, mondta Schipp Márton kampánymenedzser (képünkön).

A Syngenta komplett technológiája nagyszámú kísérleti és gyakorlati eredménnyel alátámasztva hozzásegíti a gazdálkodókat a jövedelmezőbb kukoricatermesztéshez. A Syngenta új kukorica generációját öt szemes – SY Batanga, SY Photon, SY Dartona, SY Zephir, SY Senko, valamint két rekordtermésre képes siló hibrid, a SY Sincero és SY Zoan képviseli 2017-től. A sikeres termesztés érdekében a kukorica számára már a kezdetektől zavartalan fejlődést kell biztosítani. Ezt segíti a Force 1,5 G, amely az elsőszámú megoldás a kukoricabogár lárva ellen és alkalmazásával átlagban 1,6 tonna kukoricatermést tudnak a gazdálkodók megmenteni hektáronként. A tavalyi év kedvezett a kukoricának, de őszig a zöld állományok ideális táplálkozási és peterakási helyet biztosítottak a kukoricabogár imágóinak is. A tojás alakban telelő kártevőben még az idén tapasztalt hideg tél sem képes jelentős pusztulást okozni, ennek köszönhetően 2017-ben is komoly kártételre számíthatunk, ezért a visszavetett kukoricák esetében feltétlenül érdemes betervezni a Force 1,5 G-vel végzett talajfertőtlenítést is.

A kukorica szegmensébe ettől az évtől elérhető új, négy hatóanyagú, széles spektrumú gombaölő csávázószer, a Maxim Quattro, amely a vetést követően nem csupán a csíranövényt védi, hanem hosszú hatástartamának köszönhetően a fiatal növényt is, ezzel képes megalapozni a teljes tenyészidőre a kukorica növény jobb egészségi állapotát.

A sikeres kukoricatermesztés elengedhetetlen feltétele az időben elvégzett gyomirtás: a három hatóanyagú Lumax a változó gyomflóra mellett is eredményesen veszi fel a küzdelmet a gyomok ellen és segít megakadályozni a káros gyomszelekció kialakulását. A Calaris Pro a jelenleg forgalomban lévő gyomirtó szerek közül az egyik leggyorsabb és leglátványosabb hatást biztosítja, akár tűzoltásszerű beavatkozásra is lehetőséget biztosít. A Pronik Plus a kukorica legfontosabb gyomnövényei ellen teljes spektrummal rendelkezik. A Quilt Xcel élettani hatása révén, mind takarmány- és csemegekukorica termesztésben, mind vetőmag-előállításban nagymértékben képes tompítani a stressz okozta negatív hatásokat. A melegedő klimatikus viszonyok hatására több, korábban csak kevesebb figyelmet kapott kártevő – mint a kukoricamoly, a gyapottok bagolylepke – egyre erősebben éreztetik jelenlétüket. A két hatóanyagnak köszönhetően az Ampligo a lepkekártevők valamennyi fejlődési alakja ellen védelmet biztosít. 

Európában és hazánkban is egyre nagyobb igény mutatkozik a bőtermő, malmi minőséget adó búzafajták iránt, amelyek jobban tolerálják az időjárás negatív hatásait. Az intenzív kalászos gabona termesztés kihagyhatatlan eleme a regulátor használata, amely csökkenti a megdőlés okozta termésveszteséget. A Moddus Evo nem csak alacsonyabbá teszi a növényállományt, de pozitív hatással van a gyökérrendszerre is – ismertette Korbuly Bence kampánymenedzser.

2016 őszétől a termelők már megvásárolhatják a Faladot, amely a Syngenta búzavetőmag-portfólió legújabb tagja. A Syngenta legújabb nemesítésű malmi minőségű fajtája a kínálatban a legnagyobb terméspotenciállal és rendkívüli stabilitással rendelkezik. Az Ingenio-t az átlagos körülmények között gazdálkodóknak érdemes megvásárolni, az Illico pedig kiváló környezeti-stressz toleranciával rendelkező tarbúza fajta.

Magyarországon 2015-től érhető el a gazdálkodók számára a kalászos vetőmagpiacon világelső Syngenta hibrid árpa programja, a Hyvido. A program a hibridizáció, azaz a heterózis hatásban rejlő pozitív tulajdonságokat aknázza ki.

Az idei évtől újabb fontos állomással bővül a Syngenta által 3 évvel ezelőtt elindított Contivo™ szaktanácsadói program. A partnerek számára elérhető üzemi működést segítő – ügyviteli, finanszírozási, biztosítási, tőzsdei, pályázati, farmmenedzsment – modulok mellé 2017-től a precíziós gazdálkodást segítő szolgáltatást építettünk be a kínálatba – mondta Heicz Péter üzletfejlesztési vezető.

-an-

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Kezelésből ötös!

Kezelésből ötös!

Az FMC optimista hangulatban tartotta meg évindító növényvédelmi fórumát, amely méltán az egyik legszínvonalasabb online rendezvénnyé nőtte ki magát a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?