Eurotier Előnapok 2016 ízelítő 1. rész

Agro Napló
Egyetlen magyar médiumként vettünk részt a szeptember 21-22-én Göttingenben megrendezett Eurotier Előnapokon. A rendezvény célja, hogy az újságírók betekintést nyerjenek az Eurotier „kulisszatitkaiba”, megismerhessék a több mint 80 részt vevő cég újdonságait. Ezenkívül a DLG nyilvánosságra hozta az éremmel jutalmazott innovációkat. Hogy ki kapja meg az aranyat, és ki az ezüstöt, arra csak a kiállításon derül fény.

Új körvágó kések a Triomatic T40 automatikus etetési rendszeréhez

A Triomatic T40 automatikus etetési rendszer új vágószerkezetének körkörös kései nagyon pontosan vágják el a kiemelendő silóblokkot, így a visszamaradó rész optimális szerkezetben marad.

Az egyszerűsített technológiának köszönhetően az energia- és karbantartási költségek nagyon alacsonyak. A Triomatic T40 takarmánykonyha összekapcsolva a Triomatic takarmányrobottal az egyetlen automatikus etetési rendszer körkörös vágókésekkel.

Más rendszerek ledarálják vagy megfogják és kitépik a szükséges mennyiséget, roncsolva a visszamaradó takarmány szerkezeti struktúráját, így utat nyitva a másodlagos erjedési folyamatoknak. A Triomatic T40 vágórendszerrel könnyedén vág silóblokkokat, kerek és kocka bálákat, a visszamaradó takarmány szerkezete ép marad, a vágási felület kemény, levegővel csak minimális felületen érintkezik. Ez azt jelenti, nincs veszteség, költséghatékonyan lehet a takarmányok előkészítését és kiadagolását elvégezni. Az egyszerűsített technika eredménye, hogy a kör alakú vágókésekkel az energiafogyasztást 50%-kal csökkenteni lehet. A Trioliet rendszerének csak 0,5–1,0 kWh teljesítményre van szüksége. Összehasonlítva a hagyományos rendszerekkel, ez nagyon alacsony érték. A karbantartási költségek szintén sokkal alacsonyabbak, mint a korábbi rendszer. A kör alakú vágókések is könnyen cserélhetőek, négy csavar meglazításával, egyszerűen, gyorsan elvégezhető.

Biomin - PoultryStar®

A baromfitelepeken a jó állategészségügyi státusz elérésének egyik alapvető szempontja az egészséges bélflóra kialakítása és stabilizálása. A PoultryStar® igazolhatóan hatékony ezekben a fontos célkitűzésekben, mivel támogatja a csibék kelés utáni első bél-kolonizációs folyamatait, valamint a sikeres re-kolonizációt is, például egy antibiotikum kúra után. A PoultryStar® speciálisan a baromfik számára kifejlesztett takarmány-kiegészítő. Több mikroorganizmus törzs együttes szinbiotikus hatását használja ki a készítmény, amely elősegíti a korai kolonizációt és az egészséges bélflóra fenntartását. A termék hatékonyságának alapja a gondosan összeválogatott probiotikus hatással bíró mikroorganizmusok és a prebiotikus frukto-oligoszacharidok optimális arányú, együttes adagolása. Ez a kombináció képes fokozni a naposcsibék és egyéb korcsoportú baromfik ellenálló képességét a patogén mikrobákkal szemben. Optimalizálja a hasznos mikrobák megtelepedését a madarak emésztő traktusában, így javítja az általános immunállapotot. Ezáltal javulnak a termelési paraméterek, mind a testtömeg-gyarapodás, mind a takarmány-hasznosítás. A termék 2015-ben uniós engedélyt kapott, mint bélflóra stabilizátor és a mai napig az egyetlen baromfiból izolált több törzset tartalmazó regisztrált készítmény.

Két formában érhető el: a PoultryStar® me egy hőstabil mikrokapszulázott forma, mely bekeverhető a tápokba, a PoultryStar® sol pedig adagolható a keltetőben gél formában és a telepen ivóvízen keresztül is.

Schauer Agrotronic tökéletesítette a Compident 8 ESF kocaetetési rendszerét

Több mint 30 éve sikeresen működik világszerte a Schauer Compident típusú elektronikus kocaetetési rendszere. Az idei EuroTier-en mutatják be továbbfejlesztett változatát. Egy új funkcionális kiterjesztés teszi lehetővé több helyszín központi kiválasztását, akár nagy létszámú, dinamikusan változó csoportok esetében is. A teljesen új elektronika ad módot a „Smart Farming” rendszer elérésére. Az új Smart Control és NFC (Near Field Communications) rendszerek könnyen kapcsolódhatnak a mobil eszközökhöz, mint okostelefon vagy tablet PC, így ellenőrizni lehet a kiadagoló helyeket, az egyéb állomásokat, és a gazdálkodási adatok feldolgozását.

Hasznos kiegészítőkkel szerelhető fel a készülék, mint a hátszalonna WiFi szkenner, vemhesség WiFi szkenner, vagy WiFi antenna az integrált állat azonosítás céljára, mely kétoldali füljelzőkkel, közvetlen adatkapcsolatot tartva a TOPO számítógépes etető programmal. Mindennek az alapvető célja, hogy a szakmai adatok minősége tegye lehetővé a jelen és a jövő gazdálkodási döntéseinek meghozatalát a kocaistállókban. A Compident 8 ESF állomást a fejlesztő cég a tökéletességig kívánja finomítani. Minden alkatrészt a padló és a takarmány közelében helyeznek el, kiváló minőségű acélból vagy műanyagból gyártják, így a magas élettartamuk garantálható.

Dairymaster – újgenerációs fejőberendezés a Dairymaster Swiftflo Commanderrel

A tejtermelő gazdaságok egyre nagyobbak lesznek, és egyre kevesebb idő jut az állatok egyedi megfigyelésére. Elengedhetetlenné vált, hogy fejés közben is rendelkezésre álljanak a megfelelő információk. A Swiftflo Commander a fejőházak újfejlesztésű „agya”, amely kezeli a fejés, a takarmányozás és az állatok egészségére vonatkozó információkat. Ez egy új szintű intelligenciát kínál, ami a fejőház minden részéből gyűjti az utasításokat. A Swiftflo Commander a farmernek sokkal több információt biztosít, mikor és hol van szükség a személyes beavatkozására. A következő generációs érintőképernyő technológia azt jelenti, hogy rendkívül robusztus, könnyen tisztítható és teljesen vízálló. A Swiftflo Commander olyan fontos információkat jelenít meg, mint a tejhozam, fejési idő, és a szomatikus sejtszám adatai minden tehénnél és még rengeteg más adatot. Egy gombnyomással könnyen ellenőrizhető a takarmányozás, megjelenik az ivarzó tehén, és azonnal elő lehet készíteni a termékenyítésre vagy további vizsgálatra. Képzeljünk el egy olyan rendszert, amely képes azonosítani, hogy az egyes tehén mennyivel járul hozzá az állomány szomatikus sejtszámához. A Swiftflo Commander képes megjeleníteni egy tehén százalékos arányát a teljes állomány szomatikus sejtszám értékében. A fejőházban rendelkezésre álló gyors információk alapján el lehet dönteni, szükség van-e beavatkozásra, kezelésre.

A gazda megadja az adatokat a fejéskor, például a tőgykezelés idejét, az okos technológia automatikusan visszatartja a kezelt állat tejét, amíg a várakozási idő tart, és csak akkor engedi a tejet a gyűjtő tartájba, ha az már újra biztonságos lesz. Jelzi a frissen ellett teheneket a fejőházban, így elkülöníthető a kolosztrum. Nagyobb hangsúlyt fektetve a higiéniára és az egyre növekvő tejminőségi előírásokra.

A rendszer ellenőrzi a fejőház mosó/tisztító programjainak működését is. A Swiftflo Commander egyszerű módon adja meg a gazdának a képességet a funkcionális telepirányítás elvégzéséhez. A Swiftflo Commander rendszer egy jó befektetés a jövőbe. Az okos technológia lehetővé teszi, hogy az összes egység aktualizált adatokat szolgáltasson, pár percen belül.

DeLaval DCA mosási hatékonyság elemző rendszer

A fejőberendezések automatikus tisztítása során csak oly módon biztosítható, hogy a csővezetékek teljes felülete érintkezzen a mosófolyadékkal, ha megfelelő hosszúságú és megfelelő sebességgel rendelkező vízdugók jönnek létre és áramlanak a tejvezeték rendszerben. A tisztítás hatékonyságának ellenőrzése azonban nem egyszerű feladat. Az új fejlesztésű DeLaval DCA mosási hatékonyság elemző rendszer a mosási folyamat mechanikai tisztító hatását és hőmérsékleti viszonyait is tudja mérni, rögzíteni és elemezni. A teljesen automatikusan működő berendezés szabadalmaztatott algoritmus használatával kiszámítja a tejvezeték rendszeren áthaladó vízdugók sebességét és hosszát. A vízdugók paramétereit két vezeték nélküli érzékelő segítségével méri a rendszer, és grafikusan is megjeleníti azokat. A DCA ezután elemzi a vízdugók számát, hosszát és az áramlás erősségét a mosás összes szakaszában. Az ily módon összegyűjtött adatok alapján a vákuumszint, a vízmennyiségek és a mosófolyadék koncentrációja is egyedileg beállítható az optimális értékre annak érdekében, hogy az adott berendezés mosása tökéletes legyen. A mosási folyamat precíz ellenőrzésével megakadályozható a kórokozók elszaporodása a fejőrendszerben, így folyamatosan, hosszú távon biztosítani lehet a kiváló tejminőséget, ezáltal a magasabb átvételi árat és a nyereségességet.

A DCA mosási hatékonyság elemző rendszer az EuroTier 2016 kiállítás nagydíjas terméke!

-an-

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!