2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Átutalták a mezőgazdasági támogatások előlegét

Agro Napló
Megkezdődött október 17-én, és várhatóan november 30-ig befejeződik a 2016-os mezőgazdasági támogatások előlegeinek kifizetése. Az év végéig a teljes agrártámogatási összeg csaknem felét kívánják eljuttatni a gazdálkodók számára. Az utalásokat Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára és Dr. Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnöke indította el útjára Tápiószőlősön.

A közvetlen támogatások kerete idén 415 milliárd forint, amelyhez összesen 86,5 milliárd forint átmeneti nemzeti agrártámogatás is kötődik – mondta Czerván György, a földművelési tárca államtitkára a kifizetés megindításakor. Kérdésünkre elhangzott, a teljes keretből várhatóan még idén mintegy 200 milliárd forintot utalnak át a jogosultak címére. Magyarország él az előlegfizetés legfeljebb 70 százalékos elméleti felső határával, amely a gyakorlatban a teljes összeg 55–60 százaléka, mert az előlegből vissza kell tartani az előlegfizetés időpontjában még ismeretlen csökkentési tényezőket. Czerván György kifejtette, az elszámolás alapja a Közös Agrárpolitika meghatározása alapján a szeptember 30-i euró árfolyama, ez most 309,79 forint volt.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) összesen 11 jogcímre fizet előleget, és 2016-tól kezdődően a kistermelők, valamint a fiatal gazdák is részesülhetnek az előrehozott kifizetésekből. A közvetlen támogatások közül az SAPS, a zöldítés, a kistermelők, a fiatal gazdálkodók, a tejhasznú tehéntartás, a hízottbika-tartás és az anyajuhtartás támogatásának előlegét fizetik ki, míg az átmeneti nemzeti támogatások közül az anyajuhtartás, a termeléstől elválasztott tejtámogatás, a termeléstől elválasztott hízott bika és a termeléstől elválasztott szarvasmarha állomány kiterjesztési támogatásának előlegét. 

Magyarország a gazdálkodók érdekében az idén bevezette az előzetes ellenőrzés intézményét, amely lehetőséget teremtett a hibás vagy hiányzó dokumentumokkal beadott kérelmek szankciómentes javítására. Ennek is köszönhető, hogy az idén több volt a hibátlan, illetve pontosabb kérelem: jelentősen visszaesett a korábban a legtöbb problémát okozó túligénylések, kettős igénylések száma. Az előzetes ellenőrzés keretében a 177 ezer támogatásigénylőből nagyjából 50 ezren kaptak értesítést az egységes támogatási kérelmük szankciómentes korrigálhatóságával kapcsolatban, közülük 44 ezren éltek a lehetőséggel. A túligénylések felét és a táblarajz-átfedések kétharmadát meg is szüntették ennek keretében. Ez hozzájárult ahhoz, hogy többen kaphassanak a lehető legkorábban támogatást – mondta Dr. Gyuricza Csaba, az MVH elnöke.

A hivatal tapasztalatai szerint 2016-ban egyes régiókban a szántókon a teljes táblaterület igénylése hibátlan volt, de jelentősen javult a gyep művelési ágban igényelt támogatások hibaaránya is, köszönhetően a kérelmezésben megjelenő gyep fedvénynek – közölte az Agro Napló érdeklődésére az MVH. Továbbra is széles körben jelölik meg ökológiai fókuszterület elemként az ökológiai másodvetést a gazdák a támogatásigénylésnél – az idén egyébként ezek a sok csapadék hatására megfelelően keltek és szép állományokat alkottak, a legkedveltebb keverék a mustár és az olajretek elegye volt. A legtöbb problémát a zöldítési támogatásnál a nitrogénmegkötő növények kapcsán tapasztalták – továbbra is gondot okoz a támogatási feltételként szabott minősített szaporítóanyag igazolása, mivel sok gazda egyszerűen az előző évi magfogásból vetette vissza a növényt.

Kockázatbecslés alapján mintegy 13.766 ügyfélnél végeztek előlegfizetés előtti helyszíni és egyéb ellenőrzéseket a 2016-os egységes kérelmekhez kapcsolódóan – tájékoztatta az MVH korábban az Agro Naplót. Ez hozzávetőleg 300 parcella hagyományos, és mintegy 2.200 ökológiai másodvetésű tábla helyszíni vizsgálatával járt. Az ellenőrzés többek között a területalapú, a zöldítési, a kistermelői átalány, a fiatal mezőgazdasági termelői támogatás, a tejhasznú tehéntartás, a szemes és a szálas fehérje, valamint a zöldség-iparizöldség termeléshez kötött támogatások feltételeinek, valamint a kölcsönös megfeleltetés szabályainak betartását firtatta. Szintén vizsgálják a VP természeti hátránnyal érintett terület (korábban KAT), a VP Natura 2000, EMVA AKG, VP AKG,
VP Öko támogatások igénybevételéhez előírt kritériumok betartását is.

Előleg fizetésére csak azokban a támogatási ügyekben van lehetőség, ahol az ellenőrzések befejeződtek – hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba. Szavai szerint az előlegek kifizetése a SAPS utalásával kezdődött, amelyet másnap a Zöldítés előlege követett, és így tovább a többi jogcím alapján. Az előbbi esetben mintegy 60 ezer gazda támogatási ügyében befejeződtek az ellenőrzések, ők már az első átutalási napon megkaphatták az alaptámogatás mintegy felét a 123 ezer jogosult közül. A zöldítés előlege első körben 21.600 jogosulthoz jut el, a többiekhez az ellenőrzés végeztével. A mezőgazdasági hivatal bizonyos típusú hibás igénylésekre enyhébb szankciókat alkalmazott – mondta az elnök –, élve az Európai Bizottság enyhítő-egyszerűsítő intézkedéseinek lehetőségével. Például 20 százaléknál kisebb tévesztés esetén nem utasítják el gépiesen a gazdálkodó kérelmét. Az MVH elnöke végül jelezte, egészen jövő év közepéig tartanak a rész- majd a végkifizetések az ellenőrzések függvényében.

-an-

 

Azonnali hatállyal felmentette a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnökét, Dr. Gyuricza Csabát, valamint elnökhelyettesét, Dragovácz Nikolettát a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János – adta hírül a Miniszterelnökség az MTI tudósítása szerint. Az MVH elnöki tisztségét 2016. november 1-jétől Viski József tölti be. A Miniszterelnökség a hivatal felügyeletét a napokban vette át az agrártárcától annak érdekében, hogy a korábban bejelentett szervezeti átalakítást – vagyis a hivatal jogutód nélküli megszüntetését január elsejétől – levezényelje.

Az Agrárszektor.hu pedig arról írt, hogy Lázár két új miniszteri biztos felügyeletére bízza majd az MVH átalakítását, de egyelőre nem nevezte meg, hogy a tisztségeket kik töltik majd be. A két biztos mindenesetre az MVH újrastrukturálását, illetve kincstárba integrálását koordinálja majd. Dancsó József, a Magyar Államkincstár (MÁK) elnöke a Portfóliónak úgy nyilatkozott, hogy a MÁK-nál előakkreditációs folyamatot kell lebonyolítani, amely ideiglenes akkreditációs jogosítványokat ad egy évre, többek között lehetővé teszi a 2017-es előlegfizetést. Az előakkreditáció ahhoz szükséges, hogy a kifizető ügynökségi feladatokat a kincstár elláthassa, de később meg kell szereznie a végleges akkreditációt is. Az előkészületek jelenleg is zajlanak annak érekében, hogy a feladatok „újragondolása és újraszabása” január 1-jétől zökkenőmentes legyen – fogalmazott a szervezet elnöke.

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!