2024. május 16. csütörtök Mózes, Botond

AZ N-LOCK (nitrogén stabilizátor) őszi kijuttatása

Agro Napló
A mezőgazdasági növénytermesztés az időjárási kockázatoknak leginkább kitett ágazat. Ez a tétel még fokozottabban igaz az őszi vetésű növény kultúrák esetében. Ezért is fontos az olyan agrotechnológia alkalmazás,a amik biztosítják, hogy minden körülmény között megmaradjon a befektetéseink értéke.

Nitrogén műtrágya a növénytermesztés egyik legnagyobb értékű befektetése. Nagyság elérheti a teljes termelés költség 20-35%-át is. Éppen ezért kell odafigyelni, hogy a kijuttatott nitorgén minél nagyobb részét tudja a vetett növény hasznosítani és ne vesszen el a környezetben. A ki juttatott szerves vagy szervetlen trágyának csak 40-70 %-a hasznosul a kultúrnövény által. Jelentős arányban (10-50 %) kerül veszteségként a talajvízbe, nitrát (NO3-) formában illetve a légkörbe, nitrogén (N2), nitrogén-oxid (NO) és dinitrogén-oxid (N2O) gáz formájában környezetszennyezést okozva. Dinitrogén-oxid veszélyesebb anyag, mint a szén-dioxid (CO2), mivel 300-szor erősebben fokozza az üvegházhatást.

A növény képes felvenni a nitrogént mind ammónium-ion (NH4-), mind nitrát-ion (NO3-) formájában. A kulcskérdés, hogy mennyi ideig tudjuk a nitrogént NH4- formában tartani, mivel ez a forma lényegesen stabilabban képes csatlakozni a negatív töltésű talajrészecskékhez (kolloidokhoz), mint a szintén negatív töltésű NO3 Ez utóbbi lényegében nem kötődik a talajrészecskékhez (a negatív töltések taszítják egymást), így instabil a talajban. Ennek köszönhető a nagyfokú mozgékonysága a talajvíz irányába illetve a légkör felé. A nitrát-ionok kimosódása ráadásul nem csak a nitrogén veszteséget jelenti, hanem fokozza a növény számára hasznos kationok (kálium, kálcium és magnézium) kimosódósát, mivel a negatív töltésű nitrát-ionok kapcsolódnak a pozitív töltésű kationokhoz, így a kimosódás során a kationok mennyisége is csökken. Ezáltal a növények számára rendkívül fontos tápanyagok mennyisége is csökken.

„A NITROGÉN STABILIZÁTOR BEAVATKOZIK A NITRIFIKÁCIÓS FOLYAMATOKBA”

A nitrapyrin kizárólag a Nitrosomonas baktérium fajok élettevékenységét gátolja a talajban specifikusan. A nitrapyrin nem biocid anyag, nem öli meg a Nitrosomonas baktériumokat, csak akadályozza a metabolizmusukat, ezáltal a növekedésüket.  A nitrapyrin hatása a talajban 70-100 napig tart. Ezután a nitrapyrin lebomlik ártalmatlan részekre a talajban, a Nitrosomonas baktérium népesség regenerálódik és újra teljes erővel zajlik a nitrifikációs folyamat. Azonban ez idő alatt az ammónium degradációja lecsökken és a növények számára nagyobb mennyiségben áll rendelkezésére a nitrogén ammónium-ion formájában.

Az N-LOCK használatával biztonságban tudhatjuk a befektetéseinket, hiszen a kijuttatott NH3+ formában lévő nitrogén közel 90% hasznosul a növényben. EZ A BEFEKTETÉS  BIZTONSÁGA. A modern formulációjú készítmény egyszerűen alkalmazható és hosszú hatástartammal rendelkezik. Ezt a hosszú hatást kell az őszi kijuttatás során figyelembe venni.

DÓZIS: 2,5 l/ha N-Lock.

A kijuttatási dózis a kultúra állapotától valamint a trágya típusától és mennyiségétől függetlenül állandó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
2+1 lombtrágya akció

2+1 lombtrágya akció

A lombtrágyázás lehet jó technológia, amivel tonnákkal többet is termelhetünk, és még a költségeinket is alacsonyan tarthatjuk. A 2+1 akciót azért csi...

A kén a nitrogénhasznosulás motorja

A kén a nitrogénhasznosulás motorja

Kultúrnövényeink az egészséges fejlődés és a megfelelő hozam elérése érdekében valamennyi tápelemet igénylik a faj sajátosságainak megfelelő mennyiség...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Mit érlel a gyümölcs?

Mit érlel a gyümölcs?

A kertészeti ágazat egyre erősödő polarizáltsága, útkeresése mindenkit érintő, sok tanulsággal szolgáló folyamat.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?