Heti fókusz: A biztonságos repcetermesztés feltételei a tápanyag-ellátás tükrében

Agro Napló
A repce rendkívül tápanyag igényes kultúra, súlyos következményekkel jár, ha spórolunk a tápanyagszükségletét biztosító technológiákon. A szakértők hozzáaszólásáért kattintson a névre vagy fotóra!

A biztonságos repcetermesztés feltételei a tápanyag-ellátás tükrében

A szakértők hozzáaszólásáért kattintson a névre vagy fotóra!

Andrei Buznea

LAT Nitrogen

Szili Martin

Natur Agro Hungária Kft.

Dr. Varga Zsolt

Valcum Agro Kft.

Andrei Buznea (LAT Nitrogen)

 

Új márka, új név, változatlan csapat és változatlan termékek. A Borealis L.A.T mostantól LAT Nitrogen: látogasson el az új honlapunkra és olvasson a változásokról! 

www.lat-nitrogen.com

Kiváló repcetermés? Kezdjük a tápanyag-utánpótlással!

A mai modern repcehibridek már igen magas terméspotenciállal rendelkeznek, aminek eléréséhez a kedvező időjárás és megfelelő talaj mellett szakszerű tápanyagellátás szükséges. A hosszú vegetációs időszak és a hatalmas zöldtömeg miatt a repce nagy mennyiségű tápanyagot igényel, amelyet a talaj készleteinek és a műtrágyáknak együttesen kell biztosítaniuk.

A repce elsősorban a nitrogén, kálium és kén hiányára reagál érzékenyen, de megfelelő mennyiségű foszforra és kalciumra is szüksége van.

A sikeres repcetermesztés kiindulópontja egy jó minőségű NPK-műtrágya használata alaptrágyaként, amely a csak nitrogénnel való trágyázáshoz képest jelentős termésnövekedést biztosít. A kijuttatandó mennyiséget a nitrogén hatóanyag szabja meg: az NPK-műtrágyával kijuttatott nitrogén ne haladja meg az 50-60 kg/ha adagot. Minél korábban vetjük a repcét, annál kevesebb nitrogént adjunk neki; így kisebb a valószínűsége, hogy a tél beállta előtt túlfejlődik az állomány. Az ősszel kijuttatott foszfor elengedhetetlen a fejlődéshez: számos sejtépítő vegyület építőanyaga, emiatt meghatározó a korai fejlődési időszakban, különösen a gyökérképzésben. Növeli az elágazódás mértékét, valamint kedvező hatása van a termékenyülésre és a magfejlődésre, így a kívánt olajtartalom eléréséhez is hozzájárul. A kálium nagymértékben javítja a növények vízfelhasználását, valamint aszály- és fagytűrő képességét.

Szántóföldi kísérletünk során készített fényképünk az egyes parcellák növényeinek fejlettségi állapotáról hűen tükrözi az NPK-alaptrágyázás fontosságát. Az erősebb növények jobb állapotban vészelik át a telet, és tavasszal dinamikusabban indul meg a fejlődésük.

NPK-alaptrágya NP-alaptrágya N-alaptrágya kontroll

A repce számára kiemelten fontos mezoelem a kén, amely alapvető eleme a zsírsavak szintézisének, így hiánya jelentősen befolyásolja az olajtartalmat. Kénhiány már ősszel is jelentkezhet; ezért fontos, hogy a fiatal növények számára is juttassunk ki megfelelő mennyiséget kéntartalmú NPK-műtrágyákkal. A kéntartalmú alaptrágya és a tavaszal fejtrágyaként kijuttatott kénes nitrogénműtrágya általában fedezi a repce 30-40 kg/ha elemi kén (S) igényét.

Az őszi káposztarepce kiemelkedően jó tápanyagreakciót mutat a termesztés során: a kijuttatott tápanyagokat jelentős termés- és olajtartalom növekedéssel hálálja meg, ahogy azt a hosszútávú szántóföldi kísérleteink eredményei is mutatják az ábrán. A nitrogén-hatóanyag megosztása a következőképpen történt: 45N (ősz) + 70N (első fejtrágyázás) + 50N (második fejtrágyázás). A kijuttatott kén az NPK-alaptrágyából és a VARIO 23N+25SO3 kénes nitrogéntrágyából származott. Az NPK-alaptrágyázás és a tavaszi megosztott kénes nitrogén-kijuttatás szignifikáns terméstöbbletet eredményezett a kísérletek átlagában.

 

A káposztarepce mészigényes növény: körülbelül 5-8-szor annyi kalciumot igényel, mint a gabonák. Ez akár 90-120 kg/ha CaO is lehet a talajok Ca-ellátottsága függvényében. NPK-műtrágyáink tartalmaznak meszet és ként is, így az őszi alaptrágyázással a fő makroelemek mellett még két további tápanyagot juttatunk a talajba. Például 350 kg/ha COMPLEX 15/15/15+8SO3+Zn műtrágyával már az alaptrágyázás során 11,2 kg elemi ként (28 kg/ha SO3 ) és 20 kg CaO-ot is juttatunk a talajba. 

A kijuttatandó tápanyagmennyiség meghatározásához a LAT NITROGEN (korábban Borealis L.A.T) digitális eszköze, a NutriGuide® digitális tápanyag-utánpótlás tervező webalkalmazás hatékony segítséget nyújt. A program kiszámolja az elérni kívánt termésátlaghoz szükséges összes tápanyag mennyiségét, javaslatot ad a kijuttatás idejére, és a legmegfelelőbb LAT Nitrogen termékeket ajánlja. A program segítségével néhány kattintással akár komplett vetésforgókra is készíthető tápanyag-utánpótlási terv.

A LAT Nitrogen a következő kiváló minőségű, a tápanyagokat vízoldható formában tartalmazó NPK-műtrágyákat javasolja a repce őszi alaptrágyázásához: COMPLEX 15/15/15 +8SO3+Zn és COMPLEX 14/10/20 +11SO3. Tavasszal pedig a nitrogén hatóanyagot könnyen felvehető nitrát formájában tartalmazó prémium termékeink használatát javasoljuk: NAC 27 N, valamint a ként is tartalmazó VARIO 23N+ 30SO3

Ha szeretnénk, hogy egy megerősödött és jól begyökerezett állomány menjen a télbe, akkor gondoskodjunk a kezdeti fejlődéshez szükséges, megfelelő tápanyagokról!

Szili Martin (Natur Agro Hungária Kft.)

Alapvető fontosságú, hogy megértsük a tápanyag-utánpótlás jelentőségét a növénytermesztés szempontjából.

A legtöbb ember talán nincs is tisztában azzal, hogy a megfelelő tápanyag-utánpótlási technikákkal mennyit javíthat a termesztett növények termésmennyiségén, -minőségén, valamint stressztűrő képességén.

A jó repcetermesztési technológia a megfelelő elővetemény megválasztásával kezdődik. Fontos, hogy korán lekerüljön az elővetemény, ezzel elősegítve a talajmunkák, illetve a tápanyagpótlás optimalizálását. A szármaradvány egy része talajtakarásra használandó, míg a másik részének – melyet beforgatunk a talajba – a tápanyag-utánpótlásban van jelentősége.  A szárbontás által segítségül tudunk hívni olyan baktériumtörzseket, amelyek segítik a növényi és állati maradványok keményítő-, cellulóz-, és fehérjelebontását, valamint akár nitrogénfixálására is képesek. Itt szerepet kaphatnak még olyan gomba- vagy baktériumtörzsek is, melyek képesek lehetnek biológiailag - akár a kórokozók vagy kártevők ellen – fellépni (pl. egyes Trichoderma vagy Bacillus thuringiensis törzsek).

Fő teendőnk a már említett talajművelés, amely hatással van a kelés egyenletességére. Az egyenletes kelés mindegyik kultúrában fontos, a repcetermesztésénél viszont kifejezetten kiemelendő szempont. Ehhez mi is nagyban hozzá járulhatunk jól elmunkált magágy kialakításával, amely egyszerre segíti a kelést az apró morzsás szerkezettel, valamint a nagyobb rögökkel, amelyek megakadályozzák az esőzések negatív hatásának kialakulását. Az apró morzsás szerkezet segíti a talaj jó víz- és tápanyagszolgáltatását, melyhez ugyancsak segítségül tudjuk hívni a talajkezelésben alkalmazandó egyes baktériumokat.

A korai fejlődési stádiumban a repcének legfőképpen nitrogénre, valamint káliumra van szüksége. A fejlődés során a tápanyagigényei kiegészülnek a kénnel egészen a virágzás közepéig. A káliumigény a szárbaindulás során erősen megnő. Amennyiben a vizsgálat alapján a talaj tápanyagszolgáltató képessége gyenge, úgy a teljes makroelem-készletre fontos figyelmet fordítani. Egy őszi lombkezeléssel nagyban hozzájárulhatunk mind az állomány stressztűrőképességének javításához, mind a tápelemek célzott támogatásához, amennyiben a kezelést levélanalízisre alapozva állítjuk össze.

A repcetermesztésben fontos a talajból felvehető nitrogén szintjére figyelni, mivel az nagyban hozzájárul az oldalelágazások számának növeléséhez. A nitrogén adagolásánál figyelembe kell venni a növény fenológiáihoz kötött igényét, emellett a nitrátrendeletet. Egy korán kijutatott nitrogéndózissal ugyanis rontjuk a növény fagytűrő képességét – igaz, káliummal javítani tudjuk azt.

A kültéri környezetből eredő különböző terhelések miatt a növények nem biztos, hogy elérik teljes növekedési potenciáljukat, illetve egészségesek maradnak. Stressznek nevezhetjük az összes tényezőt, mely a normálistól eltérő viselkedéshez vezet. A stresszhelyzeteket általában kezelni sokkal nehezebb, mint megelőzni, így fontosabb a növény preventív kezelése. Ha a növényünk képes a stresszhelyzet kezelésére, úgy az azt kiváltó körülmény csak kisebb fiziológiai- és sejtanyagcsere aktivitást eredményez, de nem okoz semmiféle látványos károsodást. Nagymértékű stresszhelyzetben a repce anyagcsere-károsodása, a növény aktivitásának csökkenése, a korai öregedés, sőt akár pusztulás is felléphet. Bár az eltérő mértékű stresszfaktorok között nehéz különbséget tenni, a talajmenti fagyok és a fagypont alatti hőmérséklet erős stresszhatásnak nevezhetőek egy repceállománynál. A maximális hozam elérésében már a gyenge, nem látványos stressz is hátráltató tényező, melyet minden termelőnek érdemes felismernie, és lehetőség szerint mihamarabb átsegítenie a növényt ezen az időszakon.

A fejlődési szakaszokban tovább haladva a már korábban említett kén fontos szerepét kell kiemelni. Egészen a virágzásig nagy mennyiségben szüksége van rá a repcének: aminosav-, fehérje- és vitaminképzésben játszik szerepet. Szabályozza a növény fagytűrő képességet, egyben olajszintézis-fokozó is.

Fontos mikroelem a repcetermesztésben a bór is: hiánya folytán a repce virágzata satnyul, a becők kevés magot tartalmaznak, így akár jelentős mennyiségű terméskiesést is eredményezhet.

Hatékony szárbontáshoz, őszi és tavaszi célzott lombkezeléshez is megtalálja a megfelelő termékeket a Natur Agro termékpalettáján. A technológia megfelelő összeállításához kérje tanácsadóink segítségét!

Dr. Varga Zsolt (Valcum Agro Kft.)

A jelenlegi kiszámíthatatlan és negatív gazdasági körülményeket figyelmbe véve a repcetermesztés intenzitásából nem engedhetünk

Az őszi káposztarepce meghatározó eleme a vetésforgónak, ugyanakkor a növényvédelmi és tápanyag-utánpótlási kérdéseket tekintve kiemelkedően igényes növénykultúra. Az utóbbi öt évet tekintve azonban a repce hazai termőterülete folyamatosan csökken, amelynek főbb okai a következőkben foglalhatóak össze:

1, Szűkülő felhasználható növényvédő szer hatónyagok, amelyek főként az egyre fokozódó rovartani problémák esetében jelentenek kihívást  termelőnek;

2, Eddig kisebb jelentőségű növényvédelmi problémák megjelenése és kezelése – gyökérgolyva betegség, tarlórépa sárgaság vírus (TuYV), vagy az őszirózsa sárgaság fitoplazma (AYP) fertőzésének következményei;

3, Változó klimatikus viszonyok termésbiztonságot veszélyeztető hatása;  

4, Input anyagok beszerzési árainak hektikus változása és a terményárak inkompatibilitása.

Mindezeken túl az idei repcetermesztésben elszenvedett ‘veszteségek' további megszorításokra kényszerítik a termesztőket, pedig főként a repce tápanyagszükségletét kielégítő technológiákba történő negatív beavatkozás súlyos következményekkel járhat.

A repce kimondottan igényes az elérhető tápelemek (makro, mezo, mikro) harmonikus összetételére. Őszi időszakban a kezedeti fejlődést jelentősen segíti az optimális foszfor és kálium ellátottság, amelyek az energiaháztartáson túl a keményítőszabályozáson keresztül a téli időszakra készítik fel a növényeket. Ebben a vegetációs fázisban a mikroelemek  közül a bór kijuttatása nagyon hangsúlyos, amely szintén a megfelelő télállóság kialakításáért felelős. Természetesen a nitrogén utánpótlás fő időszaka a tavasz, de ősszel is nagyon fontos alaptrágyaként történő megfelelő mennyiségű (30-40 kg/ha) kijuttatása.

A repce őszi alaptrágyázási dózisának csökkentése visszafordíthatatlan következményekkel járhat, ugyanakkor tudomásul kell vennünk a gazdaságosság ésszerű határait is. Azon túl, hogy a lombtrágyázás nagyon fontos eleme a repcetermesztési technológiának (mikroelemeket hatékonyan csak ilyen formában tudjuk biztosítani) az ilyen esetek korrigálásában segítenek a speciális DR GREEN egyedi, mikrokristályos formulációjú lombtrágyák. A növényspecifikált DR GREEN termékek a növény igényeinek megfelelő mikroelem (bór, réz, vas, mangán, molibdén, cink) összetételt tartalmazzák, míg az univerzális termékek a lombon keresztüli makroelemek utánpótlásában játszanak szerepet.

A DR GREEN termékek a repce igényeinek megfelelő mennyiségben történő kijuttatásával számos fontos növényélettani folyamatot befolyásolnak:

  • a növekedés kezdeti fázisában elősegítik a gyökérrendszer erőteljes fejlődését;
  • serkentik a növények vegetatív és generatív fejlődését és növekedését;
  • aktiválják a növényekben lezajló, anyagcsere folyamatokat;
  • intenzívebbé teszik a virágzást és megtermékenyülést;
  • javítják a hozam biológiai értékét;
  • stresszhelyzetekben (aszály, belvíz, hőmérséklet stressz, károsítók okozta stressz) növelik az ellenálló képességet;
  • elősegítik a növények sérült (mechanikai, biológiai eredetű) részeinek regenerációját;
  • a talajba kerülve javítják a mikroflórát;
  • hozzájárulnak a növény klorofill koncentrációjának növeléséhez, ezáltal javítják a fotoszintézist;
  • az életfolyamatok serkentésén keresztül növelik a talajban található tápanyagok hasznosulásának mértékét.

Az őszi káposztarepce tél előtti megerősítésében, a gyökértömeg és gyökérnyak átmerő megfelelő kialakításához összetett technológiában javasoljuk a repce 6-8 leveles stádiumában (regulátorozással egy menetben) a DR GREEN Quality (P2O5-500,0; K2O 340,0 g/kg) 2 kg/ha + DR GREEN Olajos (B-100,0; Cu-2,0; Fe-25,0; Mn-50,0; Mo-0,5; Zn-20,0 g/kg) 2 kg /ha-os kombinációjának kijuttatását.

Hektárköltségben nagyon kedvező a DR GREEN Start (N-120,0; P2O5-600,0 g/kg) 1-2 kg/ha-os dózisa, amellyel magas foszfortartalmat és gyors elérhetőséget biztosítunk a növénynek, amelyhez a kombinációban a DR GREEN Bór (B-120,0; Fe-50,0) 1-2 kg/ha-os kiegészítése további segítség a télállóság kialakításában.

A termékek gyors és nagyon kedvező hektárköltségű elérésében a Valcum Agro Kft. az őszi időszakra 'három 10'-es akciókat hirdet a repcetermesztőknek:

Dr Green 'Profi' csomag káposztarepcére:           10 ha Dr Green Quality (20 kg)

                                                                                10 ha Dr Green Olajos (20 kg)

                                                              10 % kedvezmény

Dr Green 'Standard' csomag káposztarepcére:    10 ha Dr Green Start (20 kg)

                                                                                10 ha Dr Green Bór (20 kg)

                                                                  10 % kedvezmény

1. kép DR GREEN technológiával kezelt egészséges repceállomány április végén (Zala megye, 2023)

Interjú egy gazdával, aki a repcetermesztésben hatékonyan használta a Dr Green lombtrágyát. – YouTube

A kedvezméynes csomagokról érdeklődjön szaktanácsadóinknál, vagy kereskedőjénél!

www.valcumagro.com

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!