2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Szaktanácsadás 2.0

Agro Napló
Negyed évszázad a tanácsadási munka területén. Egyetemi oktató, szaktanácsadó tréner, szaktanácsadó gazdász, szakértő nemzetközi projektekben. Döme Gábor, a csoport vezérigazgatója széles körű tapasztalatokat szerzett a gazdaságfejlesztésben. Ezen ismeretek hazai felhasználási lehetőségeiről kérdezte a szakembert dr. Orbán József, a Vidékfejlesztési Szaktanácsadók Országos Szövetségének elnökhelyettese.

Újra hazai vizeken?

Igen, 2015 óta ismét főként a hazai tanácsadási portfóliónkon dolgozom. Ennek oka: egyrészt a generációváltás a cégcsoport irányításban, másrészt szükségessé vált az 1993 óta rendkívül sikeresen működő cégeink termékeinek és szolgáltatásainak megújítása.

Miért volt szükséges a termékfejlesztés?

Bármilyen gazdasági tanácsadásnak csak akkor van létjogosultsága, ha annak mérhető előnyeit tapasztalja a megbízó. Az 1990-es években fejlesztett folyamatos szaktanácsadási szerződéseink még jelenleg is megfelelnek ennek a kritériumnak, de jól láthatóak azok a fejlődési irányok, amelyek a jövőben újraírhatják, és még értékesebbé tehetik az agrár-szaktanácsadói munkát.

Emellett az elmúlt 10 évben számtalan olyan nemzetközi gazdaságfejlesztési projektben dolgozhattam, amelyekben szerzett tapasztalataim rendkívüli mértékben segítették értékajánlatunk jobbá tételét.


Sok gazdaság az egekbe dicsőítette a korábbi működéseteket. Sikerül a jól bevált eljárásokból az értéket átemelni az új, fejlesztett rendszeretekbe?

A múltbéli termékeink kifejlesztésekor is egyetlen elv vezérelt minket: segíteni a vállalkozásokat abban, hogy értékesebbé váljanak. Az elmúlt időszakban ennek egyik leginkább járható útja volt a támogatásokhoz való hozzájutás elősegítése. Ebben a tekintetben csúcsra járattuk a rendszerünket. Nemcsak a hazai és uniós, hanem saját koordinációjú programok kereteiben megszámlálhatatlan milliárdnyi támogatáshoz jutott az elmúlt időszakban több ezer partnerünk. Ezért voltunk olyan népszerűek az elmúlt évtizedekben.

Számtalanszor hangoztatod, hogy a mezőgazdasági termelés „támogatás-függése” veszélyes tendencia…

Egy szomorú ténnyel szembe kell néznünk. Jelenleg a Magyarországon a mezőgazdaságban megtermelt érték éves átlagban szinte megegyezik az összesen juttatott agrártámogatások mértékével. Ez a függőség az ágazat egészét tekintve rendkívüli kockázatot jelent. Sajnos az egész világot tekintve látható, hogy nemzedékek szocializálódtak ebben a gazdasági környezetben. A piac egy alkalmazkodó szerveződés, de sajnos az átmenetek fájdalmasak lehetnek az egyes gazdasági szereplők szintjén. Elég csak emlékeznünk a legutóbbi amerikai jelzáloghitel-buborék kipukkanására. Ezek a tapasztalatok azt mondatják velünk, hogy alaposan fel kell készülni a változó gazdasági környezet kihívásaira.

Milyen távlati lehetőségeket látsz az agrár-gazdaságfejlesztésben?

A technológia-fejlesztésben az elmúlt időszakban tapasztalható természetes hatékonyság-csökkenés arra ösztönzi a gazdaságfejlesztéssel foglalkozó szakembereket, hogy új lehetőségeket keressenek az agrárágazat profittermelő képességének fokozása terén.

A legújabb technológiai változtatások hatására elérhető eredmény-módosulások sokszor csak néhány tizedszázalékos értékkel bírnak, egyes esetekben, a pótlólagos ráfordítások miatt, nincs is kimutatható pozitív hatásuk a pénzügyi mutatókra. A mezőgazdaság területén is el kell fogadni azt a tényt, hogy a XXI. század fő fejlesztési iránya az üzleti modellek, és néha az ágazati sztenderdek megváltoztatásának lehetősége. Magyarul egy modern és hatékony gazdásznak a technológiai tudás mellett ma sokkal inkább gazdasági ismeretfölényre van szüksége a versenytársaival szemben.

Hogyan profitálhatnak ebből az új szemléletből az EURO-ECO partnerek?

A hagyományos termékpályák újragondolásával, a legmodernebb hálózati ismeretek alkalmazásával, a közösségi lehetőségek jobb kiaknázásával a profittermelő képesség akár tíz százalékpontos növelése is megvalósítható. Az EURO-ECO Csoport mindig élen járt abban, hogy partnereinek biztosítsa a legújabb gazdaságfejlesztési lehetőségekhez való hozzájutást. A múltban több százezer hektáron koordináltunk technológia-fejlesztési programokat és partnereinkkel együtt mi is azt tapasztaltuk, hogy a jövőben nagyobb figyelmet kell fordítanunk a gazdaságfejlesztés új útjaira. Ennek érdekében több éves innovációval kifejlesztettük az Üzleti Támogató Szolgáltatás-Rendszert, amelynek fő célja, hogy partnereinket jelentős versenyelőnyhöz juttassa a piac többi szereplőjével szemben.

Miben más ez a rendszer, mint a korábbi gazdaságtámogató rendszereitek?

Ez a rendszer elsősorban a szakértői hálózatok működtetésével és rendelkezésre bocsátásával segíti a vállalkozások fenntartható, biztonságos és eredményes üzletmenetét.

Ebben mi az EURO-ECO Csoport szerepe?

Magas színvonalú ügyfélmenedzsment rendszer működtetése. A szakértői hálózatok minőségbiztosítása. Partnereink igénye esetén projektmenedzseri közreműködés az egyes fejlesztések, megoldandó problémák terén.

A legnépszerűbb szolgáltatásotok az elmúlt időszakban az Agrár Szaktanácsadási Divízió működtetése volt. Miért nem azzal kezditek az emelt értékajánlat bevezetését?

Ennek oka kettős. Egyrészt a vállalkozások üzletmenetének biztonsága elsődleges, hiszen hiába fejlesztünk, ha az első stresszhelyzetben elveszítjük az addig összerakott értékeket. Ezért alapvető feltétel az Agrárvállalkozási Biztonsági Háló elsődleges megléte a további szolgáltatások igénybe vételéhez. Másodsorban a rendszerhez való csatlakozás 90 napos türelmi idővel indul, így aki a 2017. januártól induló, fejlesztett agrár-szaktanácsadási szolgáltatást igénybe kívánja venni, annak mielőbb partnerré kell válnia.

Köszönjük, hogy megosztottad velünk a gondolataidat és további sok sikert az EURO-ECO Csoport működésében érdekelteknek!

"A mezőgazdaság területén is el kell fogadni azt a tényt, hogy a XXI. század fő fejlesztési iránya az üzleti modellek megváltoztatásának lehetősége… egy modern és hatékony gazdásznak a technológiai tudás mellett ma sokkal inkább gazdasági ismeretfölényre van szüksége a versenytársaival szemben."

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Talajjavítás – VulcanAgro

Talajjavítás – VulcanAgro

Belvizesedés, savanyodás, szikesedés és lúgosodás? Megannyi talajprobléma, ami javításra szorul. Nincs egy csodaszer, és nem is lesz. Ahhoz, hogy ered...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!