2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Gépmustra

Agro Napló

Különleges Strautmann pótkocsik

A mezőgazdasági pótkocsijairól méltán híres német Srautmann & Söhne cég nemrég egy különleges lehordó-szerkezetű pótkocsi családdal jelent meg a piacon. Az Aperion modellek közül a 3401 típus a legnagyobb, mely elsősorban szecskaszállításra készült. A hidraulikusan rugózott BPW tridem futóművén egy 52 m3 befogadóképességű felépítményt hordoz. A rakomány ürítését a gyártó saját, új koncepciója alapján a kocsiszekrény padozatán futó, végtelenített gumiheveder végzi. A 2100 mm széles, 10 mm vastag, hidrosztatikusan hajtott gumihevedereket 30 db, egymástól 300 mm távolságra elhelyezett, 90 mm átmérőjű támasztógörgő vezeti meg, és a mellső görgő gondoskodik a kellő mértékű feszítésről.

A kocsiszekrény oldalfalai és a hidraulikusan mozgatható hátsó fal 25 mm vastag, nagy szilárdságú üvegszál erősítésű műanyag lemezekből, a merevítő vázrendszer profilacélból készül. Az oldalfalak belső felülete teljesen sima, ezáltal elkerülhető a szállított termények, kifejezetten a gumósok sérülése.

A mellső fal átlátszó, így a gépkezelő figyelemmel kísérheti a lehordó működését és a töltöttségi szintet. Szálastakarmányok (pl. fűszilázs) betakarításakor a hátsó nyílásra 2 db, mechanikus hajtású, fogazott kiadagolóhenger is beépíthető a hatékony, egyenletes ürítés elősegítésére. A kocsiszekrény hossza 9,9, a szélessége 2,34, a magassága – 0,7 m-es oldalfal-magasítóval – 2,20 méter. A nagy kapacitású, stabil pótkocsi teljes hossza 11,55, teljes magassága 3,95 és maximális szélessége 2,85 méter. Össztömege 34.000, saját tömege 10.200 kg. Kerekein 710/50R 26,5 méretű gumiabroncsok találhatók.

A 200–240 kW (270–325 LE) vontatási teljesítményigényű pótkocsi alapkivitelben mechanikus rugózású vonórúddal kapcsolható az üzemeltető traktorra.

Kverneland permetezőgép újdonság

Új területre lépett az immár Kubota fennhatósága alá került Kverneland cégcsoport az új KV iXdrive magajáró permetezőgép családjával.

Az „all in one sprayer” (minden egy gépben) elven készített modellekkel vált teljessé a Kverneland permetezőgép palettája, amelyek elsősorban a precíziós gazdálkodás növényvédő eszközei. A 4240-es típushoz 4.500, az 5240-eshez 5.300, míg a 6240-eshez 6.300 literes permetlétartály tartozik.

A magajáró berendezések erőforrása egy 6,6 literes, hathengeres, 175 kW (240 LE) teljesítményű Perkins dízelmotor, amely teljesíti az EUR-IIIB/Tier-4i emissziós követelményeket. A hidraulikus fékrendszerrel ellátott összkerékhajtású, összkerék-kormányzású, hidropneumatikus rugózású járószerkezetét Sauer szivattyúval hajtott Poclain kerékagy-hidromotorok működtetik. Két fokozatban, 0–20 és 0–40 km/h sebességtartományban haladhat, fordulási sugara 5,9 m. A gépek hasmagassága 1,3; 1,5 és 1,7 méterre állítható, nyomtávjuk 1,8; 2,25 és 2,95 méterre változtatható.

A HAS jelű alumínium szórókerete 24 vagy 30 m széles, és 2 db 250 l/min teljesítményű Altek szivattyú szállítja a permetlevet a szórófejekhez.

Az ergonomikus, 72 dB (A) zajszintű, nagy üvegfelületű vezetőfülkéjéből jó kilátás nyílik minden irányba. A gép működtetése, vezérlése az EasySet kezelőpanelon keresztül, joystickkal történhet. Fedélzeti elektronikája ISOBUS-kompatibilis, többféle terminál (pl. Tellus Universal, ISO Match vagy ISO Match GEO) és automatika (pl. ErgoDrive, BoomGuide) áll rendelkezésre a hatékony munkavégzéshez.

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Talajjavítás – VulcanAgro

Talajjavítás – VulcanAgro

Belvizesedés, savanyodás, szikesedés és lúgosodás? Megannyi talajprobléma, ami javításra szorul. Nincs egy csodaszer, és nem is lesz. Ahhoz, hogy ered...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!