„Sajtótábor” a Lemken és a Krone szervezésében

Agro Napló
A hagyományostól eltérő, közös szervezésű sajtótájékoztatón jelent meg 28 ország 137 újságírója a Lemken és a Krone cégek meghívására. A Bükkfürdőre szervezett „sajtótáborozás” és a környező területeken megtartott bemutatók a két cég újdonságainak ismertetésére szolgáltak.

Kezdetben veszélyeztette az időjárás a bemutatót. Az előző napon lehullott csapadék mennyisége aggodalomra adott okot. Az esernyő és a sapka kötelező darab maradt a földön, azonban már nem az esőtől, hanem az igazi nyári forróságtól óvott. A körülmények ideálisak voltak, így nem volt más hátra: irány a szántóföld, nézzük a Lemken gépeket!

Függesztett és félig-függesztett ekék

A Lemken fejlesztései az Agritechnica után – ahol a legtöbb esetben még makett gépek jelennek meg – most már teljes valójukban, üzemeltetés közben mutatkoztak be. A német családi gépgyártó vállalat bővítette függesztett Juwel 8 ekekínálatát további két változattal. Az M és MV ekéket 120 mm-es fordítótengellyel szerelt hidraulikus fordítóművel és mechanikus dőlésállítással szerelik. Utóbbi állítása oldalanként külön végezhető egy ütköző és egy zárt anya segítségével. A két változat további egységes jellemzője, hogy alapfelszereltségként tartoznak hozzájuk a már ismert DuraMaxx ekefejek. Amellett, hogy kialakításuk miatt 150%-os élettartammal bírnak cseréjük könnyen és gyorsan elvégezhető kapcsolt rögzítése végett. Mind az előhántók, melyek szerszám nélkül állíthatóak, mind a mélységhatároló és kombinált Uni-kerekek – ami új felszereltség – a Juwel 8 M esetén is elérhetőek. Az alapkivitelű csillapító munkahengerek biztosítják a kerék sima átfordulását a fordítás során. A kerekek megbízható mélységhatárolást biztosítanak, mivel nincs hozzájuk szabályozóláncra szükség. A fogásszélesség négy fokozatban állítható a mechanikus változatnál, míg a hidraulikus esetében fokozatmentesen végezhető. A függesztett váltvaforgató ekékhez a Lemken elérhetővé tette az ISOBUS alapú ekevezérlést. A Turn Control Pro rendszer funkciói a Lemken saját CCI 200 terminálján vagy a traktor ISOBUS rendszerén keresztül vezérelhető. A rendszer használatának kényelme tovább növelhető olyan ISOBUS IL4 szabvány alatt működő kiegészítők alkalmazásával, amilyen a joystick vezérlőkar vagy a traktor többfunkciós vezérlőkarja. A Juwel 8 esetében a funkciók: ekeátfordítás, munkaszög-, GPS-vezérlésű fogásszélesség-, mélységállítás, opcionálisan az első ekefej fogásszélességének beállítása, a szántáselmunkáló vezérlése vagy a Hydromatik biztosítás beállítása szintén elérhetőek.

Még 2015-ben állt elő a gyártó a félig-függesztett Diamant ekékhez fejlesztett OptiLine húzópont beállító rendszerrel, amely az Agritechnica kiállításon egy ezüstérmet ért meg. Az eke hárompont-függesztőtornyára szerelt nyomásszabályzott kiegészítő munkahenger szolgál további nyomaték átvitelére a traktorra az oldalrahúzás kompenzálása végett. Ez a traktor/eke vontatási vonalát eltolja a hátsó tengely középvonala felé és így csökkenti a traktor oldalra húzását. Amellett, hogy üzemanyag-fogyasztás-csökkenést eredményez tehermentesíti a kezelőt a folyamatos korrigálás alól.

Függesztőtoronyra szerelt OptiLine rendszer

Rövidtárcsákat érintő fejlesztések

Megújult a Heliodor rövidtárcsa, még nagyobb, 510 mm átmérőjű tárcsaleveleket kapott. A Heliodor 9-en a tárcsalapok megváltoztatása az élettartam és a munkagép maximális munkamélységének növekedését eredményezte. Továbbfejlesztették a függesztőrendszert is, hogy lehetővé váljon a munkagép gyorskapcsolós rendszerrel történő csatlakoztatására. Ezek mellett a Heliodor 9 széria függesztett és félig-függesztett változatai további két taggal bővültek.

A Heliodor 9 széria egy gigászi méretű, 16 m munkaszélességű változattal is bővült. A Gigant 12 S eszközhordozóval kombinált 4 db 4 méter széles tárcsatag együttesen adják ki a 25 ha/óra területteljesítményre képes új típust. A tagok önszintező felfüggesztése optimális beállítást eredményez a gép teljes munkaszélességében és gondoskodik az állandó, pontos mélységhatárolásról, még egyenetlen talajviszonyok esetén is. A rászerelt tárcsalapok átmérője megegyezik az előzőekben leírtakkal. A hárompont-függesztések kettős működésű vezérlőszelepekhez csatlakoznak, melyek biztosítják a tömeg átterhelését az eszközhordozóról a Heliodor tagokra, különösen kötött talajok esetén. Ennek eredményeként a Heliodor állandóan optimális munkaminőséget nyújt, a nagy munkaszélesség ellenére is.

A német gyártó lehetővé tette a mélyebb, 20 cm-es művelést Rubin 12-es rövidtárcsájával. A 2014-ben bemutatott munkaeszköz alapművelésre és tarlóhántásra alkalmazható. A 3 és 7 m munkaszélesség között készülő Rubint 736 mm átmérőjű csipkés homorú tárcsalevelekkel szerelik. Érdekesség a tárcsalevelek szögállása. A talajjal bezárt szög 20°, a haladási iránnyal bezárt szög 16°-os, amivel optimális talajbahatolást tesz lehetővé. A gép össztömege – 3 m-es változat esetén – több mint 2 tonna, egy tárcsalevélre több mint 200 kg jut. A két sorban elhelyezett tárcsák között pálcás borona található, ami intenzív keverést és rögtörést biztosít. A második tárcsasor mögött egyengető boronát helyeztek el. Ennek magasságállítását egy fogasléces emelővel oldották meg. A hátsó szekcióba egy robusztus szállítókerék került, amit egy kétsoros lezáró henger követ.

Intenzív tarlóműveléshez

Elsősorban a kötöttebb talajok sekély és akár 30 cm mély művelésére alkalmas az újonnan fejlesztett Karat 12 kultivátor. A 23 cm osztású, négy sorban elrendezett kapák biztosítják a kívánt lazító hatást és a hatékony bekeverést. Opcionális lehetőség a gyorskapcsolós rendszer, amely a kapák könnyű és gyors cseréjét teszi lehetővé. A 80 cm-es vázmagasság és a 90 vagy 80 cm-es kapasor távolság lehetőséget ad a nagy mennyiségű szerves anyag bedolgozására. A 4 és 7 m munkaszélességben elérhető Karat 12-t homorú tárcsákkal szerelik az optimális egyengetés végett. Alapfelszereltség a karbantartásmentes automatikus túlterhelés elleni biztosítás, így a kapák függőlegesen 20 cm-t tudnak kitérni. A több mint 550 kg kioldó erő biztosítja, hogy a kapák szilárdan a talajban maradnak. A négy sorban elhelyezett kapák mögött kapott helyet a munkaeszköz futóműve. Jó manőverezhetőség, stabilitás jellemzi. A kedvező súlyelosztás lehetővé teszi a nehéz rögtörő hengerek alkalmazását a jó visszatömörítés elérése érdekében.

Hátul egyengető tárcsasor és rögtörő henger egység található. A hidraulikus mélységállítás lehetővé teszi a kezelő számára a munkamélység menet közbeni fokozatmentes állítását a rögtörő hengereknél.

Opcionális kiegészítő az ún. ContourTrack, ami az optimális talajkövetésről gondoskodik, valamint lehetővé teszi az állandó mélységtartást egyenetlen domborzati viszonyok ellenére is. Az egyedülálló rendszer intelligens súlyelosztást és optimális tapadást biztosít.

Vetéstechnika

Áttérve a vetőgépkínálatra szintén egy már tavaly díjazott konstrukciót kell megemlíteni, a Solitair 25-öt. A pneumatikus vetőgéphez fejlesztett automatizált leforgatási eljárás egy ezüstérmet jelentett az Agritechnica-n, de elnyerte az „Év gépe 2016” címet is Vetőgép kategóriában. A konstrukció egy újragondolt, teljes körű fejlesztés eredménye. Külső változás, hogy a 3.000 liter űrtartalmú tartály műanyag, széles beöntőnyílással. Természetesen a feltöltés csigával is megoldható. A külcsíny mellett vetőgépen belül is számos változás van: elektromos adagolóegységek, egyenként meghajtva (összesen 4 db), csendes és alacsony hidraulika teljesítményt igénylő rozsdamentes acélból készült fúvóventilátor és újratervezett elosztórendszer. Utóbbi különböző művelőút ritmusokat tesz lehetővé, melyek a gépen végzett fizikai beállítás nélkül bekapcsolhatóak. A rendszer hidraulikusan vezérelt és egyáltalán nem igényel vetőmag-visszavezetést. Az állandóan szimmetrikus magelosztás az elektronikusan vezérelt adagoló fordulatszámokkal megbízhatóan biztosítja az egyenletes keresztirányú elosztást. Az elosztóban egyszerű betétek cseréjével könnyen beállíthatóak vagy csökkenthetőek a nyomtávok és a művelőút sorok.

A Solitair 25 piaci bevezetésére még várni kell és egyelőre félig-függesztett kivitelben, 4 és 6 m munkaszélességben kerülhet majd ki a gyártósorról.

A szemenkénti vetőgépek piacát célozza meg az Azurit vetőgép. A most még ugyan előszériás gép legnagyobb érdekessége az ún. DeltaRow rendszer, amelyet a Lemken szembe állít a hagyományos szimpla soros magelhelyezéssel. A „cikkcakkban” vetett magok a fejlesztők véleménye alapján 70%-kal nagyobb életteret biztosítanak a növénynek, így nagyobb termésátlag érhető el. A DeltaRow rendszer lelke maga az adagoló. A csoroszlyák egymástól 12,5 cm távolságra lévő ikersorba helyezik le a vetőmagot.

DeltaRow elven elhelyezett vetőmag

A kukorica, szójabab, napraforgó és repcemagok szemenkénti adagolását két szinkronizált, egymáshoz képest fél vetőmagnyi távolságra eltolt furatos tárcsa végzi. A DeltaRow sorok alá, középre egy műtrágyasáv kerül lehelyezésre. A háromszög alakzatban történő maglehelyezés biztosítja a magok optimális helyzetét a műtrágyához képest, így optimális a hasznosulás. Maga a vetés folyamata a következőképp zajlik: a sávtisztító kerekek ellátják funkciójukat, majd a műtrágyacsoroszlya az ikersávok közé elhelyezi a műtrágyasávot, amit egy trapéz tömörítőhenger lezár. A szemenkénti adagoló két szinkronizált furatos tárcsát tartalmaz, melyek felváltva adagolják a vetőmagot a DeltaRow vetőelem két kettős tárcsás csoroszlyájához. A csoroszlyák, melyek mélységhatárolását a közöttük középen elhelyezett mélységhatároló kerék végzi, pontosan helyezik le a vetőmagot az előtömörített magárkokba. Ezt követően az ikersorokat egy V-alakú nyomókerék zárja le. A művelőút kialakítása végett az ikersorok elzárhatók, miközben a vetett mennyiség rugalmasan szabályozható a hektáronkénti tőszám állandó szinten tartása végett. Az Azurit lehetővé teszi a sorközepek akár 87,5 cm-re állítását, a vetőelemek osztása egészen 37,5 cm-ig csökkenthető.

A 8 soros Azurit még előszériás gép

Vega vontatott szántóföldi permetezőgép

Teljesen új szériás, a Lemken által saját fejlesztésként propagált permetezőként jelent meg a Vega 12. A 3.000, 4.000, 5.000 liter tartálykapacitással és 15–28 m szórókeret változatokkal érhető el jelenleg, de további növelt szórókeret méretek várhatóak a jövőben. A fejlesztés hátterében egy teljesen elektronikusan vezérelt, alacsony súlypontú szántóföldi permetezőgép megalkotása állt. Széles kerekei és nagy szabad magassága ellenére így kiváló a stabilitása még tele tartállyal is. Ezt úgy érték el, hogy az alumínium szórókeret függőlegesen csukódik a gép hátulján és a tartály a vázzal integrált egységet képez. A tartály belső csövek nélkül – mintegy 15 m-t megspórolva – került kialakításra, biztosítva a könnyű és alapos kitisztítását. A Vega vonórúd alsó és felső bekötésű változatban választható. A valódi nyomkövetéshez opcióként hidraulikus vonórúd csillapítás és vonórúd kormányzás rendelhető. Ezen túlmenően pneumatikus rugózás rendelhető a biztonságos szántóföldi és közúti közlekedéshez.

Lemken Vega

A műanyag tartály oldaláról eltűntek a kezelőszervek, egy monitor segítségével vezérelhető a legtöbb funkció (permetezés, bekeverés stb.). Az elektromosan kapcsolható szelepek könnyen működtethetőek a bekeverő melletti terminálról vagy a LEMKEN fülkébe szerelt CCI-200 terminál MegaSpray menüjéből. Mivel a szelepeket közvetlenül építették be a csőrendszerbe és nem függenek a bekeverő pozíciójától, a folyadékrendszerben maradó maradványmennyiség minimális, mindösszesen 3,7 liter, ami a Lemken Albatros 4,1 literes maradványértékéhez képest további javulást mutat. Keringető rendszere ténylegesen állandó, az alumínium SEH szórókeret belsejében van elvezetve és állandóan keringeti a permetlét. A LEMKEN Vega fontos funkciója, mivel kiküszöböli az inaktív csőszakaszokat és lehetővé teszi, hogy a beállított permetezési nyomás azonnal rendelkezésre álljon a fúvókák bekapcsolása esetén. Jelentőséggel bír a szakaszok vagy a fúvókák egyéni kapcsolásánál – mely szintén új funkció a Vegánál –, ezzel csökken a lehetséges veszteség munka közben.

A Vega 12 magas felszereltségű és ISOBUS-vezérelt, ami az árára is befolyással van. A jövőben két új változattal egészülhet ki a család Vega 8 és 10 néven, melyek kedvezőbb árfekvésűek, alacsonyabb felszereltséggel.

A rendezvény második napján a szálastakarmány-betakarító specialista Krone cég gépeinek mustrája következett. A széles termékpalettával rendelkező családi vállalat eszközei közül most a fix kamrás, változó (variable) és a félig-változó (semi-variable) kör-, valamint a szögletes bálázók jutottak főszerephez. Mielőtt a betakarítás-technikai fejlesztéseket bemutatták volna, a résztvevők egy rövid előadást hallhattak a szalma kezeléséről, funkciójáról, felhasználási lehetőségeiről, piaci információkat osztottak meg a kör-, illetve szögletes bálázók értékesítéséről, illetve gyors áttekintést nyújtottak a Krone vonatkozó portfóliójáról, külön figyelmet szentelve egyik legújabb fejlesztésüknek, a Premos 5000 mobil pelletálónak.

Új lehetőség a pelletkészítésben

A Krone fejlesztését nagy figyelem kíséri, hiszen egy hosszadalmas és költséges termelési lánc kiváltását célozza meg a Premos 5000 pelletáló. A vontatott berendezés a rendről felszedett szalmából, szénából és lucernából az egymáson szinkronban gördülő préshengerek (matricahengerek) segítségével egy menetben állít elő kb. 600 kg/m3 tömörségű, tüzelőanyagként, takarmányként, alomként felhasználható pelletet. Az 1300 kg tömegű és 800 mm átmérőjű furatos acélhengerek 2000 bar nyomással 16 mm átmérőjű pelleteket készítenek, amelyek hossza a beépített szeletelőkések állításával szabályozható. A rendfelszedő szélessége 2,35 m, a gép pellettálási teljesítménye óránként 5 tonna. A gépen elhelyezett puffertartály térfogata 9 m3, amelybe mintegy 5000 kg pellet tölthető. A mobil berendezés hossza 8,6 m, saját tömege 13 t, teljesítményigénye min. 295 kW (400 LE). Az eszköz mobil felhasználása mellett telepi munkára is fogható, ez esetben egy mobil padozat segítségével jut el a kész bála a rendszerbe.

A pelletkészítés új alternatívája lehet a Premos

 

ICAN – információs rendszer Big Pack bálázókhoz

A Krone Big Pack fejlesztése 1993 óta folyamatos, és továbbra is a nagy tömörségű, gyorsan elkészíthető, széles bálakamra választékkal áll rendelkezésre. Az ICAN információs rendszer elérhető a szögletes nagybálázókhoz is. A hálózat több részegységből áll, pl. a opcionális mérleg rendszer. A bálacsúszdára szerelt 4 db mérőcella (több száz mérés után átlagolva) meghatározza a kész bála pontos súlyát és továbbítja az adatokat az átalakításon átesett terminálra, ahol szinte azonnal megjelenik az eredmény. A mérési pontosság +/-2,5%.

Az azonnali nedvességmérés szintén elérhető opció. A bálakamra oldalába szerelt 2 db szenzor valós időben határozza meg a bála egészének nedvességtartalmát. Természetesen ezen adat is azonnal megjelenik a traktorfülkébe helyezett terminálon. Új információ, hogy a hardware-es részen módosított a gyártó. 2016-tól új KMC 200 vezérlőt telepítenek a Big Pack bálázókba, melyben egy STW processzor kapott helyet. Segítségével az elektronikai rendszer még erőteljesebb, a nagyobb energiaigényű részegységek könnyebben vezérelhetők.

A jövőben új, ún. SmartConnect vezérlővel szerelik a Krone gépeket, amely olyan funkciókat foglal magába mint a GPS-, Wifi- és mobil rádiós alapú adatfeldolgozás. Az egység adatrögzítésre is alkalmas és saját, belső akkumulátoráról üzemel. A „doboz” egyúttal kommunikál a CCI.Control névre keresztelt, táblagépre optimalizált adatkezelővel. Olyan funkciókat foglal magába, mint a(z) (elvégzett, folyamatban lévő és tervezett) munkafolyamatok megjelenítése és nyomon követése, „Live-mód” a folyamatban lévő munkáról, partneradatok tárolása, Big Data kezelése.

Big Pack 870 HDP XC MultiBale funkcióval

A szögletes nagybálázók sorából a 870-es változat, azaz a család legkisebb tagját is ismertették. A gépbe ötvözték azokat a tulajdonságokat, mint a HDP és a MultiBale rendszer. A bálázó HDP kialakítása miatt nagy tömörségű, akár 25%-kal nehezebb bálákat képes készíteni a hagyományos változatokhoz képest. Ez 30 tonnás szalmánál jelentősen, 25%-kal csökkenti a szállítási költségét és begyűjtés idejét, valamint ugyanennyivel nagyobb helyet takarít meg tárolásnál (Krone, 2016). A gép bálakamrája 80 x 70 cm-es (3 cm-rel szűkíthető a szélesség) és maximum 2,7 m hosszú bálakészítésre alkalmas. A MultiBale funkció a Krone kizárólagos szabadalma. Lényegében a rendszer alkalmazásával egy bálán belül maximum 9 kisbála is készíthető. A kisbálák számát a fülkébe helyezett terminálon keresztül változtathatja a gépkezelő 0,3 és 2,7 m között, így akár egy nagybála készíthető, amennyiben erre mutatkozik igény. Az egyedi kisbálák csomózását 5 db kettős kötözőfej végzi két zsinórral, a nagybálát 3 kötözőfej köti össze. Egy nagybála esetén mind az öt kötözőfej dolgozik. A kötözőszerkezet tisztításáról sűrített levegő gondoskodik. A gyártó adatai alapján egy Big Pack 870 MultiBale  akár 2,5–3 db hagyományos kisbálázót képes helyettesíteni. Továbbá 100 db MultiBale-lel készült szalmabála megfelel 1837,5 db kiskocka bálának, így akár 63%-kal csökken a szükséges tárolókapacitás, könnyebb a begyűjtés és a szállítás (Krone, 2016).

EasyFlow rendfelszedője vezérlőpálya nélküli és 30%-kal gyorsabb működésre képes. A rendfelszedő 1950 vagy 2350 mm széles változatokban érhető el. X-Cut szeletelőszerkezete max. 16 késsel dolgozhat egyszerre. A késkészletek száma 16/8/8/0 választható a jobb és bal oldalra kihúzható osztott késtartó fiókból, illetve itt lehet a karbantartási munkákat és a szerszám nélküli késcserét is elvégezni.

Krone Big Pack 870 ismertetése

Előtömörítő rendszere (VFS) kemény és megfelelően formált anyagot juttat tovább a a bálacsatornába. A VFS elv egy gyűjtő- és továbbító kar rendszerén alapszik, amelyek az anyagot az előtömörítő kamrába juttatják, ahol megtörténik az összegyűjtés és a tömörítés. Az anyagtovábbítás kizárólag megfelelő telítettség elérését követően jut tovább a bálakamrába.

„Nem szecskázni, szeletelni”

Ezen elv érvényesült mikor a Krone kifejlesztette legújabb VariCut szeletelő szerkezetét a PreChop szecskázó alternatívájaként. Egyre több gazda részesíti előnyben a különlegesen rövidre vágott/szecskázott szalmát, mert ideális alom baromfiólakban, tejelő tehenek pihenőhelyein és sertésistállókban. A takarmányreceptúráknál is egyre kedveltebb a rövidre szecskázott szalma, mivel nyersrosttartalma bizonyíthatóan hozzájárul a bendő aktívabb működéséhez és ezáltal a kérődzők emésztésének javításához. A szeletelő a Big Pack család 1270 és 1290 HDP változataihoz érhető el jelenleg. Maximum 51 késsel dolgozhat, a késkészletek száma 51/26/25/12/5/0. A késcsoportok egy késtartó tengely elfordításával állíthatók.

A lerakódások egyszerűen eltávolíthatók a lemez felhajtásával

Karbantartáskor a késtartó szekrény néhány mozdulattal kihúzható a gép bal oldalára. Egy lemezfedelet helyeztek a kések fölé, melynek felhajtásával egyszerűen eltávolítható a lerakódott felesleg. Az integrált sűrített levegős tisztítás a kések egyenkénti biztosításának környékét is tisztán tartja. Eltömődés esetén a késtartó kazetta és a szeletelő szerkezet padozata lefelé automatikusan kitér. Átdolgozták a VariCut szeletelő szerkezet szeletelő rotorját, amelynek a kerületén még egy negyedik sorban is vannak rotorlevelek. A nagyobb fordulatszámnak köszönhetően nemcsak az áteresztőképesség nőtt, hanem maga a rotor is egyenletesebben jár a kisebb felaprítandó takarmányadagok miatt. Ennek következtében az adaptív szállító és előtömörítő rendszer (VFS) ellátása tovább javult.

A VariCut szeletelőrotor és a rendfelszedő hajtása többszörös ékszíjon keresztül történik. Ez elsősorban az összes kés használatakor hasznos, amikor is az áteresztőképesség különösen pozitívan alakul. Ezen túlmenően lefaraghatók a terheléscsúcsok, a gép egyszerűbben indul, a rendfelszedő és a szeletelő szerkezet később külön is bekapcsolható. A szeletelő szerkezet vagy a beetetés eltömődése esetén az ékszíjhajtás automatikusan kikapcsol. Így a beetető szerkezethez már nem érkezhet több termény, az eltömődés egyszerűen és gyorsan megszüntethető a traktor vezetőfülkéjéből. 

A kötözőszerkezet sűrített levegős tisztításának segítésére a VariCut gépekbe még egy állandó légszállítású, mechanikusan meghajtott ventilátort is beépítettek, amely teljes biztonsággal tartja távol a szennyeződéseket a kötözőasztaltól.

Reflektorfényben a körbálázók

Habár a legtöbb fejlesztés a szögletes bálázókat érintette, a Krone mozgó és állógépként is szerepeltette körbálázóit a legegyszerűbb konstrukciótól a bálacsomagolóval kiegészített, összetettebb változatokig. A cég kínálatában összesen 26 körbálázó létezik, míg a teljes bálázó portfólió 42 gépből áll.

A fix kamrás Bellima egy igazi klasszikus, főleg exportértékesítésre gyártják. Rúdláncos bálakamrájában puha magú, kemény héjú bála készül. A Fortima szintén a fix kamrásokat erősíti. Típustól függően szalma- és a szilázsbála-készítés célgépe is lehet. 1,25 m bálaátmérőjével a Fortima típushoz képest nehezebb súlyú körbálát készít a Comprima F 125, amelyben az ún. NovoGrip rúd-gumiheveder rendszer dolgozik.

A Fortima modellek változókamrás (variable) változatokban is készülnek. Típustól függően 1,0 m-től 1,5 és 1,8 m bálaátmérőjű bálák készítésére alkalmasak. A rúdlánc-elevátoros gépeket 2,05 m széles rendfelszedővel szerelik, szeletelőszerkezete (MultiCut) 17 késsel dolgozhat. A gép megkapta a Krone saját ICAN rendszerét, így terminálon keresztül is megoldott a vezérlése. Tömörebb, nagyobb anyagáram befogadására is alkalmas a Comprima V 180 XC vario kamrás bálázó. A bálakamrában akár 1,8 m átmérőjű bála készíthető.

A Comprima CF 155XC bálázó 1,25 és 1,50 m között félig-változó kamrájával igazi professzionális, minden igényt kielégítő gép. Bálázási technológiáját átemelték a Combi, illetve az Ultima változatokba is. A rendszer egyesíti magában a fix és a vario kamra előnyös tulajdonságait. Kombi változatban is elérhető, így képes egy menetben a szalma- vagy szilázsbálázásra és a csomagolásra is. 2011-ben a világ első nonstop üzemű bálázójaként mutatkozott be az Ultima CF 155XC bálázó-csomagoló kombináció. Előtömörítő kamrájában nagy tömörségű, 1,25–1,50 m átmérőjű bála készül.

A különböző kamraváltozatú és -típusú körbálázókat kivétel nélkül „bevetették” egy előre előkészített területen. A látvány magáért beszélt és a „tábor” második napjára is jellemző forróságban üdítő látványként hatott.

-an-

Képgalériához kattintson ide

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!