Azúrkék LEMKEN újdonságokat néztünk meg Franciaországban

Agro Napló
Átfogó szakmai programot és gépbemutatót szervezett a LEMKEN a franciaországi gyárában, ahol a mechanikus és a vegyszeres gyomkezelési technológiában elért fejlesztéseket ismertették a szakemberek. A német anyacég ezúttal a Loire folyó völgyében, Loiret megyében, Orléans városa mellett fogadta az európai agrármédia képviselőit az újdonságokkal. A különleges bemutatósorozatra az Agro Napló is meghívást kapott, így ellátogattunk a Boigny-sur-Bionne szélén található üzembe.

A fekete lepel lehullott, mögötte füstben és fényben az új EC-Weeder kultivátor, az IC-Weeder robotkapa, a Sprayhub tápoldat-kijuttató tartály és a Thulit gyomfésű

A LEMKEN szakemberei több gépet és technológiai megoldást mutattak be a szaksajtónak. Az új fejlesztések része a Steketee technológiája is, amely most már teljesen beolvadt a LEMKEN gyártásába. A gyomkezelést az új EC-Weeder kultivá­tor, az IC-Weeder robotkapa, a Sprayhub tápoldat-kijuttató tartály és a Thulit gyomfésű erősítik az azúrkék-fehér gépgyártónál.

Új szintre lépett a gyomszabályozási technológiában a LEMKEN, ezt néztük meg élőben, a Boigny-sur-Bionne mellett található gyáruk melletti területen 

Azzal, hogy a LEMKEN Csoport 2018-ban felvásárolta a hollandiai Machinefabriek Steketee B.V. vállalatot, egy új piacon jelent meg, a növényápolás technológiáját bővítve a kínálatában.

Most, 5 évvel később a jelentős növekedés, valamint a közös folyamatok összehangolása és végrehajtása után lezárult a beolvadás. Közös erővel folytatják az innovációk és a szolgáltatások (értékesítés, képzés és értékesítést követő marketingtevékenység) fejlesztését. A sorozatgyártás az új, Hollandiában, Dinteloordban található gyáregységben történik majd, ahol a tervek szerint a jelenlegi 60 fős csapat létszámát a kétszeresére bővítik. Ezentúl ez lesz a LEMKEN növényápolási részleg kompetenciaközpontja (Crop Care Competence Center – CCCC). Az első, immár kék színű új gépek 2023 végén készülnek el. A 2024-es évben pedig az új európai és tengerentúli piacok fejlesztésére figyelnek majd fokozottan – mondta el Nicola Lemken, a vállalat egyik tulajdonosa.

A mechanikus gyomirtás és a jövőbe mutató, kamerafelvételek alapján történő munkavégzés megoldásai egyre precízebb és hatékonyabb gazdálkodást tesznek lehetővé. Ez tovább bővül a „Next Level Farming” szolgáltatással, amivel a szántóföldi növénytermesztés mellett a kertészetekben is lehetővé válik a gazdálkodás következő, magasabb szintjére lépése. A mesterséges intelligencia egyre jobb használatával igyekeznek javítani a teljesítményen, a minőségen és a hatékonyságon.

A Steketee és a LEMKEN által 2023-ban közösen bemutatott fejlesztések, az IC-Light+ kamerarendszer, a SprayHub és a SprayKit megoldással a sávpermetezéshez, a LEMKEN Thulit gyomfésű pedig a mechanikai gyomkezeléshez nyújt nagy segítséget a gazdáknak. Ez utóbbi fejlesztés négy gerendellyel szerelt, nyolc sorban elrendezett fogakkal. A komplex rugókombinációt egy innovatív hidraulikus talajnyomás-állító rendszer váltja ki. Ez biztosítja a fogak még kiegyenlítettebb nyomását a megművelt felület teljes szélességében. A nyomás menet közben fokozatmentesen állítható egészen 5 kilogrammig. Ennek eredményeként a Thulit kiváló gyomszabályozó munkát végez a növények érzékeny növekedési időszakaiban.

A 31,25 milliméteres fogosztás eltömődéstől mentes munkát biztosít, a stabil nyomvonalkövetést szolgáló és kopásálló csapágyak optimális gyomirtást tesznek lehetővé. A gyorscserélő rendszer egyszerűvé teszi a fogak cseréjét. A Thulit pontos és folyamatos talajkövetést nyújt, állandó talajnyomással, ami rendkívül sokoldalú munkagéppé teszi, még nagyon egyenetlen talajokon és bakhátas növénykultúrákban is. A nagy vázmagasságnak és okos kialakításának köszönhetően, ami miatt nincs szükség a korábban használt rugókra, szinte lehetetlen, hogy növények szoruljanak a keret alá. A flexibilis hidraulika rendszer támogatja a váztagokon belüli további szakaszok vezérlését, így megelőzhető a tábla egyes részein történő többszörös és felesleges munkavégzés.

A LEMKEN Thulit megtervezésekor fontos cél volt, hogy a váz tömege a lehető legkisebb legyen. Ennek eléréséhez jelentősen csökkentették a mozgó alkatrészek számát a hasonló modellekhez képest, amivel a gépet az alacsony emelőkapacitással rendelkező traktorok esetén is lehet használni.

A gépkezelő a fülkéből akadálymentesen rálát a boronafogakra, így folyamatosan figyelemmel kísérheti a munka minőségét és eredményét. A Thulit szállításakor a fogak automatikusan becsukódnak, így biztonságosabban tud közlekedni. A gyomfésű kezdetben korlátozott mennyiségben lesz elérhető 6 és 9 méteres munkaszélességben, várhatóan 2024 tavaszán.

 A gépeket a gyárban és a szántóföldön is bemutatták, közülük a LEMKEN EC-Weeder sorközművelő kultivátort működés közben is.

Sorközművelés a LEMKEN EC-Weeder technológiájával, kukoricában

Ezzel azonban nem volt vége az újdonságoknak, Európában először a NAK Szántóföldi Napokhoz hasonló Innov-Agri szántóföldi mezőgazdasági rendezvényen, Outarville település határában mutatták be a 10 méteres munkaszélességű Rubin rövidtárcsát, 645 milliméteres nagy tárcsalap átmérővel. Ahogyan a kisebb Rubin 10 típusok hétméteres szélességig, a Rubin 10/1000 is szimmetrikus tárcsaelrendezéssel rendelkezik az oldalra húzástól mentes üzemanyag-takarékos munkavégzés érdekében.

Az új rövidtárcsa gömbös vonófejjel vagy vonószemmel csatlakoztatható az erőgépekhez és választható kiegészítésként elérhető hozzá a hidraulikus támasztóláb, ami megkönnyíti a fel- és lekapcsolást. 

A két sorban elrendezett csipkés homorú tárcsalapok már 7 centiméteres munkamélységtől a teljes felületet képesek alaposan átművelni. Az egymástól 14 centiméteres távolságra lévő, vonalon futó tárcsalapok nagy mennyiségű szármaradvány esetén is biztosítják az eltömődéstől mentes munkát. A Rubin 10/1000 minden homorú tárcsalapja csillapítással ellátott túlterhelés elleni védelemmel szerelt, ami csökkenti a váz terhelését.

Az új, hatalmas Rubin munkagép több további fontos előnyt kínál a gazdáknak. Ilyen a művelőtagok ingarendszerű felfüggesztése, ami a talajfelszín optimális követését támogatja. A kifejezetten egyenetlen talajokon, illetve a lejtőn történő munkavégzés során a választható IQ-Contour kompenzációs rendszer biztosítja a lehető legjobb talajkövetést. Lényeges, hogy a hidraulikus mélységállítás lehetővé teszi a változó viszonyokhoz való adaptációt, a munkamélység pedig menet közben állítható. A fordulókban a munkagép a megerősített csapágyakkal szerelt hengerre támaszkodik, a széles érintkezési felület következtében pedig a gép stabilan alátámasztott, és ezzel a lehető legkisebb talajtömörödést eredményezi.

A LEMKEN Rubin a szállításhoz is innovatív megoldásokat alkalmaz. A gép a fülkéből összecsukható, a henger szabadalmaztatott összecsukási rendszerével pedig a szállítási szélesség 3 méterre, a szállítási magasság pedig 4 méterre csökken, így a rövidtárcsa nagy mérete ellenére az EU teljes területén megfelel a közúti szállítási előírásoknak. Lényeges, hogy a nagy munkaszélessége ellenére a Rubin nem igényel drága eszközhordozó rendszert. A traktor és a munkagép rugalmasan munkába állítható és biztonságosan szállítható közúton, egészen 40 km/h sebességig.

Franciaországban, Outarville település határában, az Innov-Agri szántóföldi rendezvényen mutatkozott be a LEMKEN Rubin rövidtárcsa 

A fejlesztések a nagyközönségnek Németországban, Hanno-verben, az AGRITECHNICA szakmai kiállításon mutatkoznak majd be, amire a LEMKEN is nagyon készül.

Így néz ki közelebbről a LEMKEN EC-Weeder munkagép

A Steketee technológiájával fejlesztett 4 új LEMKEN munkagép a Boigny-sur-Bionne melletti határban, Franciaországban 

Ilyen munkát végez az új EC-Weeder

 

Pontos munkában az EC-Weeder: kapák, tárcsák és szórófejek együttesével a gyomok ellen

Az EC-Weeder egy sokféleképpen átalakítható sorközművelő kultivátor, amely könnyen használható, alacsony karbantartási igénye van. Az EC-Weeder minden sorba vetett növény számára alkalmas, a használható sorszélesség 15 és 100 centiméter között van, legfeljebb 13 méteres munkaszélességben és 15 km/h-s haladási sebességgel.

Különféle sorközművelő egységekkel, többféle sorközi és soron belüli művelőszerszámmal szerelhető fel, automatikus vagy kézi kormányrendszerrel választható. A gép a kultivátorkocsikat paralelogramma megoldással, 8 soros munkavégzéssel használja. A high-tech kamerák automatizált gyomirtást tesznek lehetővé a kapákkal, a gép pedig sorszenzorral is megrendelhető.

A SprayHub 500 literes tartály a munkagépen található hidrosztatikus szórófejekkel legfeljebb 40 liter kijuttatására alkalmas percenként az EasySpray rendszerrel, ami könnyen beállítható a gazdák igénye szerint. A gépkombináció különösen a soron belüli területen teszi lehetővé a célzott gyomirtást, ami jelentősen növeli a kijuttatási hatékonyságot. A termelési költségek anélkül csökkennek, hogy befolyásolnák a hozamot. A növénysorban a célzott alkalmazással 40–60 százalékkal csökkenthető a növényvédő szerek használata, ami nemcsak kevesebb költséget eredményez, hanem a környezetvédelemhez is hozzájárul. Az IC-Light kameravezérlés lehetővé teszi az input-anyagok precíz felvitelét a növénysorokra, amivel a gyomirtó szerek optimális eloszlását biztosítja.

Fontos, hogy a csillagkerekes kapák a lehető legközelebb dolgoznak a haszonnövény tövéhez, ezt egészíti ki a másik kapasor és a két tárcsasor. A hidraulikus nyomásbeállítás a körülményekhez való legjobb alkalmazkodást nyújtja, így a gyomok korai fejlődési szakaszában is eredményesen használható az EC-Weeder. A szekcióvezérlést egy külön ISOBUS-csatlakozóval lehet megvalósítani. A SingleNozzleControl permetezésvezérléssel a szórófejeket külön-külön lehet szabályozni a kijuttatási terv és a beállítások alapján. A szórófejek elhelyezése szabadon választható és könnyen alakítható, akár injektálásra is megfelelő. A hibrid változat azoknak a gazdáknak lehet kifejezetten hasznos, akik rezisztens gyomokkal is küzdenek a területeiken, miközben extra pontos sorpermetezést is végre tudnak hajtani.

Az IC-Weeder változtatható az igények szerint

A gyakorlatban bemutatott IC-Weeder munkagép 6 sorban dolgozott, a kamerái a fedőlemez alatt helyezkednek el, amit LED-fények világítanak meg. Ennek és a mesterséges intelligencia munkájának eredményeként az IC-Weeder felismeri a növények pontos helyét a színárnyalatuk, a méretük és a helyzetük alapján és közvetlenül mellettük kapálja meg mindkét oldalt.

A gép optimális súlyelosztása, valamint munka közbeni támasztókerekekkel történő alátámasztása miatt az IC-Weeder súlya nem terhelődik át a traktorra. Ezáltal csökken a traktor kerekei által okozott talajtömörödés a művelt területen.

A gép paralelogramma-csuklókaros oldalmozgató rendszere nem fejt ki terhelést a traktor 3 pont függesztésére, és nem igényel dupla korrekciót, mivel a paralelogramma karok és a mozgató munkahenger egymáshoz viszonyított helyzete egy olyan erőkaros rendszert hoz létre, ahol a visszaható erő csökkentett.

Bizonyos növényi kultúrák, például a salátafélék esetében szükség lehet arra, hogy a növények fejlettségének korai stádiumában az aktív kapák által esetleg a levelek közé felvert talajt, homokot onnan a kapálással egy menetben eltávolítsák. Erre a célra fejlesztették ki a rendszert, amely állítható nyomású sűrített levegővel végzi a levelek tisztítását. A rendszer működése nem folyamatos, hanem szakaszos, csak az adott kultúrnövénynél lép működésbe. Fontos, hogy a munkagépre rugós gyomfésűk, rögrendezők és nyomlazítók is használhatóak a kultivátorkocsik mögé felfogatva.

Az EC-Steer párhuzamos kormánykeret megkönnyíti a gép irányítását. A segítségével minden sorközművelő kultivá­tor felszerelhető kormányrendszerrel, joystickkal és az IC-Light kameravezérlővel.

A speciálisan az EC-Weederhez és az EC-Steerhez kifejlesztett IC-Light kameravezérlő 3 fő része a kamera, a terminál és a párhuzamos kormánykeret. Használatával éjszaka is fáradtságmentes, precíz munkavégzés érhető el. A rendszer átveszi a sorközművelő irányítását a sorok között, és ezzel minimalizálja a haszonnövényben okozott kárt. A kameraképeken kívül az adatokat szögérzékelő, sebességérzékelő és kiemelésérzékelő rögzíti, így különlegesen pontos a kormányzás.

A kamera 1–5 növénysort ismer fel, benne a zöld színárnyalatokat és az RGB-színspektrumot is. Tanulási funkcióval is rendelkezik az adott kultúrnövényre jellemző színárnyalatok azonosításához. Optimális sorvezetésre képes nagyon erős árnyékolás, valamint túlexponált és alulexponált képek esetén is. A rendszer így a kultúrnövényt akár 2 centiméterre is megközelítve kapálja ki a gyomokat, legfeljebb 15 km/h menetsebességgel. Igény szerint második kamera is választható az optimális sorvezetéshez.

A francia programokon készített további tartalmakat, videókat és galériákat a Digitális Agrárakadémia Facebook-oldalán lehet és érdemes is megnézni

Az összeállítást az AGRO NAPLÓ felkérésére
Csurja Zsolt
gödöllői gazdász, óvári precíziós
mezőgazdasági szakmérnök készítette.

 https://lemken.com/hu

A cikk szerzője: Csurja Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készülünk a rotációs NoTillre

Készülünk a rotációs NoTillre

A talajkímélő talajművelést nevezhetjük víztakarékos talajművelésnek is. A minimális ill. mulcsos talajművelés és a rotációs NoTill között nagyon kis...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!