Miért éppen fűszenázs?

Agro Napló
Az intenzív fűfélék és keverékeik nagy biztonsággal termeszthetők Magyarországon, amit az elmúlt évek bizonyítékként szolgálják. A Vital-Feed Kft. és a nagyüzemek tapasztalatai és mérési eredmények alapján egyértelműen kijelenthető, hogy megelőzik a gabonaszenázsokat mind beltartalomban, mind mennyiségben.

A gabonaszenázsok igaz hogy 2-3 héttel korábban betakaríthatóak, de a fűszenázsok esetében kettő, olykor három kaszálás is elérhető, mellyel minimum kétszeres szárazanyag-tartalom takarítható be hektáronként.

Mindezek mellett az egyéves füveknél vagy fűkeverékeknél eldönthető, hogy az első kaszálás után másodvetemény következik (pl.: rövid tenyészidejű kukorica vagy cirkok) vagy kihasználjuk a fűben rejlő maximális potenciált, ami 10–15 tonna/ha száraz anyag termés.

Fűkeverékeink és fűfajtáik vizsgálata alapján kijelenthető, hogy 60% feletti rost-emészthetőség és átlagosan 18% fehérjetartalom mellett minimum 76% emészthető fehérjetartalmat produkálnak.

A Vital-Feed Kft. és DLF Seeds öt éves együttműködése után kijelenthető, hogy az elmúlt évek átlagában, sokszor szélsőséges időjárási viszonyok mellett is, hogy az egyes fűfajtáink és keverékeik stabil hozamot produkálnak, és biztos alapot jelentenek a tömegtakarmány-bázis megvalósításában.

A nagyításhoz kattintson a képre!

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapjában a legjobb eredményeket a viszonylag korán, szeptember 10 előtt vetett fűfélék biztosítják, melyek a megfelelő fejlettségi állapotban teleltek át.

Az intenzív szántóföldi fűfélékből készült tömegtakarmányok segítségével a legtermészetesebb módon biztosítható a szarvasmarha takarmányozása, a bendő optimális működéséhez a szükséges tápanyagok, a könnyen emészthető rostok, a szénhidrát és a fehérje.

Úgy gondoljuk, ma Magyarországon ezen tömegtakarmányainkkal biztosítható a rentábilis tejtermelés, melyet leghitelesebben az alábbi táblázatok eredményei mutatnak, melyek az idei 2016-os év tavaszi betakarítási adatait tartalmazzák az ország legkülönbözőbb pontjain.

Ennek alapján kijelenthető, hogy a legköltséghatékonyabban intenzív fűfajtákkal állítható elő a szarvasmarha élettana szempontjából legértékesebb, leggazdagabb tömegtakarmány.

Elérhetőségek, területi képviseletek:

Szabó Béla • Kereskedelmi igazgató • vitalfeed@t-online.hu • +36 20 254 0408

Csermák István • Területi vezető, Alföld • csermakistvan@vitalfeed.hu • +36 20 468 8687

Vajda Péter • Területi vezető, Dunántúl • vajda.peter@vitalfeed.hu • +36 20 318 6067

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Takarmányfüvek és keverékeik

Takarmányfüvek és keverékeik

A tej és marhahús előállításának üzletága nagyban függ attól, hogy rendelkezésre áll-e a szükséges mennyiségű és lehető legjobb minőségű szálastakarmá...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!