Kukorica termésverseny 2016 - SZÁKSZENDI FUTAM: döntések és dilemmák V. rész

Agro Napló
Új, egyedülálló sorozatot indítottunk útjára, amelyben Takács András „versenyprogramját” végigkísérve hónapról hónapra bemutatjuk a Kukorica Termésverseny valódi küldetését. A megválaszolandó kérdéseink, hogy mit hozhat ki belőlünk a versenyszellem, mit is jelent a kísérleti munka a termelési időszak egyes fázisaiban, mit és miért érdemes máshogy tennünk ahhoz, hogy sikert érhessünk el, mennyivel több odafigyelést, mennyivel „cizelláltabb”, azaz részletekbe menőbb technológiai terv alapján kell haladnunk, mennyivel élesebben vetődik fel a döntéskényszer és a vele járó dilemmák helyes értékelése.

A legutolsó, május 23-i látogatásom óta eltelt közel egy hónap az intenzív növekedés időszaka volt. Ezt bizonyította az a kép, ami a mai napon fogadott a szákszendi határban: egy 120-130 cm-es magasságú, 11-12 leveles fejlettségben, kiváló kondícióban lévő, erőtől kicsattanó, gyommentes, szívet-szemet gyönyörködtető állománnyal találkoztam. Bevallom, nem ért nagy meglepetés, ilyenre számítottam, hisz az elmúlt hónapban minden feltétel rendelkezésre állt a növények töretlen és szabályszerű fejlődéséhez. Tudtam, legalábbis számítottam rá, hogy míg én a búza fajtabemutatókkal leszek elfoglalva a júniusi első két hétben, addig a kukoricával nagy baj nem történhet, mert a gazda gondosságán kívül az időjárás is a kedvében járt. Ebben a nyugalmas időszakban a május végén leesett közel 50 mm csapadék megadta az alapot a kedvező fejlődéshez, a tápanyagok feltáródásához. Június első napjaiban, a gyökérváltás, és ezzel együtt az első intenzív tápanyagfelvétel idején még „megkínálták” a táblát, vagyis a kukoricát 140 kg karbamiddal, azaz mintegy 60 kg hatóanyagnyi nitrogénnel. A karbamidot egy Rauch Axis 30.1 típusú műtrágyaszóróval adagolták ki, és egy saját kialakítású szántóföldi kultivátorral dolgozták be. Kérdésemre, hogy miért nem injektálóval ellátott kultivátort használtak, az volt a válasz, hogy azért, mert ezzel a módszerrel jobb tapasztalataik vannak: nagyobb a teljesítmény, és nem kell félni egy esetleges, a gyökérhez túl közeli N-kijuttatás veszélyeitől.

A kukoricafejlődés irodalmában a vegetatív fejlődés egyes szakaszait V betűvel és számokkal jelölik.

 Jó ha tudjuk, hogy a tenyészőkúpban, vagy más néven a növekedési pontban már a V7 és V8 fejlettségi stádiumban – ez a keléstől számított 4.-5. hét – megindul a csőkezdemények erőteljes növekedése – növényenként 8–10 csőkezdemény fejlődik, melyből a felső 1-2 csőkezdeményből fejlődhet a betakarítható cső. Ebben a stádiumban a csőkezdeményeken a szemsorok száma is fixálódik már, ami általában genetikailag meghatározott tulajdonság, melyet erős környezeti hatások csökkenthetnek. A negyedik gyökércsomó is megnyúlik, hozzásegítve a növényt a még hatékonyabb tápanyag- és vízfelvételhez. A következő V9 fejlődési szakaszban – jellemzően a kelés utáni 6. héten – a címerkezdemény is gyors növekedésnek indul. Fagy, jégeső, áradás ebben az időben komoly veszélyt jelenthetett volna a potenciális termésre, de idén erről nagy megnyugvásunkra szó sem volt!

A mostani, V10-11 vegetatív fejlődési szakaszt a kukorica általában a kelés utáni 7. héten éri el. Így történt ez a mi esetünkben is, hiszen a kelés május első napjaiban történt, és azóta éppen a 7. hétben vagyunk!  Ez a vegetatív növekedés legintenzívebb szakasza, amikor 2-3 naponként új levél jelenik meg! Érthetően a tápanyagok és a víz felvétele is drámaian megnövekedik. Ezért is kapta az állomány a fentebb említett nitrogént! Júniusban ez idáig 4 alkalommal – 5-6 napos időközönként – mintegy 55 mm csapadék hullott, 16, 9, 9,5 és 20,4 mm-es adagokban, ami ideális mennyiségeket jelent. A hőmennyiség is kedvezően alakult, mert a minimumhőmérséklet az elmúlt hónapban csak néhányszor volt 10°C-nál alacsonyabb, a maximális hőmérséklet pedig csak 1-1 alkalommal érte el a 30°C-ot, inkább az optimális 25-26°C-os tartományban helyezkedett el. Az e heti előrejelzések is 12–18°C-os minimumokat és 25–27°C-os maximumokat prognosztizálnak, és csak a hét végére, azaz június 25-26-ra ígérnek 30°C feletti maximum értékeket. Elmondhatjuk tehát, hogy ez idáig állományunk ideális időjárási feltételek között fejlődhetett, elkerülte a fagy, a jég, de a nem kívánt hőség is.

Szemlém során azt is elégedetten állapíthattam meg, hogy a gyomirtás nagyon eredményes volt.  Amint az 1. kép mutatja – amit a lombozat alatt a sorközökről készítettem – a talaj teljesen tiszta, egyetlen hívatlan vendég sem rontja a kukoricák esélyeit. És hogy ennek mekkora a jelentősége, azt egy másik táblán készített felvétellel szeretném bemutatni. A 2. kép jól mutatja, hogy a gyomokkal erősen fertőzött minta téren milyen jelentős lemaradást/károsodást szenvedett el a kukorica a gyommentes állapothoz viszonyítva.

1. kép: A tökéletes gyomirtás eredménye

2. kép: A gyomkonkurencia behozhatatlan hátrányt okoz a növény fejlődésében

A feltehetően 7–10 napon belül bekövetkező V12 fejlődési fázistól kialakulnak majd a támasztógyökerek a felszín közeli nóduszokból, és segítik a tápanyag- és a vízfelvételt, valamint stabilizálják a növényt. Kifejlődik a teljes növénymagasság, és a csőkezdeményeken meghatározódik a potenciális magszám. A növény előkészül a reprodukciós szakaszra, azaz a virágszervek kibontására és a megtermékenyülésre.

Ebben az izgalmas és a terméskilátásainkat alapvetően meghatározó időszakban, azaz a virágzás-megtermékenyülés idején jelentkezek majd újra, addig nincs más dolgunk, mint kérni az égiek áldását egy tovább folytatódó ideális időjárásért.

Dr. Kiss Erzsébet

A cikk szerzője: Dr. Kiss Erzsébet

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A kén a nitrogénhasznosulás motorja

A kén a nitrogénhasznosulás motorja

Kultúrnövényeink az egészséges fejlődés és a megfelelő hozam elérése érdekében valamennyi tápelemet igénylik a faj sajátosságainak megfelelő mennyiség...

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van

A kukoricaaratás még messze van, a napokban nőtte ki magát a kapálásból, így még a termésről nem sok mindent lehet mondani. A napokban olvasható, előr...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?