Irány a szántóföld!

Agro Napló
Június szinte minden napjára jutott egy, vagy akár több szántóföldi bemutató. A regionális rendezvényeket is beleértve több mint száz helyszínen, az ez évi sajátosságok tükrében tekinthették meg országszerte az érdeklődők a betakarítás előtt álló kalászos és repce fajtákat, illetve hibrideket, továbbá a kalászosra, repcére, kukoricára és napraforgóra alkalmazott növényvédelmi megoldásokat. Az eddigi beszámolóktól eltérően és a teljesség igénye nélkül kultúránként, a helyszíneket „kapcsolva” ismertetjük a nemesítőházak, illetve gyártók termékeivel, technológiáival kapcsolatos látottakat-hallottakat.

Kalászos

A SYNGENTA Hódmezővásárhelyen, Dalmandon, Pápán és Hajdúböszörményben tartotta a hagyományos SZER-SHOW-ját. Harmat Ákos, a Syngenta kampánymenedzserének tájékoztatójából megtudtuk, hogy a mintegy 1,5 millió hektáron vetett őszi kalászosokat a kalászhányás környékén érte az április végi fagy, amely több helyen kisebb termékenyülési problémákat okozott, ennek ellenére összességében kifejezetten kedvező képet mutattak az állományok. Az enyhe tél után kora tavasszal viszont szinte azonnal megjelentek a kórokozók és kártevők, amelyek ellen csak jól időzített, megbízható növényvédelmi készítményekkel lehet védekezni. Mint Harmat Ákos elmondta: kalászosban idén vezették be a Seguris Xtra gombaölő szert, amely egyedülálló módon három, különböző csoportba tartozó hatóanyagot – triazolt, strobilurint és SDHI-t – is tartalmaz. Szintén lényegesen kedvezőbb áron juthatnak hozzá az elődjénél modernebb Moddus Evo szárszilárdítóhoz. Idén tovább bővül a Syngenta búzafajta kínálata: a Falado kenyérbúza révén magas terméshozam realizálható. Egyre népszerűbb a magyar piacon is a Syngenta hibrid árpa programja, a Hyvido, amelynek révén egyedülálló őszi árpa hibridek érhetőek el.

A három helyszínes (Zalaegerszeg, Felsőnána, Szarvas) KWIZDA TEREPSZEMLE rendezvénysorozaton összehasonlításra kerültek a Kwizda, valamint a konkurens készítmények gyomirtás, lombtrágyázás és fungicides kezelések vonatkozásában. A zalaegerszegi helyszínen például a gyomirtási blokkban a kalászos Alliance 80 g/ha kezelést kapott ősszel, Stomp kiegészítéssel. A mellette lévő parcella pedig triaszulfuron hatóanyagú szerből kapott 75 g/ha dózist. A Syntech Kft. által április 26-án elvégzett mérési eredmények alapján a gyomirtás hatékonysága egyaránt 100-100% volt, azaz a Kwizda szerek ugyanolyan jól szerepeltek, mint a legfontosabb versenytárs készítmények. A Kwizda szeretné tapasztalatait széles körben megosztani, ezért létrehozott egy blogot Terepszemle címmel, melyen a három kísérleti telep gazdái folyamatosan naplózzák tevékenységüket, megosztják mindazt, amit a földeken tapasztalnak, valamint ide kerülnek fel a független szakértők által mért eredmények is.

Stratégiát vált a GABONAKUTATÓ, hallhattuk a szegedi fajtabemutatón. A köztermesztésben, hazánkban negyedik éve a Gabonakutató Nonprofit Kft. búzafajtája a GK Csillag a piacvezető, a GK Szemes tritikálé szintén az élen áll, a szaporító területek több mint negyedén vetik. A piaci igényeket követve bőtermő búzafajtákkal sikerült bővíteni a termékpalettát. Egyik képviselője e szegmensnek a GK Szilárd, amely megfelelő agrotechnikával a hibrid búzákat megközelítő mennyiség mellett malmi minőséget képes produkálni. Ebbe az újgenerációs sorba tartozik a GK Körös, mely a minőségét és terméstöbbletét kiváló betegség-ellenállóságának is köszönheti. Durumbúzában a nemesítőház az új GK Julidur fajtával jelentkezett a már jól ismert piacvezető GK Bétadur mellett. Az idei évtől már jelentős mennyiségű vetőmaggal rendelkeznek az induló, egy éve elismert, jól bokrosodó, kiváló állóképességű GK Maros őszi tritikálé fajtából is, mely szintén rekordtermésekre képes. Őszi árpából elsősorban a GK Judy érdemel figyelmet, évek óta növekvő területen kiemelkedő eredményekkel termelik országszerte. A GK Impala őszi zab nem csak szemtermésben, de takarmánykeverékekben is kiválóan teljesít.

A BAYER FARM békéscsabai, sárbogárdi, tiszagyulaházai és gyórói helyszínein a soron következő feladatokról, a kalászosok őszi csávázásáról és az őszi gyomirtásról szóltak a szakemberek. A népszerű, két gombaölő hatóanyagot tartalmazó Lamardor mellett a két-két gombaölő és rovarölő hatóanyagot tartalmazó Yunta Quattro csávázószert mutatták be. Kiemelték, hogy az intenzív búza- és árpatermesztésben egyre inkább terjed a rovarölő szeres csávázás. Ezt elsősorban a fokozódó őszi vírusfertőzési veszély indokolja, mely a korábbi vetésidő, vagy a hosszú meleg ősz miatti hosszabb vírusvektor (levéltetvek, kabócák) kitettségnek köszönhető. Az őszi vírusfertőzés ellen a csávázás nyújtja egyedül a teljes és biztos védelmet.

Az őszi gyomirtás terjedését egyrészt a nagy széltippan egyre nagyobb területen való tömeges fertőzése, másrészt a kétszikű gyomok sokszor gyepszerű borítása indokolja.
A Bayer 2015 őszén vezette be az ExpertMet készítményét, amely széltippan mellett az ősszel kelő kétszikűeket is kiválóan irtja. Végigjártuk a különböző intenzitási szintet képviselő technológiai variációkat, melyekben az ExpertMet, Huszár aktív és Sekator OD gyomirtó szer, a Falcon Pro, Zantara, Prosaro gombaölő szer, a Proteus és Decis Mega rovarölő szer, illetve a Cerone növekedésszabályozó szerepelt. A kezelések között elhelyezett kezeletlen parcellákon láthattuk, hogy milyen növényvédelmi problémák jelentkeznének hatékony védelem hiányában.

A SAATEN-UNION elkötelezett a gazdasági növények korszerű módszereket alkalmazó hibridizációs nemesítése és a hozzájuk kapcsolódó, megalapozott termesztéstechnológiai javaslatok megfogalmazása terén. A hibrid kalászosok – búza, rozs, árpa – napjainkban innovációs értékből mindinkább a gyakorlati felhasználás alanyaivá válnak hazánkban és az európai vetésszerkezetben egyaránt. A búzahibridek Európában immár tíz éve, a hazai termelők kezében pedig öt éve bizonyítják létjogosultságukat. A hantosi és fábiánsebestyéni rendezvényeiken a hazai körülményekhez jól adaptálódó, meghatározó és legújabb búzahibridek bemutatása mellett az üzemi és termékfejlesztési kísérletekből szerzett termesztéstechnológiai tapasztalatokat is megosztották a gyakorló szakemberekkel. A hibrid búzák figyelemre méltó terméseredményei és stabilitása mellett kijelenthető, hogy a búzahibridekhez köthető termesztéstechnológiai specialitások következetes alkalmazásának és az újszerű megoldások adaptálásának nagy szerepe van az eredményességben. A vetésidő-búzahibrid-vetőmagnorma összefüggéseket évek óta vizsgálják, ennek nyomán vetéssel kapcsolatos javaslatukban számos újdonságról, a vetőmagnorma meghatározott kereteken belüli további változtatásának lehetőségeiről is beszámoltak. Mindezek mellett felhívták a figyelmet ajánlásaikban arra is, hogy a minőségszempontú hibridbúza-termesztésnek valóban reális lehetőségei vannak. Napjainkban már a portfólióban rendelkezésre álló, megfelelő hibrideket felhasználva és a mennyiségi mellett a minőségi szempontokat is segítő technológiai elemeket alkalmazva üzemi szinten képesek lehetünk ezen elvárások teljesítésére is.

Huszonkét helyszínen tartott kalászos fajtabemutatót a KARINTIA KFT. Fajtáinak többsége Ausztriából származik, annak is a szárazabb, keleti Pannon régiójából. Testvércégüknek, a Probstdorfer Saatzucht nemesítőháznak fő célkitűzése a lehető legjobb genetikával rendelkező, betegségekkel szemben ellenálló és stabilan (10 tonnás termésre képes) bőtermő és prémium fajták nemesítése. Palettájukban megtalálható prémium búza fajták (Midas, Fulvio, Fridolin, Adesso,  Peppino)  valamint a  bőtermő fajták (Gaudio, Pedro, Barok, Balaton, Rebell). Két hatsoros bőtermő őszi árpával (Alora, Chiara) egészült ki a fajtakínálat. A durum piacra az Auradur nevezetű fajtával, a tritikálé piacra pedig a Polego nevű fajtával törtek be. Minden kalászos vetőmagjukat kettős komponensű csávázással hozzák forgalomba.

A DOW AGROSCIENCES termékei minden termelő számára elérhetők, mivel mindegyik II. forgalmazási kategóriájú (alapfokú növényvédelmi képesítéshez kötött) – hangsúlyozták a DAS szakemberei a rádpusztai, szolnoki és szarvasi bemutatókon. A Mustang Star készítményüket a „Kompromisszumok nélküli kalászos gabona gyomirtás” szlogennel jellemzik, hiszen rendkívül széles hatásspektrummal rendelkezik a magról kelő kétszikű gyomok ellen, mint például az ebszékfű, pipacs, szarkaláb, tyúkhúr, pásztortáska – erről meggyőződhettünk a bemutató parcellákon. A Bizon az elmúlt ősszel debütált, jó értelemben vett „kultúrsivatagot” hagy maga után. A tapasztalatok szerint, amíg nem fagy be a fúvóka, bátran kijuttatható. A termék robusztus hatását már az első évben több mint 15.000 hektáron tapasztalhatták meg a magyar termelők. Az új, levélen és talajon keresztüli tartamhatással bíró penoxszulam hatóanyagnak köszönhetően kiváló hatékonyságú a nagy széltippan ellen – mely egyedülálló eredmény a hazai piacon –, ugyanakkor nagy hatékonysággal rendelkezik a magról kelő kétszikű gyomok ellen a vetéstől a betakarításig. Ezért ruházta fel a gyártó a „Tökéletes megoldás a vetéstől a betakarításig” szlogennel. Maximális védelmet biztosít a veronika, árvacsalán és árvácska fajok ellen. Egy termelő úgy nyilatkozott róla, hogy: „kiváló készítmény ez a repce előveteményéhez, hisz a búzák gyommentesen tartásával sokkal kevesebb gondunk lesz a gyomokkal repcében”.

A KWS kiváló őszi kalászosait (őszi búza- és őszi árpa fajták, hibrid rozs) az idei évben országszerte 23 helyszínen mutatták be a termelőknek. Évről évre nő az érdeklődés a nagy termőképességű, egyben malmi minőségre képes, kórtanilag stabil (sárgarozsdának, szeptóriának és fuzáriumnak erőteljesen ellenálló) őszi búza fajtáik, továbbá takarmányozási célú őszi árpa fajtáik iránt – számolt be lapunknak Steinmacher László, a KWS kalászos és cukorrépa divíziójának vezetője. Több helyszínen, pl. Töltéstaván, Adonyban, Szarvason rekordszámú látogató tekinthette meg a portfóliójuk legnépszerűbb fajtáit, a stabil malmi minőségre képes FARINELLIT, a klasszikus bőtermő SIRTAKIT, a komplex ellenálló képességű, kevésbé intenzív BASMATIT és a legújabb kenyérbúzának való KWS FERRUMOT.

A martonvásári – elsősorban őszi búza – fajták javát idén 26 helyszínen tekinthették meg az érdeklődő gazdálkodók különböző rendezvények keretében. A legszínesebb összeállítás természetesen a MARTONVÁSÁRI ORSZÁGOS KALÁSZOS FAJTABEMUTATÓN prezentálta az MTA Agrártudományi Kutatóközpont, ahol kilenc növényfajból összesen 38 fajtát lehetett megtekinteni. A martonvásári búzanemesítők az elmúlt években több olyan fajta állami minősítését kezdeményezték, melyek jó, illetve kiváló sárgarozsda ellenállósággal, 9–12 t/ha-os potenciális termőképességgel rendelkeznek a jó malmi minőség szem előtt tartása mellett. Ezen nemesítési trend első, s jelenleg legsikeresebb fajtája az Mv Nádor, melyet az elkövetkező években az Mv Nemere, Mv Krajcár, Mv Bojtár, Mv Kepe, Mv Ménrót és Mv Ispán követhet a sorban. A kiváló minőségű búzák között továbbra is az Mv Kolo, Mv Kolompos és Mv Karéj a meghatározó. A nemesítő intézet extra korai érésű, többsoros őszi árpával (Mv Initium), őszi tritikáléval (Mv Talizmán) és tönkölybúzával (Mv Martongold) is bővítette termékkínálatát.

A Syngenta CONTIVOTM PROGRAM keretében találkoztunk a YARA kalászos technológiával. Mint minden növény esetében, az őszi búzánál is az alaptrágyázással teremthetjük meg a siker alapját, a többi input (vetőmag, növényvédelem stb.) megtérülésének az esélyét. Alaptrágyázásra a YaraMilaTM 16-27-7 összetételt javasolják ideális NPK-aránnyal, 250 kg/ha adagban. Fejtrágyázásnál a nitrogén mennyiségénél a kijuttatás időpontja még fontosabb. Kiemelték továbbá a kénes nitrogén szerepét, hiszen a kén a saját rendeltetésén  túl a nitrogén hatékonyságát is döntően befolyásolja (YaraBelaTM Sulfan). Kevés szó esik a különböző nitrogénformák közötti különbségről, akár az elillanási veszteségről, akár a talajra gyakorolt káros hatásáról van szó. Mindezeket figyelembe véve a karbamid szerepel a leggyengébben, a MAS/AN a legjobban, az UAN pedig a kettő között.

Lombtrágyázásnál kiemelendő a YaraVitaTM Gramitrel, kifejezetten az őszi búza igényeihez igazított összetételű lombtrágya, melyet ősszel 1,5–2, tavasszal 2–3 l/ha adagban javasolt kijuttatni búzában és árpában egyaránt. Kalászvédelemmel egy menetben kijuttatva a YaraVitaTM Thiotrac magas kén- és nitrogéntartalmának köszönhetően növeli a sikértartalmat.

A CAUSSADE kalászosokat sok helyen a repcével párhuzamos rendezvényeken mutatták be. A korai és rugalmas kalászos vetésidőt kedvelők számára ajánlották SORRIAL, SOBBEL, SOLVEIG tar kalászú és a vadjárta területekre javasolt szálkás SOFRU búzáikat, a TRISMART tritikálé és JUP őszi árpa fajtáikat. Felhívták a figyelmet arra, hogy bár a fajtasorok általában hagyományos vetőmagmennyiséggel kerültek elvetésre, a Caussade búzák alacsonyabb, 160–180 kg/ha vetőmagnormával is vethetőek. Legalább közepes technológiai ráfordítás mellett a nagy hozamokról ez esetben sem kell lemondanunk. A tímári, bólyi, szekszárdi, mezőhegyesi, vagy chernelházai körülmények között a SORRIAL-tól mennyiségben és minőség tekintetében is jó eredményt várnak a látottak alapján. Szálkás, viaszos levelű SOFRU búzájuk egy helyen bebizonyította, kétszeri fungicides kezeléssel egészségesen neveli a kalászait még a rozsdagombával fertőzött mezsgye mellett is. A nagy mennyiségű, akár „félérésű”, nagy fehérjetartamú szemtermésre is igényt tartó termelők, állattenyésztők érdeklődése változatlan volt idén is a TRISMART tritikálé és a JUP őszi árpa sorok láttán, szalmatömegük révén agro-energetikai növényként is megállják a helyüket.

Az őszi búza elővetemény lehetőségei nagyon változatosak mind növényben, mind időben egyaránt. – tájékoztatott Daoda Zoltán az AGROBIO HUNGARY KFT. szakmai vezetője a Syngenta CONTIVOTM PROGRAM keretében bemutatott parcellán. Ahhoz, hogy az elővetemények szármaradványait a leghatékonyabban tudjuk kezelni, okszerű beavatkozások szükségesek. A szármaradványok talajba való visszakeverése a legfontosabb feladat a szántóföldi növénytermesztésben, mivel ezek nagy mennyiségű tápanyagot, mikro- és makroelemet tartalmaznak. A BactoFil CELL cellulózbontó talajbaktériummal kezelve – amennyiben megfelelő a talajnedvesség – és utána a talajba bekeverve a szármaradványokat gyorsan és hatékonyan elbontja, illetve tápanyagtartalmát szerves kötésben feltárja. Jelentős mennyiségű légköri N megkötésével megakadályozza, hogy  pentozán hatás  (C/N arány megváltozása) alakuljon ki. Nem engedi továbbá a káros fonalas gombák (pl. Fuzárium) felszaporodását, mert megköti vaskelátok formájában a talajban található vas-ionokat, s így a gombák nem tudnak felszaporodni. A BactoFil A10 serkenti a búza csírázását, gyökeresedését és jelentős mennyiségű N-t köt meg a levegőből, valamint P-t és K-ot mobilizál a talajból, ezenfelül a vetéskor kijuttatott starter műtrágyák hasznosulását fokozza, hozzájárulva a jelentős műtrágyaköltségek csökkentéshez.

Az ország négy helyszínen (Szekszárd, Beled, Kondoros, Hajdúböszörmény) megrendezett BASF Szántóföldi bemutatók őszibúza-kísérleteiben sokat tanulhattunk a sárgarozsdáról és az ellene való védekezésről.Tanulságként levonható, hogy ha az ősz csapadékos és a tél enyhe, akkor a kórokozó beköltözik és áttelel a búzatáblákban. Ha a tavaszi időjárás hűvös, de száraz, akkor gazdasági kárt okozó fertőzés nem alakul ki, de a kórokozó fennmarad. Amint a hűvös időhöz csapadék is társul, akkor az addig gyakorlatilag láthatatlan gomba gyorsan és agresszívan fertőz. Ha ekkor nincs a gabona gombaölő szeres védelem alatt, akkor a semmiből néhány nap alatt 10–20%-os kár keletkezhet. A fertőzés utáni kezelések esetében mindenképpen megjelennek a tünetek, amik aztán a szerek hatására beszáradnak. Ha ez a zászlóslevélen történik, akkor az gazdasági kárt jelent, azaz a zászlóslevél megjelenésétől kezdve megelőző védekezést kell alkalmazni. Az idei évi fertőzés az esők előtti, zászlóslevélre szórt egyszeri Opera® New kezeléssel elhárítható volt. A korai, gyomirtáskori Tango® Star önmagában nem adott megoldást, de nem volt felesleges! Ezekben a parcellákban az áttelelt gombákat a szer elpusztította és a fertőzés csak a gomba más táblákon való felszaporodása után tudott megjelenni, így itt a zászlóslevél kiterülésekor, az esők után szórt Opera® New is elhárította a sárgarozsda által okozott gazdasági kárt, azaz a korai kezelés rugalmasságot és időt biztosított.

Az idei évben mintegy 9 rendezvény keretén belül tekinthették meg az érdeklődők a LAJTAMAG kalászos fajtáit. A búzáik közül az Amicus levél- és szárrozsdára rezisztens, amely az idei csapadékos évben igazán megmutatta az előnyét. A Balitus és Ubicus is rozsdamentes, emellett a viharosabb időszakokat is megdőlés nélkül vészelték át. Az Antonius prémium búza idén is kitűnt az egészséges fejlődésével és fuzárium ellenállóságával. A Carmina őszi árpa nagy potenciált mutatott már a kalászolás idejében is, betakarítása időközben elkezdődött, eddig kiváló – 9 t/ha feletti – eredménnyel. A Laverda árpa is kiváló potenciált mutat, betakarítása lapzártakor megkezdődött.

Repce

A DEKALB hibridek kiválasztásánál nemcsak magas termésre, hanem a terméscsökkentő tényezők hatásának minimalizálására törekszik a termékfejlesztés – hangsúlyozták a 25 lokális rendezvényt felvonultató DEKALB repce bemutatókon.

A repce nitrogénigényes növény, a kijuttatott nitrogénmennyiség és növény által felhasznált mennyiség sokszor nem azonos. A nitrogén hatóanyag elpárologhat, kimosódhat, így fontos, hogy a kiválasztott hibridünk nitrogénhasznosítása optimális legyen. A DK EXCEPTION a nitrogénhiány esetén alacsonyabb terméscsökkenéssel reagál, mint a piacon lévő összes DEKALB hibrid, amennyiben magas dózisokkal dolgozunk, ez a hibrid tudja kihozni a legmagasabb termést a számára rendelkezésre álló nitrogénből.

A gyommentes állomány fontos a repce őszi megerősödéséhez, ez az egyik kulcs a magas termésekhez. Aki a gyomirtásban is a biztonságot keresi, annak kiváló választás a Clearfield repce. A DK IMPRESSION CL hibridet azoknak ajánlják, akik nem csak a gyomirtásban, hanem a hibridválasztásban is a biztonságot keresik, hiszen ez a hibrid rendelkezik a Kiemelt Termésvédelem biztonságával.

A Kiemelt DEKALB Termésvédelem jelzőt azok a hibridek kapják, amelyek betegség ellenállósága, és pergés ellenállósága a kísérleti eredmények alapján a legmagasabb, így minimalizálhatjuk a betakarításig fellépő termésveszteséget.

 A DK EXPRIT az idei évben megkapta a Kiemelt DEKALB Termésvédelem PLUSZ értékelést, amely a fenti tulajdonságok mellett kiemelkedő szárstabilitással is rendelkezik.

Idén megújította rendezvényeit a RAPOOL, a hagyományos fajtabemutató struktúra mellett részletes technológiai ajánlásokkal is támogatták a termelőket. Egyre szélsőségesebb időjárási és termelési körülményekkel nézünk szembe, de rengeteg olyan apró kulcspontja van a repce termesztéstechnológiájának, amelyekre – különösen kedvezőtlen évjáratban – odafigyelve jelentősen támogathatjuk a növényeinket, megalapozva a stabil termést. Ezekről beszéltek részletekbe menően a rendezvény látogatóinak az elvetett kísérleti parcellák mellett. Természetesen bemutatásra került a 2016/17-es portfóliójuk, amelynek során a termelők megtekinthették legújabb hibridjeiket is. Két új hibridjük, a DALTON és a PHOENIX CL a legújabb nemesítési vonalakat képviselve új távlatokat nyitnak mind termésben, mind pedig a stressztűrésben.

A Bayer meghatározó szereplője a globális repce vetőmag piacnak, hazánkban egy éve indította útjára a magas olajtartalmú repce portfólióját (HOCH hibridek), mely a mennyiség és minőség legjobb ötvözetét célozza meg. A repcéknek két fő értékmérő tulajdonsága van, az olajtartalom és termésmennyiség – hangsúlyozta Szundy Péter a BAYER FARM sárbogárd-nagyhörcsökpusztai bemutatóján.

A Safert tartják az egyik legjobb kompromisszumnak termésminőség és -mennyiség terén. Termésstabilitása miatt is a regisztrációs kísérletek egyik sztenderdjének választották. A Punchert homogén virágzásának és érésének köszönhetően kiváló terményminőség jellemzi, ezért sok helyen javító minőségű repceként termelik. A Lexer a repcék napraforgója, olajtartalma a kisparcellás kísérletekben az elmúlt években többször is meghaladta a 49%-ot. A 2015-ös évben üzemi körülmények közt 11 hely átlagában 47,2%-os olajtartalmat értek el vele a termelők, és sehol sem volt az olajtartalma 45% alatti. A vadonatúj, egyelőre 2EW0087 kódjelzésű középérésű hibrid a 2014-2015-ös regisztrációs vizsgálatok átlaga alapján csoportjának legbőtermőbb hibridje.

Országszerte több mint 20 helyszínen ismerkedhettek idén a termelők a PIONEER őszi káposztarepce hibridajánlatával. A nemesítőház a legnagyobb sikereit a MAXIMUS® hibridkörnek köszönheti. Számos előnyös tulajdonságnak köszönhetően a termelők egyre nagyobb része választja ezt a termékkört, mert meggyőződtek, hogy nagyobb profit realizálható használatukkal. Éveken keresztül a második legnagyobb területen termesztett repcehibrid volt a PR44D06, ami jól mutatja a gazdák megelégedését. Az intenzív nemesítésnek köszönhetően 2015-ben egy új, nagyobb termőképességű hibridet hoztak a piacra, ez pedig a PX113 Pioneer MAXIMUS® repcehibrid. A hagyományos magas hibridek vonatkozásában is meghatározó szerepet töltenek be a Pioneer hibridjei. Idén új hibriddel jelentkeztek, a PT248-cal, amely különösen a nagyon magas olajtartalmával tűnik ki a portfólióból, termőképessége előrelépés a korábbi generációhoz képest. Azoknak a termelőknek, akik a Clearfield® gyomirtási technológiához Pioneer MAXIMUS® repcehibridet szeretnének választani, a PX111CL repcét ajánlják, melyet az elmúlt évben vezettek be. A hagyományos magas repcéik közül a PT200CL van az ajánlatuk középpontjában, mely az évről évre bizonyító jól ismert PR46W14 Clearfield® változata. Az új generáció képviselője a Clearfield® gyomirtási technológiához pedig a PT228CL. A PT228 a legkorábbi hibrid a Clearfield® technológiához ajánlott hibridek közül.

Az idei évben egy tökéletesen beállított KWS repce fajtasor előtt álltunk Nagylózson, melynek első tagja a HYBRIROCK, amely Magyarországon a legnagyobb felületen használt repcehibrid, a repce vetésterület 16%-án van elvetve. A nemesítőház arra törekszik, hogy a repce újdonságai koraiak és nagy termőképességűek legyenek. Ennek az igénynek megfelelve tavaly bevezetésre került az ALVARO KWS, melyet nagy érdeklődéssel fogadtak a gazdálkodók. A GORDON KWSWRD® második éve bizonyítja, hogy kiválóan alkalmas ahhoz a széles sortávú termesztéstechnológiához, melyet a KWS elsőként fejlesztett ki és védjeggyel látott el. A technológia a WRD®, azaz a Wide Row Design nevet viseli. Idei újdonság a MARC KWS, amely minden tulajdonságában meg tudja előzni a HYBRIROCK-ot. Négy évvel ezelőtt a HYBRIROCK volt a fajtasor végén, mint a KWS csúcshibridje. Most a MARC KWS átvette a helyét, mint a KWS nemesítés legújabb és legígéretesebb hibridje. Ami szembetűnő volt a fajtasorban, hogy a MARC KWS kiemelkedő becőréteg vastagsággal rendelkezik. Becői egészségesek, melyek átlagosan 24–30 magot tartalmaznak. Erről az érdeklődők közelebbről is meggyőződhettek. Ez a repce a csúcstermés új generációja, mely hagyományos tőszámmal is képes maximális terméshozamra.

Fontos, hogy a mezőgazdasági növénytermesztés legdrágább befektetését biztonságban tudjuk, erre csak az N-LOCK nitrogénveszteséget csökkentő készítmény képes. Jó hír, hogy ősztől már nemcsak folyékony, hanem szilárd nitrogén műtrágyával egy menetben is kijuttatható. – tudtuk meg a DOW AGROSCIENCES bemutatóin. Az N-LOCK hatása igazán a termés tárolóba való bekerülésekor, mérlegeléskor mutatkozik meg. Az elmúlt évek mérési eredményei alapján az elmúlt három év átlagában 5,2% terméstöbbletet tudtak realizálni repcében.

Mintegy másfél évtizede van jelen a DAS a repce gyomirtásában a hazai piacon. Széles szerpalettájával nemcsak a gyomok, hanem a rovarkártevők ellen is megoldást kínálnak. A herbicidek dobogósa a Runway. A repce termesztéstechnológiája átalakulóban van, nagy kérdés, a T4-es gyomok mennyire befolyásolják az áttelelést. A Runway kikapcsolja ezeket a T4-es gyomokat, talajon és levélen keresztül egyaránt hat. Rugalmas kijuttatási lehetőséget biztosít, preemergensként és korai posztemergensként egyaránt alkalmazható.

A szegedi fajtabemutatón a kalászos gabonák mellett a GABONAKUTATÓ őszi káposztarepcéi is porondra kerültek. Bácsi János területi képviselő előadásában annak hátterét világította meg, hogy miért is fontos sikernövény Magyarországon a repce. Az elmúlt tíz évet figyelembe véve elmondható, hogy az európai biodízelgyártás jelentős keresletet teremtett, és az ebben jeleskedő országok importra szorulnak. A stabil piaci háttér hatására egy évtizede a hazai repce vetésterület folyamatosan meghaladja a 200 ezer hektárt. Szerepe van még ebben annak is, hogy a gabonatúlsúlyos vetésforgókba a repce könnyen beilleszthető, mint jó elővetemény és kiváló talajjavító hatású növény. A szántóföldi bemutató során a Gabonakutató első magyar nemesítésű, terméseredményeik mellett jó alkalmazkodóképességükkel jeleskedő, újgenerációs repcéit vették sorra.

A középérésű csoporton belül a korábbiak közé tartozó GK Csenge hibridről Bácsi János elmondta, hogy annak a kimagasló termőképessége eltérő évjáratokban is nagy termésstabilitással párosul. A tőszám flexibilitása tág határok között mozog, emiatt a kompenzáló képessége kiemelkedő. A GK Rékát a GK Csengéhez közel álló tulajdonságokkal rendelkező hibridként említette, mivel a közös apának köszönhetően több tulajdonságban hasonlítanak. Kiemelkedő terméseredménye nagyon jó alkalmazkodóképességgel és télállósággal párosul. Akik fajtarepcét termelnének, azoknak továbbra is a közép-érésű csoport elején érő, kiváló télállóságú GK Gabriellát ajánlotta.
Ez a közismert fajta, regenerálódó- és átlag feletti alkalmazkodóképességének köszönhetően évről évre bizonyítja versenyképességét. Rendkívül erős gyökérzete, kiváló kompenzáló képessége a hazai termesztési viszonyok között jól érvényesül. Alacsony glükozinolát- tartalma mind élelmiszeripari, mind energetikai felhasználásra alkalmassá teszi.

Az alaptrágyázás jelentősége hatványozottan megmutatkozik a repce esetében – hívta fel a figyelmet Gyuris Kálmán, a YARA szaktanácsadója a Syngenta CONTIVOTM PROGRAM bemutató parcellája előtt. Első helyen a makroelemek közül mindenképpen a káliumot kell megemlítenünk, de a foszfor is egyre nagyobb szerephez jut. Ennek megfelelően a YaraMilaTM 7-12-25, illetve a YaraMilaTM 8-24-24 a javaslat alaptrágyázásra. Amennyi figyelmet, energiát fordítunk a vetésidő, tőszám, sortáv stb. kérdésekre, sok esetben annyira hanyagoljuk az alaptrágyázáskor felhasznált műtrágya minőségét, mennyiségét, pedig meghatározza a termés minőségét és mennyiségét. Az őszi lombtrágyázás a repce esetében ma már nem kikerülhető technológiai elem. A YaraVitaTMBrassitrel Pro 2 l/ha adagban nagyon jó hatásfokkal, szignifikánsan növeli a repce termésátlagát, természetesen a tavaszi kezeléssel együtt. A technológiában egyre több helyen megjelenik az őszi fejtrágyázás alkalmazása, amelyet az állomány fejlettségétől tegyünk függővé.

19 helyszínen mutatta be a CAUSSADE a 2015-ben elvetett repcehibridjeit, melyek közül a SIRTAKI CS, BASALTI CS, FUSILI CS, TRIPTI CS az előzetes termésbecslések szerint az élvonalban halad. 

A SIRTAKI CS minden bemutató helyszínen kimagaslóan szerepelt, bizonyítva, hogy a környezeti adottságokhoz kiválóan alkalmazkodik, jól tűri az egymástól jelentősen eltérő talajviszonyokat és technológia változatokat. A legelső ami „technológiatűrés” tekintetében jellemzi a SIRTAKI CS-t az a vetésidő rugalmasság. A területek felvételezése alapján ősszel visszafogottabb növekedéssel indul, de erőteljes gyökérzetet és tőlevélrózsát nevel. Nem kell tartanunk a korai szárba indulástól, ugyanakkor az állomány áttelelése biztonságos. Tavasszal a legkorábban és hosszan virágzó hibridek közé tartozik. Nagy előny volt ez az idei évben, amikor a repcevirágzás közepe táján jelentős lehűlést és a méhek visszahúzódását, más hibridek részleges és nem egyöntetű termékenyülését tapasztaltuk. A Caussade repcékre általánosan jellemző kiváló növény-egészségügyi állapot mind a mai napig utolérhető SIRTAKI CS állományokban, Sclerotiniaval, Phomával fertőzött tövekről nem kaptak jelentést partnereiktől.  Az elmúlt évi hozamai alapján és az idei technológiától függően, üzemi szinten is elérheti a 4,5 t/ha hozamot. Ennek alapja az, hogy a SIRTAKI CS 175–180 cm átlagmagasságával, tövenkénti 13–15 db hosszú oldalhajtásain 750–800 becőt képes kinevelni. Nagy értéke, hogy becője rugalmas, nem törékeny, pergésre nem hajlamos és szemekkel sűrűn berakódott.

A KARINTIA KFT. egy hibrid- (Pedro) és egy fajta- (Harry) repcével mutatkozott be az ország több helyszínén. A 2011-ben elismert Harry repce rendkívül jó télállósággal, intenzív kezdeti fejlődéssel és jó adaptációs képességgel rendelkezik. Termőképessége vetekszik a hibridrepcékével, az ország egész területén nagy biztonsággal vethető. A 2012-ben elismert Pedro egy új nemesítésű hibrid, hasonlóan a fajtarepcéhez,
jó télállóság, gyors fejlődés, sok oldalhajtás jellemzi. Kiemelkedő a szárstabilitása, ezáltal minden körülmény mellett az ország egész területén biztonsággal vethető.

A LAJTAMAG KFT. Graf hibridrepcéje a jól megszokott gyors kezdeti, egészséges fejlődést és kimagasló terméspotenciált mutatta idén is országszerte. A phoma és szklerotínia ellen jól ellenállt. Virágzása korai, így már jól látható volt, hogy a terméskilátásai az idei évben a múlt éveket meghaladóak. Nem véletlen, hogy a legjobb repcék között tartják számon partnereink! – nyilatkozta Réder Richárd szaktanácsadó. A Hybrisun hibridjük nagy várományos, ugyanis a korábbi években minden kísérleti helyen meghaladta a kísérleti átlagot, termésátlaga 4,36 t/ha feletti. Az erőteljes őszi fejlődése miatt jó a télállósága is, kiváló állóképességű, megdőlést idén sem tapasztaltak partnereik. Betegség ellenállósága kiváló, phoma és szklerotínia ellen igen jól ellenáll.

Tavaly ősszel 231 ezer hektáron vetettek őszi káposztarepcét, ez némi növekedés a korábbi évekhez képest. Idén őszre viszont a piaci körülmények pozitív változásai, s a jó termésátlagok miatt jelentős, 20 százalékos növekedés várható e szegmensben, mondta Nádudvari Éva repce kampánymenedzser a SYNGENTA SZER-SHOW dalmandi állomásán. A növényállomány nagyon jó állapotban telelt, a késői fagy nem okozott szignifikáns terméskiesést. Az előrejelzések szerint a tavalyi átlagtermésnél lényegesen magasabb termés várható, elérheti a 2014-es átlagot is, amely meghaladta a 3 tonnát hektáronként. A Syngenta repce portfóliója immár 5 kiváló hibridből áll: a SY Saveo, az NK Aviator és a SY Cassidy mellett két új hibrid, az SY Florida és az SY Bluestar, amelyek a 2014-es NÉBIH posztregisztrációs vizsgálatokban éréscsoportjukban első helyezést értek el.

A legfontosabb, hogy az elővetemény kalászosok betakarításakor, azok szármaradványait a tarlókezelés során újra a talajba kell juttatni – mondta Daoda Zoltán, az AGROBIO HUNGARY KFT. szakmai vezetője a Syngenta CONTIVOTM PROGRAM keretében bemutatott parcellán. Ennek az a legjobb gazdálkodói módja – amennyiben megfelelő talajnedvesség van –, hogy a szármaradványokat BactoFil CELL-lel lepermetezzük és a talajba keverjük, majd 24 órán belül zárjuk le a tarlót a párolgás és szénvesztés elkerülése érdekében. A BactoFil CELL irányított módon bontja el a növénymaradékok cellulóztartalmát úgy, hogy közben ellensúlyozza a jelentkező pentozán hatást (C/N arány megváltozása) a kellő mennyiségű légköri nitrogén megkötésével. Ha továbbra is meleg, s csapadékos nyarunk lesz, akkor a szármaradványok teljes szervesanyag-mennyiségét
a talajbaktériumaink feltárják, így a repce jól tudja majd hasznosítani ezen mikro- és makroelemeket. Nem engedi a káros fonalas gombák (pl. Fuzárium) felszaporodását, mert megköti vaskelátok formájában a talajban található vas-ionokat, s így a gombák nem tudnak felszaporodni. Mindehhez a vetéskor kijuttatott BactoFil B10 talajoltó további támogatást ad azzal, hogy a szármaradványok feltárt hatóanyagait beépíti a talaj szervesanyagtartalmába, mintegy deponálva a későbbiekre a tápanyagokat. A BactoFil B10 a talajépítési feladatain túl (talajszerkezet-javítás, talajvízmegtartó-képesség javítása) nagyon fontos szerepe van a csírázás, gyökeresedés gyorsításában és ezek mértékeinek növelésében, jelentős mennyiségű légköri N megkötésével, s további P és K mobilizálásával a őszi tápanyag-utánpótlásban komoly költségeket takaríthatunk meg.

 

Kukorica

A kukorica növényvédelme során 2016-ban is számos kihívással kell szembenéznünk, hangsúlyozta Schipp Márton, kukoricáért felelős kampánymenedzser a SYNGENTA SZER SHOW dalmandi helyszínén.

A korai tavaszi felmelegedésnek köszönhetően a kukoricavetések a legtöbb helyen időben megtörténtek, viszont ezután rendkívül száraz periódus következett, amely a kukorica fejlődését is visszavetette. A helyzetet súlyosbította a huzamos ideig tartó, szokatlanul alacsony éjszakai hőmérséklet, így sok helyen találkozhattunk vontatottan fejlődő, stresszes kukoricaállományokkal és heterogén gyomkelésekkel. Nagyon fontos ilyen esetekben a gyomirtó szer helyes megválasztása. A Lumax a kukoricára nézve egy szelektív készítmény, így használata kisebb stresszel jár a már egyébként is terhelt állományokra. Abban az esetben, ha valamilyen oknál fogva nem tudjuk a megfelelő időben, korán elvégezni a gyomirtást, érdemes olyan valódi posztemergens gyomirtó szert választanunk, amely gyors és látványos hatása mellett tartamhatással is rendelkezik. Ilyen készítmény a Calaris Pro. Schipp Márton szerint a sikeres kukoricatermesztéshez elengedhetetlen, hogy a technológiánkat a megváltozott időjárási körülményekhez igazítsuk. A Quilt Xcel számos élettani hatással rendelkezik, így a kukorica könnyebben képes megbirkózni a kedvezőtlen körülményekkel, így szárazabb években is jobb kondícióval és terméstöbblettel hálálja meg használatát.

A KWIZDA TEREPSZEMLE bemutatókon az összehasonlításra és a mérésekre fókuszáltak. A tapasztalataik megosztására létrehoztak egy blogot Terepszemle címmel, melyen a három kísérleti telep gazdái folyamatosan naplózzák tevékenységüket, valamint ide kerülnek fel a független szakértők által mért eredmények is. Felsőnánán starter, inszekticid és gyomirtási blokkot láthattunk kukorica kultúrában, melyek közül a starter blokk különösen látványos különbségeket mutatott. A starter nélküli parcellához képest a Pannon Starter Perfect 20 kg/ha-os kezelésnél a növény magasságán rendkívül  jól látszott az előny. Ugyanez volt tapasztalható annál a parcellánál, amely 150 kg Volldünger granulátum 6:11:24-es sortrágyát kapott, valamint Pannon Starter Mega 20 kg/ha startert vetéskor. Gyomirtási és lombtrágya blokkot mutatott be a Kwizda Szarvason is. A gyomirtási részben a kontrollban számos, a területre jellemző kétszikű gyomot lehetett látni, ehhez képest a preemergensen kijuttatott Kwizda Click Combi 2,5 l/ha, de különösen a korai posztkezelésben a Click Combi + Callido (mezotrion) kombináció végzett jó munkát.

A Bayer a BAYER FARM rendezvények keretében tizennégy parcellán mutatta be kukorica növényvédelmi technológiáját, melyekben minden parcellában Sonido csávázószerrel kezelt vetőmag került elvetésre, a gyökérzetet károsító drótférgek ellen.

Meggyőződhettünk a Bayer kukorica gyomirtó szerek hatékonyságáról, erre szükség is volt, mert a területen közel 30 féle gyomnövény volt található a kezeletlen kontroll parcellában.

A különböző hatásmódoknak, hatásspektrumnak és rugalmas időzítési választéknak köszönhetően jól látható volt, hogy bármilyen kukorica gyomirtási technológiába legalább egy készítmény beilleszthető. Preemergensen a kukorica kelése előtt végzett Adengo alapkezelés kiiktatja a korai gyomkonkurenciát a kritikus kezdeti időszakban, valamint talajon keresztül hosszú hatástartamot biztosít. Korai posztemergensen kijuttatva az Adengo a már kikelt gyomok levelén felszívódva tiszta területet eredményezett, illetve a talajon keresztül hatékonyan védett a további gyomkelés ellen is. A Monsoon active kiváló hatékonyságot mutatott az évelő fenyércirok ellen, valamint talajon keresztüli hatástartammal is rendelkezik. A Laudis idén is bizonyította, hogy szinte bármikor alkalmazható, mert a gyomok elleni gyors és látványos hatása jól látható volt a kukorica 5, 7, vagy 8 leveles fejlettsége idején kezelt parcellákban is. A Bayer legújabb posztemergens kukorica gyomirtó szere, a Capreno két parcellában: a kukorica 3 leveles, valamint 5 leveles állapotban kijuttatva is bizonyította széles hatásspektrumát és a csapadéknak köszönhetően a talajon keresztüli hatástartamát is.

A BASF Szántóföldi bemutatók kísérleteiben két gyomirtási technológiát állítottak be. Az első a Jumbo® Extra OD egy a BASF által már több mint 15 éve forgalmazott és bevált hatóanyag-kombináció folyamatos fejlesztése nyomán jött létre. Az ajánlat sikerének alapja, hogy a nikoszulfuron és dikamba hatóanyagoknak köszönhetően az összes kukoricában jelentőséggel bíró gyom ellen hatékonyan védekezhetünk vele. A kétszikű gyomok irtásáért 2015. évtől a Callam® gyomirtó szer felel az 5 hektáros csomagban. A cserét elsősorban az indokolta, hogy a Callam® két felszívódó hatóanyagának köszönhetően elődjéhez – az egy felszívódó és egy kontakt hatóanyagot tartalmazó Cambio®-hoz – képest eredményesebben irtja az egyre jobban teret nyerő évelő kétszikű gyomokat. 2016. évtől az egyszikű gyomok irtásáért felelős nikoszulfuron OD-formulációban került a csomagba.

A másik bemutatott gyomirtási technológia, a Duo System® esetében a Callam® mellett az egyszikű gyomok irtásáért a Focus® Ultra felel. Kiemelendő, hogy csak a Clearfield® napraforgóhoz hasonló, speciális Duo System® kukoricahibridekben alkalmazható a készítmény, de itt bármely kukorica fejlettségnél irthatóak vele olyan gyomok, mint a fenyércirok, a tarackbúza vagy a csillagpázsit, sőt jelentős hatással bír még az olyan agresszív gyom ellen is, mint a nád. Egyszerűbb, magról kelő gyomok esetében a technológia kedvező árával hívja fel magára a figyelmet.

Napraforgó

Az elmúlt években rendkívül sikeres napraforgó esetében a tavalyihoz hasonló, 600 ezer hektáros vetésterülettel számolunk, a kelőfélben lévő napraforgót szerencsére nem károsította a fagy – mondta a SYNGENTA SZER SHOW-n Harmat Ákos kampánymenedzser. – Viszont mostanság várható az első gombabetegségek megjelenése, amely ellen feltétlenül védekezni kell, s jelenleg országosan súlyos problémát okoznak a levéltetvek. Napraforgóban megnehezíti az ellenük való védekezést, hogy a nagyméretű levelek fonákján helyezkednek el. Emiatt itt is csak a tartamhatással rendelkező, akár felszívódó, szisztemikus hatású hatóanyagot is tartalmazó készítmények jöhetnek szóba.

A napraforgó területén piacvezető Syngenta portfóliója olyan új, kiváló termőképességű hibridekkel bővült, amelyek minden szegmensben kiemelkedő alternatívát kínálnak a termelők számára. Az SY Arisona a hagyományos, az SY Diamantis a Clearfield,
az SY Bacardi a Clearfield Plus hibridek között jelent újdonságot, míg a SY Gracia CLP egyszerre magasolajsavas és Clearfield Plus gyomirtású hibrid.

A készítmények összehasonlítására és mérésekre fókuszáló  KWIZDA TEREPSZEMLE szarvasi helyszínén a napraforgó gyomirtási blokkban a mérésekkel megbízott Syntech Kft. 2016. június 1-jén a következő eredményeket mérte: a Camel Box Duplo (Global Duplo 0,5 l/ha és Inspector 1,2 l/ha) készítmény a fehér libatopot 85%-ban, a pokolvar libatopot 50%-ban, a csattanó maszlagot 85%-ban, a kakaslábfüvet pedig 95%-ban pusztította el. A versenytárs készítmények közül az S-metolaklór 1,5 l/ha + fluorkloridon 2,5 l/ha hatóanyag-kombinációjú készítmény ugyanezt 95%-90%-50%, 0%, míg a másik versenytárs S-metolaklór + terbutilazin 4 l/ha készítmény 50%-50%-50%-95%-os eredménnyel hozta, kezeléskori igen száraz körülmények ellenére.

A Bayer szakértői felhívták a figyelmet arra, hogy 2016-ban a csapadékos májusi és júniusi időjárás miatt a napraforgó termelésnek ismét sarkalatos kérdése lesz a gombabetegségek elleni eredményes védekezés, melyre pont ebben az időszakban nagy területen használt megoldás a SFERA 535 SC, illetve a Trezor 535 SC.

A BAYER FARM kísérleteiben jövőbeni újdonságként került bemutatásra a repcében már engedélyezett Propulse gombaölő szer, ami most engedélyezés alatt van a napraforgó védelmére is. A Propulse hatóanyagai külön-külön is eredményesen gátolják a különböző kórokozók fejlődését, de a két hatóanyag-kombinációja még eredményesebb, mert jól kiegészítik egymás hatását. A Propulse napraforgóban a kórokozók elleni védelem igen hatásos eszköze lesz, hosszan tartó külső és belső védelmet biztosít a napraforgó szár-, levél- és tányérbetegségei ellen. A Propulse gombaölő hatásán túl, pozitív élettani hatásának köszönhetően fokozza a fotoszintetikus aktivitást, kedvezően befolyásolja a kultúrnövények élettani folyamatait, kezelés hatására nő a termés mennyisége és olajtartalma.

A BASF Szántóföldi Bemutatók parcelláin az új Clearfield® Plus gyomirtási rendszer előnyeit figyelhettük meg. A régi Clearfield® napraforgóhibridektől az új Clearfield® Plus hibridek az imazamox-tolerancia tekintetében genetikailag jelentősen eltérnek. Ennek köszönhetően a széles körben elfogadott Clearfield® gyomirtási rendszer hatékonysága tovább erősödik. A legfontosabb, hogy az Clearfield® Plus hibridek több imazamox hatóanyagot viselnek el és így az állományban használt új gyomirtó szer, a Pulsar® Plus gyorsabban hat és fejlettebb gyomokat pusztít el, mint az elődje a Pulsar® 40 SL. Ez a plusz hatás annak a több imazamox hatóanyagnak köszönhető, amit a Pulsar® Plus adjuváns rendszere juttat a gyomokba. Az adjuváns rendszer előnye az egyszerű dózisnöveléssel szemben, hogy akkor is biztosítja az emelt hatóanyag-mennyiséget, ha a gyomok a kedvezőtlen időjárás miatt erős viaszréteget fejlesztenek. Fontos, hogy a „hagyományos” Clearfield® hibridek már termésveszteséggel reagálnak erre az extra hatóanyag-mennyiségre, így nem kezelhetőek a Pulsar® Plus-szal. A másik fontos előnye az új hibrideknek, hogy árvakelésük hatékonyabban irtható a gabonában, kukoricában és szójában használatos szulfonilurea-típusú gyomirtó szerekkel. Ezek közül a jelentős áttörést a szója jelenti, mivel eddig ebben a kultúrában a posztemergensen gyomírtható napraforgóhibridek árvakelése megoldhatatlan feladat elé állította a gazdákat.

Összegezve a látottakat, hallottakat elmondhatjuk, színvonalas, informatív, jól megszervezett, és ami fontos, több helyen látogatói csúcsot megdöntő rendezvényeken vehettünk részt a nyári bemutatók alkalmával.

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Jelentős szántóföldi kultúráink betegségek elleni védelme kezdődik el a napokban. A repce, a napraforgó és a kukorica is abba a fejlődési szakaszba ér...

Kezelésből ötös!

Kezelésből ötös!

Az FMC optimista hangulatban tartotta meg évindító növényvédelmi fórumát, amely méltán az egyik legszínvonalasabb online rendezvénnyé nőtte ki magát a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.17. péntek

Az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?