Technológia vagy Hibrid?

Agro Napló

Engedjék meg, hogy kilépjek a tipikus nemesítői nézőpontból és feltegyek egy provokatív kérdést:


Mi a fontosabb a repcében?
A technológia vagy a hibrid?

Ha a nemesítőt kérdezem, nyilván a hibrid a válasz, azonban a termelő legtöbb esetben a technológiára fogja helyezni a hangsúlyt. Nem véletlenül!


A hibriddel egyszer kell foglalkozni, eldöntöm, melyiket vessem el, elvetem, aztán a teljes szezonban napi szinten technológiai kérdéseket oldok meg. Nem beszélve az anyagiakról, hiszen még a legdrágább vetőmag költsége is messze elmarad a termesztés egyéb ráfordításai mellett.


…Nos, az dobja rám az első követ, aki a nemesítés mellett gazdálkodik is, és másként látja ezen alapvetést…

Viszont van egy csavar a képletben:


A technológia szerepe ugyanis az, hogy maximálisan kiaknázza a hibridben rejlő potenciált és azt meg is védje. Magyarán a technológia a genetikát szolgálja. E logika mentén: minél potensebb és strapabíróbb a genetika, annál kevesebb technológiai elemre lehet szükség ugyanazon eredmény eléréséhez, vagy az egységnyi ráfordításra eső haszon lehet nagyobb.

Tehát elméletileg a termelői elvárás a következő lehet: olyan hibrideket termeszteni, melyeket kisebb technológiai költséggel vagy ugyanazon költségszint mellett nagyobb hatékonysággal lehet eredményesen termeszteni.

  • Az első feltétel tipikusan a kártevők és betegségek kérdése lehet. Milyen jó lenne, ha nem kellene akár 5-ször, 6-szor védekezni és azon izgulni, hogy időben mentem-e ki.
  •  A második: a tápanyag-gazdálkodás hatékonysága, a vetés körüli kockázatok kezelése, a pergés és a betakaríthatóság. 

  • A fenti elemek közül jelenleg egyedül a kártevőkérdéshez nem tudunk hibridoldalról viszonyulni, az összes többihez azonban igen:

    A Kiemelt DEKALB Termésvédelemmel rendelkező hibridek:
    –             lényegesen ellenállóbbak a szklerotíniával szemben,
    –             rendelkeznek az RLM7-es fóma rezisztenciával,
    –             emellett kipergés-ellenállóságuk is kiváló.

    A Kiemelt DEKALB Termésvédelem Plusz-os hibridek a fentiek mellett a magas termést betakarításig képesek megtartani, dőlésre nem hajlamosak.


    Ezen hibridek esetén kevésbé lehet kockázatos egyes gombaölő szeres kezelések kihagyása – bár nem javasoljuk –, és megfontolandó a későbbi, teljes érésben történő betakarítás, ami jelentős többlettermést jelenthet.

    Optimális NITROGÉN hasznosítás tulajdonsággal rendelkező hibridjeink a műtrágya (nitrogén) ráfordítások hatékonyságát hivatottak növelni, mind magas, mind alacsony dózisok mellett. Az előző oldalra tekintve talán jobban érzékelhető, hogy mire is gondolok.

    Hogy mi a helyzet a vetési kockázatokkal?

    Ezt a titkot most nem árulom el.  Van rá megoldásunk… néhány kolléga már ki is fogja próbálni az idei évben.

    Szóval… csökkentsek vagy „hatékonyítsak”?

    Ismereteink szerint a repce terméspotenciálja jelenleg a 8 tonna/hektár körüli magasságban lehet [2]. Csehországban szinte minden évben vannak 6 tonna feletti üzemi eredmények, és egy jobb évben ritkán ugyan, de nálunk is mérnek
    6 tonna körüli terméseket.

    Ezek az eredmények viszont igen távol állnak az ország többéves realitásától, mely az elmúlt 15 évben csak egyszer lépte át a 3 tonnás országos átlagot [3].

    Az okok egyszerűek: klíma, vízellátottság, tápanyag-hasznosulás, a terméscsökkentő tényezők uralma (és nemritkán a technológiai fegyelem).

    Persze a termelő a 3 tonnával is boldog lenne, ha a költségek nem szaladtak volna el, és a terményárak szárnyalnának.

    Az átvételi árak ugyan nem szárnyalnak, viszont a repce helyzete sokkal kedvezőbbnek tűnik, mint a többi szántóföldi kultúráé, különösen, ha figyelembe vesszük a növényiolaj-piac történéseit.

    Nem tisztem a terménypiaci szakértő szerepét játszani, az azonban érzékelhető, hogy a felvevőpiaci igények nagyobbnak tűnnek, mint a készletek és a prognosztizált termelés.  Bár a repce jelentősége elmarad a pálma- és szójaolajé mögött, azok relatív hiánya hatással lesz a repce árára és területére is [4].

    Így ez a növény idén jó eséllyel javíthatja a növénytermesztés eredményességét.

    Nos, ezen pozíció mondatja azt velem, hogy nem a költségcsökkentésre, hanem annak hatékonyságára célszerű fektetni a hangsúlyt, és olyan hibridet választani a technológiához, ami nemcsak hozza a potenciált, de meg is védi azt.

    Csngődi Péter 

    [1] Monsanto- és Kleffmann-felmérés, 2016
    [2] Monsanto-becslés
    [3] KSH, 2015
    [4] Statista, 2016

    A cikk szerzője: Csengődi Péter

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    A repcetermesztés már most elkezdődik

    A repcetermesztés már most elkezdődik

    Nyár derekán járunk, a tavalyi repcéink már a silókban pihennek, a kalászosok betakarítása pedig befejeződött, vagy a vége felé jár. Ez az a pillanat,...

    InV1266 CL – A teljesség igényével

    InV1266 CL – A teljesség igényével

    A Clearfield® repcehibridekkel szemben sokféle elvárást támasztanak a termelők. A rugalmas gyomirtási lehetőség mellett legyen kiváló a termőképessége...

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!