Nem lehet túl korán elkezdeni

Agro Napló
A szőlővédelem a BASF Hungária Kft. számára mindig kiemelkedő fontossággal bírt. Az idei növényvédelmi szezont rendhagyó rendezvénnyel nyitották.

„Elsődleges célunk e rendezvénnyel az volt, hogy a gazdák számára valamiféle aktualitást mutathassunk – olyasvalamit, amelyből már ők is előre készülhetnek arra, ami vár ránk az idén.” – mondta el lapunknak dr. Füzi István, a BASF fejlesztőmérnöke (fotón jobbra).

Rendhagyó volt az esemény, hiszen nemcsak konferenciát és sajtótájékoztatót tartottak, de egy tanácskozással egybekötött bemutatóra és értékelési gyakorlatra is invitálták a vendégeket. Így a BASF partnerei azon túl, hogy alapvető információkkal lettek gazdagabbak, maguk is fölmérhették a primer lisztharmatfertőzést, és a szakértői konzultációnak köszönhetően egyeztethettek az optimális védekezési stratégiákról is.

Hogy optimális feltételek mellett tarthassák meg az eseményt, az időpontját – a fertőzés alakulását figyelve – csak a tájékoztató előtt néhány nappal fixálták le. (Az időjárási paraméterek rögzítésében fontos szerepet játszik a BASF 2012-ben kiépített országos meteorológiai állomás hálózata, ugyanakkor a szakemberek nem győzik hangsúlyozni a szabadföldi megfigyelések jelentőségét is). A rendezvény így is, hogy pár nap alatt állították össze a programját, nagy népszerűségnek örvendett, az ország valamennyi borvidékéről érkeztek szőlészek, borászok egyaránt.

A szőlőlisztharmat első tünetei már jelen vannak az ültetvényeken. Igaz, a nagyon ingadozó hőmérsékletnek köszönhetően igencsak elhúzódott idén a betegség lappangási ideje. Az első tünetek végül április 26-án váltak láthatóvá, a Szekszárdi borvidéken, de az általános, szinte minden ültetvényre kiterjedő tünetmegjelenés csak május 13-án következett be. Ezekből a korai jelekből a szakemberek már viszonylag nagy biztonsággal megállapíthatják, milyen mértékű fertőzésre számíthatunk az idén. „Mi azt látjuk – magyarázta az Agro Naplónak dr. Füzi István, a BASF fejlesztőmérnöke –, hogy megvan az esélye a lisztharmatjárványnak, de az is valószínű, hogy nem a mindenkori legnagyobb fertőzéssel kell majd megküzdenünk.

Az biztos, hogy minden lisztharmat elleni védekezés során nagyon oda kell majd figyelni a részletekre. A BASF az első lépéseket már korábbi ajánlataiban is kifejtette. A cég álláspontja továbbra is az, hogy korán, mielőtt az első lehetséges fertőzés esetében a lappangási idő lejár, kéntartalmú szerekkel (pl. a cég Kumulus S® nevű készítményével) el kell kezdeni a lisztharmat elleni védekezést, és virágzásig 8–10 naponta kell azt folytatni. Akik megfogadták a BASF tanácsait, idén már a harmadik-negyedik védekezésnél tartanak, vélekedik dr. Füzi István. A BASF szakemberei olyan helyeken javasolták a nagyon korai védekezéseket, ahol korán fakadt a szőlő, és már április 8-án, 9-én megvolt az esélye az első aszkospórás fertőzéseknek.

Ahol ezek a korai fertőzések elmaradtak, április 23-án vagy május első napjaiban kezdődött csak a megbetegedés, így ráértek 2-3 héttel később kezdeni a védekezést. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a védekezés a következő pár hétben lesz nagyon fontos. Erre az időszakra ajánl speciális készítményeket a BASF a szőlőtermesztőknek.

Az eseményen elemezték a peronoszpórafertőzés esélyeit is. A szakemberek úgy vélik, hogy az eddigi trend folytatódhat: kisebb-nagyobb fertőzések szinte minden évben előfordulnak, ám járványos megbetegedés az elmúlt tíz évben csak egyszer (2010-ben) történt. Oka lehet ennek dr. Füzi István szerint a jellemzően száraz tavasz, amely nem kedvez az áttelelt fertőzőanyag-aktiválódásának. Az első fertőzések legtöbbször csak szórványosan jelentkeznek, ezért a járványos szintig csak nagyon ritkán fokozódik a helyzet. A BASF szakemberei szerint az idén is legvalószínűbb a mérsékelt peronoszpóra-fertőzés, bár meglepetésekkel itt mindig számolni kell. Alakulhat úgy az időjárás, hogy a peronoszpóra rácáfol az előzetes számítgatásokra. A biztonság kedvéért már május elejétől javasolják a peronoszpóra elleni védekezést, egyelőre kontakt készítményeikkel.

Összefoglalva a legfontosabb információkat, álljon itt a dr. Füzi István és dr. Hoffmann Péter fejlesztőmérnökök által javasolt öt alapelv, hogy miként lehet a lehető leghatékonyabb a lisztharmat elleni védekezésünk:

  • Amíg nincs aszkospóraszóródás, nem érdemes védekezni.
  • Ha az előzetes számítások szerint sok az áttelelt fertőző anyag, az aszkospóraszóródás időszakában már rendszeres (8–10 naponkénti) védekezés javasolt. A védekezést akkor kell indítani kéntartalmú szerrel (Kumulus S® 4 kg/ha vagy 2%-os töménységben), mielőtt az első lehetséges fertőzés esetében a lappangási idő lejár.
  • A korai és intenzív beavatkozás elsődleges célja az induló fertőzés minimalizálása, ezzel pedig a szőlőbogyókra virágzás kezdetétől nehezedő fertőzési nyomás csökkentése.
  • Közvetlenül a szőlőbogyók fogékony állapota, tehát a virágzás előtt célszerű elkezdeni a specifikus hatóanyagú készítmények használatát. A BASF ajánlata: Vivando® 0,2 l/ha-os adagban és 4 kg/ha Kumulus S®-sel kiegészítve.
  • A maximális védelem elérése érdekében különösen ajánlott a különböző hatásmechanizmusú specifikus szereket egymással váltogatni, és egy hatóanyagcsoportot szezononként csak egy alkalommal használni.
  • További információk: bit.ly/1Z8cp1L
    www.szoloelorejelzes.hu, www.agro.basf.hu

    -an-

    A cikk szerzője: Agro Napló

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    A jövő növénye lehet a cirok

    A jövő növénye lehet a cirok

    A cirok a kukorica jó alternatívája lehet a száraz kontinentális éghajlaton, aszályra hajlamos területeken, mivel szárazságtűrése kiemelkedő. Ráadásul...

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!