Nagydíjas bio termék az öntözővíz felhasználásának csökkentésére

Agro Napló
Az elmúlt években egyre jobban érzékeljük a klímaváltozás hatásait. Elég csak arra gondolni, hogy a tartós téli hótakaró és annak vízmegtartó képessége az utóbbi években jelentősen csökkent. Azt már mindenki tudja, hogy a szélsőségek nőnek és lokalizálódnak, mind a hőmérséklet, mind pedig a csapadék vonatkozásában. Az átlagos évi csapadék is sokkal nagyobb intenzitással, egyenetlenebbül jelentkezik, mint korábban.

A szántóföldön elszenvedhető termésveszteségek fő oka a termesztett növények állomány szintű kondícióromlása. Az agrotechnika folyamatosan keresi azokat az eszközöket, amelyek a jelentős és a vegetáció folyamán már nem visszafordítható folyamatokat akadályozzák, illetve előzik meg. A fejlett talajművelő eszközök, precíziós vetőgépek, GPS-vezérlésű erő- és munkagépek segítik ugyan a gazdálkodókat a termelékenység fokozásában, de a természetes környezeti hatásokat jelenleg még kevéssé lehet befolyásolni. 

A vegetációs csapadékösszegek ugyan országrészenként elég változatosak, a 450 mm-től a 900 mm-ig, az intenzitás eltérés miatt térségenként időszakosan még a legtöbb esőt kapó nyugati országrészben is előfordul aszályos állapot. Ha ez a kultúrnövény érzékeny fázisában (kelés, virágzás stb.) fordul elő, a fellépő kondícióromlás jelentős kárt, termésveszteséget okoz.

Szinte elkerülhetetlen a kockázat jelentős vállalása, ha a korai betakarítású árpa, búza után másodvetésű zöldtrágya, silózható takarmánynövény, lucernatelepítés kerül, még akkor is, ha a terület öntözhető.

Az új szabályozás szerinti „zöldítés” sokaknak okoz fejtörést, hiszen a támogatáshoz jutás feltétele, viszont hiábavaló költségnövekedés racionálisan nem vállalható.

Egyértelmű, hogy a termésbiztonság elérése ezekben az esetekben is a jövedelmezőség alapfeltétele. A vízmegőrzést biztosító talajkondícionálók használata a kockázatot csökkenti, használata a nyári vetések esetén nélkülözhetetlen biztosíték.  

A WaterRetainer (VízŐr) egy organikus alapokon nyugvó talajkondicionáló készítmény, amelyet kémiai, mikrobiológiai, illetve állattenyésztési-növénytermesztési szakemberek fejlesztettek. A termék azáltal, hogy megőrzi a nedvességet a talajban, csökkenti az öntözővíz felhasználást és az aszály okozta kiszáradást. A WaterRetainer (VízŐr) segít abban, hogy a talajban stabilabb nedvességszintet tartsunk fenn. Elősegíti az adagolt tápanyagok hasznosulását, és a talaj mikrobiológiai életéhez egészségesebb feltételeket biztosít.

A megfelelő és egészséges élelmiszer előállítás érdekében alapvető prioritást kell, hogy élvezzen a megfelelő adaptáció a környezeti változásokhoz. Ennek felismerése volt az egyik legjelentősebb hajtóerő számunkra, amikor belekezdtünk a kutatásokba, és kifejlesztettük a WaterRetainer (VízŐr) talajkondicionáló vízmegtartó készítményünket. A termék organikus alapú, és azáltal, hogy csökkenti a talaj WaterRetainer (VízŐr) alkalmazásával akár 50%-kal csökkenthetjük az öntözési költségeket szántóföldi növények-, zöldségek-, szőlő- és gyümölcs vagy akár még gombatermesztés esetében is. Öntözetlen művelésben történő alkalmazás esetén jelentősen – akár 1- 2-szer – megnő a növények aszálytűrő képessége, az aszálytűrés ideje, ezáltal jobb minőségű és nagyobb mennyiségű termés várható.

A WaterRetainer (VízŐr) másodlagos pozitív hatása a talajtermékenység kiegyensúlyozása. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a talaj egyenletes vízháztartása következtében javulhat a műtrágyák hasznosulása, intenzívebbé válik a talajlakó mikroorganizmusok működése. Mindezek csökkentik a költségeket és a termelés időjárás okozta kockázatait.

 

Tehát a WaterRetainer (VízŐr) háromféle módon segít:

  • csökkenti a talaj kipárolgását,
  • segíti a gyökérzet minél jobb vízellátását,
  • elősegíti az egészséges talajélet kialakulását és fennmaradását azáltal, hogy biztosítja, hogy a talaj nedvességtartalma folyamatosan vagy hosszabb ideig kedvező legyen.

 A VízŐr növényi kultúrától függetlenül hatásos. Minden talajtípuson alkalmazható!

Válassza a VízŐrt, mert:

  • a nedvesség jobban megőrződik a talajban,
  • 50%-kal kevesebb vizet kell használni az öntözéshez,
  • a növények sokkal tovább bírják eső nélkül, növekszik az aszálytűrő képességük,
  • a tápanyagok jobban hasznosulnak a kedvező talaj-nedvességtartalom miatt és növekszik a mikrobiológiai aktivitás,
  • a megfelelő talajnedvesség miatt a tápanyagok jobban hasznosulnak, így a foszfor jobb feltáródását eredményezi a talajból, mivel a mikrobiológiai talajélet aktívabb lesz.

Kérje szaktanácsadóink segítségét:


Sepsi Eszter                +36 30/962 89 10
Nyugat-Magyarország

Szűcs Pál                      +36 30/511 28 36
Kelet-Magyarország

Fodor Sándor               +36 30/823 39 52
Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Hajdú-Bihar-, Borsod megye

www.alphaplant.hu     
www.waterandsoil.eu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
BKT takes sport to BAUMA

BKT takes sport to BAUMA

In the outdoor area Atrium (Eingang Ost), BKT has set up BKT HOOPS, a game area dedicated to visitors and sport enthusiasts. Just by playing basketbal...

BKT giants at BAUMA

BKT giants at BAUMA

You cannot overlook the BKT tires at the upcoming Bauma. On display are EARTHMAX SR 468 in size 40.00 R 57 - by far the largest tire ever made by BKT...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!