Brnóban leltek üzletre a magyar agráripari gépgyártók

Agro Napló
A mezőgazdaság jövője mottó jegyében rendezték meg április 3–7. között a brnói Techagro 2016 szakvásárt. A kiállításon a magyar mezőgépgyártók, erdőgazdaságok képviselői is bemutatkoztak.

 

Brnóba kapcsolataink szélesítése érdekében érkeztünk, mondta érdeklődésünkre Cserepes Zoltán, a Ferro-Flex Gép- és Szerkezetgyártó Kft. kereskedelmi vezetője. Meglátásuk szerint a csehországi gazdák hatékonyan dolgoznának a homlokrakodó gépeikkel, gazdálkodásukat segítő eszközeikkel. Piaci jelenlétüket erősítené egy itteni forgalmazó, akivel ezentúl nem Lengyeltótiból, cégük központjából szolgálnák ki partnereiket, hiszen egy forgalmazó belépésével könnyebb lenne a kapcsolataik ápolása a cseh gazdákkal. Országhatárokon átnyúló forgalmazói együttműködést már kialakítottak Szerbiában, Horvátországban és Szlovákiában. Brno kellemes meglepetése – mondta Cserepes Zoltán –, hogy a csehországi lehetséges forgalmazók mellett francia, moldáviai, sőt svájci ajánlatkérést kaptak. A svájciaknak például megtetszett, hogy noha a Ferro-Flex Kft. által képviselt termékcsoportokban nagy a termékkínálat, azonban árban és a műszaki tartalomban versenyképes a magyar kínálat.

 

A magyar közösségi kiállítói területen hetedmagával ott volt a kecskeméti Hetech Trend Kft. is. A társaság ajánlata a tervezéstől a gyártáson át a beépítésig terjed ki a gabonatárolókra, terményszárítókra és -tisztítókra. A kis- és nagyvállalkozások egyaránt igénylik többek között a nagy hatékonyságú, kombinált magtisztító gépeket, amelyek biztosítják a megbízható munkavégzést. A vetőmagtisztító gépeiket a szolnoki Tisza Vetőmag Kft.-vel közösen fejlesztették ki. A betakarított szemes termény tartalmazhat fajidegen magvakat, törött, fejletlen szemeket, valamint különböző eredetű szennyeződéseket. Ezért tárolás és felhasználás előtt tisztítást igényel. A HMT magtisztító gépcsaládot egy masszív, erős fémváz alkotja, amely alapja a rostaszekrény nagyság szerint történő szelektáláshoz, függönyszerűen vezeti be a magvakat a rostafelületre, ezáltal csökkenti a magok esésének a sebességét és javítja az előszívó szél hatékonyságát. Ipari apró és nagy magvak hatékony tisztításának eszköze. A H-TECH szárítócsalád tagjai is „bemutatkoztak” a brnói közönségnek, amelyekkel az elmúlt években több mint 40 szárítótelepet építettek fel. A Hetech Trend Kft. nevéhez kötődik több mint 250 agrárberuházás és csaknem 1 millió tonna gabona tárolótér – siló beruházás – létesítése hazánkban és a környező országokban.

 

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. által összefogott közösségi területen szerepelt továbbá a Farmgép Fejlesztő és Gépgyártó Kft. permetezőgépeivel, a Linamar Hungary OROS kukorica és napraforgó adapter divíziójával, a mosonmagyaróvári Vogel&Noot Mezőgépgyár Kft. „szántástól a vetésig” alkalmazott gépeivel és talajmegmunkáló eszközeivel, valamint a januári AGROmashEXPO és AgrárgépShow termékfejlesztési nagydíját elnyert Optigép Kft. a OptiCorn kukoricacső-törő adapterével. Önálló területen mutatta be erényeit a vecsési Pannongép Kft., ők a különböző kézi talajművelő eszközeiket és a szemenkénti kanalas és rezgőnyelves vetőgépet hozták magukkal. Az érdeklődők sokasága jelezte, Csehországban is fejtörő kihívás az apró magok vetése a kiskultúrákban.

 

Végh György, a NitroPét Slovakia S.R.O. igazgatója kérdésünkre kifejtette, a Genezis csoport tagjaként ők fogják össze többek mellett a magyar Nitrogénművek szlovákiai és csehországi piaci jelenlétét. A gazdák, akár Csehországban, akár Szlovákiában élnek, jellemzően egyformán gondolkodnak a tápellátás kérdéseiről, annak fontosságáról és a követett technológiákról. A két ország gazdálkodói azonban mégsem egyformák, eltér egymástól a mentalitásuk, technikai felkészültségük és a tőkeerősségük. Forgalmazói oldalról nézve Csehország és Szlovákia mégis jól kiegészíti egymást abban az értelemben, hogy a csehek a jobb feltételeiknek és tőkeerősségüknek köszönhetően nagyobb arányban előre vásárolnak, szemben a szlovák gazdákkal, akik inkább az utolsó pillanatokig halogatják az időszerű vásárlásaikat. A két folyamat eredője azonban, hogy egész évben folyamatosan élénk a műtrágyapiac. Az alapvető tápelemek közül például a nitrogén műtrágyát, főként a Magyarországon gyártott Pétisót a NitroPét értékesíti a cseh és a szlovák kiskereskedők számára. Kínálatuk újdonsága a Magyarországon már bizonyított nitrogént és foszfort tartalmazó mikrogranulátum. Végh György úgy fogalmazott, a cseh és a szlovák gazdálkodók számára a mikrogranulátum újdonságnak számít. A Magyarországon már ismert tápanyagok megismerését szántóföldi és kertészeti bemutatókkal népszerűsítik, szakmai utakat szerveznek Magyarországra, amelynek része, hogy többek között a Nitrogénművek Zrt. fejlesztői adnak tájékoztatást az ajánlott technológiákról.

 

A Brnói Vásárközpont hagyományosan több szakterületnek adott otthont ezúttal is. A „vásárnégyes” legnagyobbja hagyományosan a TechAgro, vagyis a mezőgazdasági gépek és berendezések nemzetközi vására. Ezt követte a Silva Regina, az erdőgazdálkodási és vadászati vásár, az Animal Vetex, az állatorvosi és állattenyésztési vásár, valamint a BioMass, a mezőgazdaság és erdőgazdálkodás megújuló energia szakvására.

 

A TechAagro Európa három legjelentősebb szakmai rendezvényének egyike. Az idei seregszemlén 22 országot képviselve 760 kiállító 1167 termékmárkája mutatkozott be 86.000 négyzetméter kiállítói területen. Számos nemzeti stand fogadta az érdeklődőket, így hazánk mellett közösségi standot állított fel Olaszország és Korea. A legtöbb csarnokot és szabad területek zömét a precíziós mezőgazdasági berendezések foglalták el. A betakarítás utáni technológiák és gépek témakörébe tartozó kiállítók a megszokottnál nagyobb területet foglaltak el.

 

Az erdészek és vadászok, közte az 5 erdészeti és vadgazdálkodással foglalkozó magyar erdővállalat, továbbá 5 egyéni kiállítónk örömére terjedelmes helyszínt kaptak az erdőgazdálkodási gépek és berendezések, továbbá a vadászattal kapcsolatos termékeket. Az erdészek tőszomszédságában, elkülönítetten zajlott a BioMass szakvásár, ahol az erdei biomassza készítéshez szükséges gépek és berendezések, továbbá a biogáz előállításához használatos kazánok sorakoztak. A megújuló energia fontosságát jelezte, hogy több területen és helyszínen kiállítókra leltünk. A magyar gépgyártók közös területétől néhány lépésre egy svéd cég munkatársai szolgáltak ismeretekkel az energiafűz arató berendezésükről. Mások több helyszínen traktortöltő bioállomást állítottak fel, illetve az egyik leglátogatottabb büfé mellett biokazánt, egy kisebb bioerőművet üzemeltettek.

-BTJ-

A cikk szerzője: Bálint Tóth János

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!