Új elnököt választottak az állattenyésztők

Agro Napló
Tisztújító gyűlést tartott a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSz), ahol a következő négy évre választottak elnököt. A küldöttközgyűlés egyértelmű és egyhangú döntése alapján Farkas Sándor lett a szervezet új vezetője.

A MÁSz, amely több állattartó szervezetet – szarvasmarha-, sertés-, ló-, szamár-, juh-, kecske-, csincsilla-, méh- és kisállattenyésztő szervezet – tömörít egybe, március 3-án döntött a tisztújítás végeredményéről Herceghalomban, a NAIK Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézetében.

Farkas Sándor (a képen) a nyolc éve elnöklő Fekete Balázst váltotta a poszton. A két cikluson keresztül szövetségi elnökként dolgozó Fekete leköszönő beszédében arról beszélt, hogy az elmúlt években a szakmaiságra, a párbeszédre és a tenyésztők aktív segítésére helyezte a hangsúlyt. Fontosnak tartja, hogy a MÁSz alapvető céljai ne sérüljenek – ehhez képest kell alkalmazkodni a piaci, szakmapolitikai folyamatokhoz, a szabályozási környezethez.

„Hiszem, hogy a magyar állattenyésztési ágazatok jövője jobbá tehető.” – jelentette ki az új elnök. A MÁSznak, mint megfelelő szakmai tekintéllyel és elismertséggel rendelkező szakmai szervezetnek komoly szerepe van a tenyésztői munka megbecsültségében, ezt pedig nem lehet elhanyagolni.

Az agrárium rendkívül fontos szerepet tölt be a társadalom életében: ahhoz, hogy az ország élelmiszer-fogyasztását megtermeljék – és erre Magyarország adottságai kiválóak – az is elengedhetetlen, hogy a mezőgazdaságban dolgozók megtalálják számításaikat.


Nem volt véletlen a helyszínválasztás sem, hiszen – mint azt az elnök a beszédében kifejtette – a MÁSz számára rendkívül fontos az oktatás és a szakemberképzés, hiszen a jövőnk múlik azon, hogy kik veszik át a most tevékenykedő agrár szakemberektől a munkát, az állattartó telepek, üzemek, illetve tenyésztőszervezetek irányítását. A NAIK és a MÁSz között a kezdetektől fogva szoros az együttműködés.

Farkas Sándor beszéde végén hangsúlyozta: a célunk, a lehetőségünk és a jövőnk egy, az összefogás és a kölcsönös együttműködés elengedhetetlen.

Balról jobbra: Fekete Balázs, Dr. Papócsi Péter, Dr. Horn Péter és Dr. Mihók Sándor

 Az elnökön kívül két új társelnököt, új elnökséget és a felügyelőbizottság tagjait is megválasztották, illetve kiosztották a 2016-os Magyar Állattenyésztésért díjakat. Posztumusz díjat kapott Papócsi László, aki a MÁSz egyik alapítója és első elnöke volt; 2015. december 14-én hunyt el. A posztumusz díjat fia, Papócsi Péter vette át. Ugyanebben az elismerésben részesült Horn Péter akadémikus, akinek állatgenetika területén végzett munkája világhírű, és a kezdetektől fogva aktívan segítette a tenyésztőszervezetek munkáját, illetve két cikluson keresztül a MÁSz társelnöke is volt. Jelenleg a Magyar Juh-, és Kecsketenyésztő Szövetség elnöke.

-an-

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Olajembargó: emelkedik az olajár!

Olajembargó: emelkedik az olajár!

Emelkedik az olajár, miután az EU-s vezetők megállapodtak az olajembargóról az Oroszország elleni hatodik szankciós csomag részeként. A WTI júliusi ha...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?