2024. május 13. hétfő Szervác, Imola

Az N-Lock (nitrogén stabilizátor)
szerepe és hatása
a nitrogén hasznosulására

Agro Napló
Növekvő élelmiszer-szükséglet, felelősebb szemléletű növénytermesztés, környezetkímélő trágyázás – a gazdálkodók sok kihívással szembesülnek napjainkban. A mezőgazdasági termelés eredményessége és hatékonysága megköveteli az újítások alkalmazását. Az N-Lock az innovatív formulázási technológiának és a nagy teljesítményű hatóanyagnak köszönhetően korszerű megoldás a terméshozam és a hatékonyság növelésére.

A nitrogén felhasználás hatékonyságának a növelésére számos lehetőség adódik. Az egyik, hogy a kijuttatott nitrogént minél hosszabb ideig kell NH4+ formában tartani, ami növeli a növény rendelkezésére álló N tápanyag mennyiségét, így növeli a termést és a minőséget. Mivel a növény több nitrogént képes beépíteni a szervezetébe, ezért a kijuttatott tápanyagok kisebb arányban szenvednek veszteséget (csökken a talajvízbe jutó nitrát és a levegőbe kerülő üvegházhatású gázok mennyisége). A nitrogén stabilizátorok beavatkoznak a nitrifikációs folyamatokba azáltal, hogy gátolják a lebomlást végző baktériumok élettevékenységét. Így az NH4+ átalakulása gátolt nitrit, majd nitrát formájába. Nagyobb mennyiség marad stabilabb formában, ezért a növény hosszabb ideig képes felvenni a nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló nitrogént. Ennek következtében növekszik a termés, illetve a csökken az esélye a talajvízbe történő kimosódásnak és a levegőbe történő denitrifikációnak.

A Nitrosomonas baktériumok felelősek a talajban a nitrifikációs folyamatban az ammónia nitritté történő átalakításáért. A nitrifikáció a talajban viszonylag gyorsan végbemegy. Ennek időtartama akár 2-4 hét is lehet, ami elsősorban a talaj es a levegő hőmérsékletétől függ. A nitrapyrin kizárólag a Nitrosomonas baktérium fajok élettevékenységét gátolja a talajban specifikusan. A nitrapyrin nem biocid anyag, nem öli meg a Nitrosomonas baktériumokat, csak akadályozza a metabolizmusukat, ezáltal a növekedésüket. Így a nitrapyrint „bakterosztatikus” anyagnak lehet nevezni (Campbell and Aleem, 1965). A nitrapyrin zavarja a réztartalmú enzimek kötési helyeit a Nitrosomonas baktérium fajoknál és gátolja az ammónia monooxigenáz (AMO) enzim megkötődését a baktériumban illetve az ammónium-N transzportját a sejtfalon keresztül egy réztartalmú enzim segítségével. A nitrapyrin hatása a talajban 70-100 napig tart. Ezután a nitrapyrin lebomlik ártalmatlan részekre, a Nitrosomonas baktérium népesség regenerálódik és újra teljes erővel zajlik a nitrifikációs folyamat. Azonban ez idő alatt az ammónium degradációja lecsökken és a növények számára nagyobb mennyiségben áll rendelkezésére a nitrogén ammónium-ion formájában.

Az N-Lock növeli a kukorica termését 5-20 %-al. A termésnövelést elsősorban az ezerszem tömeg növelése adja. Nagy adagú nitrogén visszapótlásnál nagyobb arányban növekszik a termés. Az N-Lock használata növeli a talajban a nitrogén visszatartást, csökkenti a nitrát kimosódását a talajvíz irányába és az üvegház hatású gázok légkörbe történő kibocsátását.

Hatására nő az ammónium-ion tartalom a talaj felső (0-30 cm) rétegében illetve csökken a nitrát-ion tartalom a talaj mélyebb (60-90 cm) rétegeiben. Az N-Lock kezelést követő 2 hónap múlva a talajban felső rétegében még volt a növény számára felvehető nitrogén, ellentétben a kezeletlennel.  A kijuttatott nitrogén áttranszformálódása lassul, a növény számára hosszabb ideig van jelen felvehető nitrogénforma. Az N-Lock hatására nitrogén a talaj felső 0-30 cm-es rétegében helyezkedik el és növekszik az ammóniumforma aránya.

Magyarországon 2013 óta vizsgáljuk a 200 g/l nitrapyrin tartalmazó N-Lock -t kukoricában.

 

Technológia kukoricában

Az N-Lockot folyékony nitrogén műtrágyával kell egymenetben kijuttatni vagy szilárd műtrágyaformák (karbamid, ammónium nitrát, MAS) kijuttatása esetén az N-Lock talajba való bedolgozása elősegíti a biztonságos hatást.

Ha erre nincs lehetőség, az is elegendő, ha a kijuttatás után 10 napon belül 15 mm csapadék hullik.

Dózisa 2,5 l/ha (függetlenül a kijuttatandó folyékony műtrágya mennyiségétől). A kijuttatás során a következőkre kell figyelni:

  • Felhasználás előtt alaposan felrázandó,
  • alacsony nyomás: 1,5-2,0 bar,
  • nagyon durva cseppek: 1000 μm felett,
  • nagy kúpszögű és nagy átmérőjű fúvóka vagy ütközőlapos: 06-08,
  • viszonylag alacsony sebesség: 6-8 km/h,
  • szeles idő után várni kell néhány napot,
  • álló helyzetben ne "nyomassuk meg a gépet”,
  • átfedéseket minimálisra kell csökkenteni.

Az N-Lock-al a talajt kell kezelni. Az N-Lockot közvetlenül a permetezés előtt kell a tartályba tenni. A permetlé készítése során folyamatosan kell a tartályba adagolni az N-Lockot a minél homogénabb eloszlás miatt.

A készítmény keverhető a főbb szántóföldi kultúrákban engedélyezett gyomirtó készítményekkel és baktérium tartalmú talajoltó anyagokkal.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
2+1 lombtrágya akció

2+1 lombtrágya akció

A lombtrágyázás lehet jó technológia, amivel tonnákkal többet is termelhetünk, és még a költségeinket is alacsonyan tarthatjuk. A 2+1 akciót azért csi...

A kén a nitrogénhasznosulás motorja

A kén a nitrogénhasznosulás motorja

Kultúrnövényeink az egészséges fejlődés és a megfelelő hozam elérése érdekében valamennyi tápelemet igénylik a faj sajátosságainak megfelelő mennyiség...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?