Fendtek a családi gazdaságban!

Agro Napló
Egy Fendt 310-es traktort, majd egy évvel később egy Fendt 209 Vario-t vásárolt a családi gazdaság, ahol jelenleg 25 hektáron káposztát, valamint további 15 hektáron gabonát, kukoricát, borsót és lucernát termelnek.

Az 50 m széles, konzolos öntözőberendezéssel a teljes káposztaföldet öntözik. Időközben mindkét traktorban már 4000 üzemóra teljesítmény került, meghibásodás nélkül, folyamatos AXIÁL
szervizelés mellett. A traktorok legfőbb előnyeként a tulajdonos a Vario váltó által biztosított minimális 20 m/h haladási sebességet emelte ki, amely a káposzta kézi betakarítás során a pótkocsi vontatásánál kifejezett előny, hisz egyrészt folyamatosan és pontosan alkalmazkodni tud a kívánt sebességhez, másrészt a visszafogott tempó miatt  alig fogyaszt 2–2,5 litert óránként a traktor.

A 310-es traktort leginkább magágy-előkészítésnél, a betakarításnál, ill. szállításnál használják. A 209 Vario (méreteinél fogva) ápolókerékkel gond nélkül befér a kertészeti kultúrákba 1400 mm nyomtávval – és a gazda elmondása szerint – „Ez a legjobb választás, ez a Fendt gép a leguniverzálisabb!” Permetezéshez, palántázáshoz a mellső emelőműre függesztett, tolt üzemű, négy soros rugókapás kultivátorral használják. Ennek a kultivátornak az előnye, hogy pontosabban vezethető a sorban, mivel a gépkezelőnek nem kell hátranéznie, valamint nincs szükség védőtárcsára, így közelebb állíthatók a kapák a sorokhoz. Nagyon mozgékonyak és fordulékonyak ezek a traktorok, a Vario váltó segítségével pedig nagyon precízen vezethetők, még a fiatal kultúrában is. Kiemelkedő a takarékosságuk és az egyszerű kezelhetőségük, továbbá mindkét Fendtben hasznos segítségnek bizonyul a tempomat is  a különböző munkák során.

A családban ketten használják a gépeket és viszik a gazdaságot, csak betakarításban, szezonmunkában vesznek igénybe külsős segítséget.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!