A fejes káposzta piaci helyzete Magyarországon

Agro Napló

Az Európai Unió tagországaiban több mint 95 ezer hektáron 3,5 millió tonna fejes káposztát termeltek 2014-ben. Az elmúlt öt évben ez volt a legkisebb fejeskáposzta-terület, viszont a betakarított termés mennyisége felülmúlta a 2013. évit. A káposzta termőterület 55%-án, a termésmennyiség 52%-án Románia és Lengyelország osztozik az EU-28 tagországai között. Az európai termesztés nagyobb kihívása az orosz mezőgazdasági embargó, ami miatt termékfelesleg alakult ki a 2014/2015 gazdasági év téli időszakában. Az elmúlt évben az extrém nyári időjárás a hagyományos káposztatermelő országokban is gondot okozott, így keresett lett a jó minőségű káposzta Európában. Magyarország piaci pozíciója az erős középmezőnyt erősíti, noha jelentősen kisebb területen (2,57 ezer hektár és 64,4 ezer tonna) termeltünk fejes káposztát a 2010–2014 évek átlagát tekintve, mint a piacvezető káposztatermelő EU tagországok.

A fejes káposzta sokat veszített jelentőségéből, fogyasztása évről évre csökken. Ennek oka, hogy a fogyasztók már nem tekintik általános vitaminforrásnak, így a kereslet csökkenése a termelést is negatívan befolyásolja. A fejes káposztát döntően szabadföldön termesztik, de a hajtatás sem elhanyagolható, átlagosan 250 hektárt ölel fel. A FruitVeB adatai szerint a fejes káposzta termése szabadföldön közel 50 ezer tonnát tett ki a 2010–2014 közötti időszak átlagát tekintve, hajtatásban ugyanez a szám 12 ezer tonna volt. A betakarított termés átlagosan 6%-a exportpiacon talál vevőre (évjáratonként változik), 10%-át savanyított káposztaként értékesítik, 5–7%-ot tesz ki az egyéb friss termék, azonban a termés igen jelentős része raktározás után kerül friss piacra, feldolgozásra Magyarországon.

Magyarország friss fejes és vörös káposzta külkereskedelmi egyenlege 2012 óta pozitív, 2015 január–novembere között a kivitel 1 százalékkal, 4,72 ezer tonnára mérséklődött, ugyanakkor a behozatal 82 százalékkal 4,12 ezer tonnára emelkedett az elmúlt év azonos időszakához képest. Ennek oka, hogy a Németországból származó behozatal a háromszorosára, 2,02 ezer tonnára emelkedett. Emellett a hollandiai import közel ezer tonnát tett ki. Lengyelországból csupán 270 tonna áru érkezett. Az export jelentős hányada Romániába, valamint a skandináv államokba (Finnország, Norvégia, Svédország) irányult, döntően áprilisban és májusban.

A Budapesti Nagybani Piacon a fejes káposzta termelői ára a 2015. év elején, a tárolási időszakban magasabb volt, mint egy évvel korábban. A primőr fehér fejes káposzta április közepén tűnt fel a kínálatban, amelyet 56 százalékkal kínáltak magasabb áron (266 forint/kg) áprilistól június közepéig, mint egy évvel korábban. Ebben az időszakban a kínálat hollandiai importtal egészült ki. A primőr termék kifutásától, a szabadföldi fehér fejes káposzta ára (2015. 27–52. hét)  37 százalékkal emelkedett (92 forint/kg) az előző év azonos időszakához képest. Az idei év első heteiben a káposzta termelői ára 84%-kal 121 Ft/kg-ra emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Ehretné Berczi Ildikó – Isépy Anett

AKI, Budapest

A cikk szerzője: Ehretné Berczi Ildikó

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!