Hírvilág - 2016. január

Agro Napló

A hamisított élelmiszerek elleni küzdelem erősödött egy új projekt következtében

EU – Egy fontos kutatásnak köszönhetően jobban feltárhatóvá válnak az élelmiszercsalások és fejlesztették az online eszközöket is, amivel segítenek az élelmiszerszektornak megbirkózni ezekkel a fenyegetésekkel.

Az élelmiszercsalást akkor követik el, mikor a termékeket tudatosan helyezik el a piacon, azért, hogy megtévesszék a vásárlókat és anyagi haszonhoz jussanak ezáltal.

A legutóbbi esetek: marhahús be nem jelentett cseréje lóhúsra, melamin adalék a tejben és a tápszerben, chili paprikaőrlemény hamisítása szudáni-vörössel. A termékvisszahívások és a vásárlók bizalmának elvesztése katasztrofális méretű károkat okozhat az élelmiszerszektornak.

2014-ben indították az öt éves ÉLELMISZER INTEGRITÁS projektet, melynek keretein belül megszületett egy komoly online tudásbázis, ami a fő célja volt a munkák elindításának. Ez a bázis hozzáférhető lesz az élelmiszeripar, a szabályozó hatóságok és a kutató szervezetek számára, hogy megfelelő információkkal és hatékony analitikai eszközökkel léphessenek fel az élelmiszerhamisításokkal szemben.

Az eddigi munkák egy megfelelő struktúrájú online adatbázis tervezéséről és fejlesztéséről szóltak. Amint elindul a felület, adatokat fog tartalmazni az összes főbb élelmiszer alapanyagokról, potenciális csalási módszerekről és linkeket a lehetséges veszélyek elhárítása érdekében. A projekt során elemezték azokat az eljárásokat is, amelyeket már eddig is használtak a csalások felderítésére és leírták azokat a megbízható mutatókat, melyek felhasználhatóak a jövőbeni monitoring során is. Visszajelzéseket gyűjtöttek az élelmiszerlánc szereplőitől – a csomagolóktól a kereskedőkig – annak érdekében, hogy még erősebb, hatékonyabb eszköz- és módszer rendszer kerüljön kifejlesztésre a visszaélések megakadályozására.

A kínai vásárlók magatartását is vizsgálták az Európából importált élelmiszerekkel szemben, a biztonság és integritás terén. Kína a világ legnagyobb élelmiszer- és italtermék vásárlója, fogyasztója, mellyel a piacukat még inkább érdekelté teszi a külföldi márkák számára, különösen a fogyasztói viselkedések változása terén. Bár az európai élelmiszereket általában a magas minőséggel és biztonsággal azonosítják Kínában, ennek ellenére az import árukat leutánozhatják és hamisíthatják. A kutatók rájöttek, hogy a kínai fogyasztók valóban aggódnak az európai importtal kapcsolatba hozható törvénytelen hamisítási tevékenységek miatt. A piaci kockázatok enyhítésére irányuló stratégiákat már azonosították, kidolgozták és   további fejlesztéseken dolgoznak. Mindent összevetve ezek az eredmények erősíteni fogják az EU élelmiszer-előállítási láncának hitelességét, ami jelenleg állandó fenyegetettségben van a csalások által. Biztonság, hitelesség és minőség biztosítása után az európai élelmiszerlánc látványos gazdasági előnyökhöz juthat a kínai piacon.

A projektben részt vevő csapat jelenleg arra épít, ami már jelenleg is rendelkezésre áll annak érdekében, hogy még jobban megkönnyítsék az információk megosztását, hozzáférést biztosítsanak a meglévő adatokhoz és feltüntessék a kutatási hiányosságokat. A projektre 3 millió eurót különítettek el, azért, hogy tanulmányokat készítsenek az élelmiszerágazat biztonságának növelése érdekében. Az öt éves projekt végére – 2018-ra – várható, hogy az önműködő csalásfigyelő korai veszélyjelző rendszer életbe léphet, egy önfenntartó globális hálózattal együtt, amely biztosítja a projekt maximális működtethetőségét.

Továbbfejlesztett eljárásokat dolgoztak ki a jobb élelmiszer-ellenőrzésért, valamint létrehoztak egy felületet, ahol a téma szakértőinek véleményét teszik közzé, hogy független szakértői vélemények megosztását biztosítsák az Európai Bizottsággal, a Codex-szel és más nemzetközi szervezetekkel összhangban az élelmiszerhamisítások ügyében.

Forrás: ThePigSite News Desk, 2016.01.04.

 Az ARLA fenntartja a tejárakat januárban

UK – Arla Foods fenntartja a tejárat 2016. januárra. Azonban úgy látja, az új negyedév (október–december), az átlagos árfolyamszint bevezetése befolyásolja az árképzési mechanizmust.

A negyedéves árfolyam-számítási mechanizmus ebben a negyedévben 0,43 penny negatív hatással van a tej árára, figyelembe véve a brit standard 22,61 penny/liter (95,72 forint/liter) árat.

Ash Amirahmadi, az Angol Tejtermék Tanács vezetője azt mondta: "A globális tejtermelés iránti igényt még nem látjuk. A kínálati oldalon az USA és Új-Zéland tejtermelése tovább gyengül, míg az Európa északi részén lévő országok termelése tovább növekszik.”

"A keresleti oldalon, a kiskereskedelmi tejpiaci Észak-Európában stabilizálódott a megtett intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt negyedévben. Ennek eredményeként a kiskereskedők Európa-szerte egyre magasabb árat fizetnek a tejért.”

"Sajtpiacok továbbra is nyomás alatt vannak, ez azt eredményezi, hogy továbbra is plusztermelés van a piacon, nőnek a készletek. A többi nagy volumenű tejtermékek piacai stabilizálódtak az elmúlt hónapban, de a piac továbbra is törékeny."

Forrás: TheCattleSite News Desk, 2016.01.05.

A holland tejipar fizet a tejtermelőknek a termelés csökkentéséért

EURÓPA - Az egyik legnagyobb európai tejfeldolgozó, a Friesland Campina, nemrég fontos lépést tett a tejtermelés további emelése ellen.

Az elgondolás lényege, hogy a feldolgozó bónuszt fizet a farmereknek azért, hogy tartsák vagy csökkentsék a termelésüket.

Amennyiben az átadott tej mennyisége egyenlő vagy kisebb, mint a bázisidőszakban – december 13. és 27. között –  a tejtermelő 2,00 euró bónuszt kap minden 100 kg tej után (áfa nélkül).

Az ideiglenes intézkedés 2016. január 1-től 2016. február 11-ig tart. Ez az intézkedés nem vonatkozik azon tejtermelőkre, akik organikus vagy biodinamikus tejet állítanak elő.

Sieta van Keimpema, az Európai Milk Board (EMB) alelnöke úgy látja, hogy ez az egyik legfontosabb jele, amely megmutatja, hogy napjainkban drasztikus a tejipari válsághelyzet. "Ezzel a tejfeldolgozók is egyértelművé teszik, hogy az ellenőrizetlen termelésnövelés problematikus, és szükséges fellépni ellene.

A Friesland Campina ajánlata az önkéntes korlátozásáról szól, mivel ez egy igen hatékony módja a tejmennyiség csökkentésének. Ez azt jelenti, hogy pozitív intézkedéseket lehet tenni a piaci torzulások megakadályozására" Jillian van Keimpema szerint.

Az EMB nyilatkozata kijelenti, a tejtermelés növekedése az egész EU-ban hatalmas problémát okozott és sok tejtermelő gazdát tett tönkre. Az árak néhány esetben mindössze 20 cent egy kiló tejre, a túlélés egyszerűen lehetetlen sok gazdaság számára.

A nyilatkozat így folytatta: "Ezt az eszközt kellene alkalmazni nemcsak az egyedi tejfeldolgozók esetében, hanem központilag irányítottan az egész EU-ban.

A kezdeményezés jó, de egyes tejfeldolgozókra alkalmazva nem elég hatékony. Rajtunk múlik, rábírni a politikusokat a megfelelő jogi keretek létrehozására, előírva a piaci volumeneket, így téve lehetővé, hogy az átadási árak fedezzék a termelési költségeket." Célozva arra, amit a EMB úgynevezett, az EU Mezőgazdasági biztos Phil Hogan "passzív hozzáállása" a kérdéshez, Jillian van Keimpema mereven és szilárdan állítja: "Az EU politikusainak cselekedni kell végre, hagyják abba ezt az ostoba termelésnövelést.”

Erőteljes felhívást intézett a Biztoshoz: "ültessék át a gyakorlatba a Piac Felelősségvállalás Programot, Uniós szinten önkéntes korlátozást felkínálva, mint a legfontosabb eszköz annak érdekében, hogy a tejpiac végre talpra tudjon állni."

Forrás: TheCattleSite News Desk, 2016.01.07.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán

A cikk szerzője: Dr. Gergácz Zoltán

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!