Új fejezet a hazai magasolajsavas napraforgó-termesztésben

Agro Napló
A magasolajsavas (HO) napraforgó vetésterülete 2015-ben több, mint két és félszerese volt az előző évihez képest, köszönhetően a hagyományos napraforgóénál lényegesen kedvezőbb felvásárlási árnak. A Syngenta magasolajsavas hibridjeinek terméspotenciálja egyenértékű a hagyományos napraforgóhibridekével, termesztéstechnológiai szempontból teljesen azonosak, nem igényelnek semmilyen többlet szakmai fegyelmet és tapasztalatot. Az új imidazolinon herbicid  toleráns (Clearfield és Clearfield Plus) magasolajsavas hibridek bevezetésével pedig ugyanazt a gyomirtási biztonságot élvezhetjük, mint a hagyományos szegmensben, és nem mellékesen nagyobb árbevételt és nyereséget realizálhatunk.

A magasolajsavas napraforgó felvásárlási ára mind a 2014-es, mind a 2015-ös szezonban lényegesen meghaladta a hagyományos napraforgóét, így az újgenerációs Syngenta HO, HO Clearfield és HO Clearfield Plus hibridek biztonsággal képesek alapját képezni a még jövedelmezőbb napraforgó-termesztésnek.

Mi is az olajsav, és miért van rá szükség?

A hagyományos napraforgóolaj nagy mennyiségben kétszeresen telítetlen zsírsavat (60–70% linolsav), és alacsonyabb hányadban egyszeresen telítetlen zsírsavat (15–35% olajsav) tartalmaz. A magasolajsavas (High Oleic) napraforgó olajban ezen arány fordított, az olajsav aránya általánosan 80–90% között alakul, míg a linolsav aránya 10–20%-ra csökken. Ezen zsírsav aránya pozitív hatással van az olaj biokémiai tulajdonságaira (oxidáció) és fizikai paramétereire (olvadáspont, viszkozitás), valamint elkerülhető a hagyományos  növényi olajok feldolgozása során keletkező nem kívánt transz-zsírsav keletkezése is, ami egészségügyi szempontból jelentős előrelépés a hagyományos (linolsavas) olajok felhasználásával szemben.

Ezen kedvező tulajdonságainak köszönhetően Franciaországban a HO napraforgók részaránya már évek óta 60–70%-ot képvisel a teljes nemzeti napraforgó-termelésben.

A HO napraforgó termesztése hazánkban

Magyarországon a magasolajsavas napraforgó-termesztésnek közel 15 éves hagyománya van.

Sokunknak talán nem igazából érthető, hogy mi szabott valódi  gátat a HO termelés szélesebb körű elterjedésének hazánkban ezidáig, és miért nem tudott abban az ütemben és arra a szintre fejlődni, mint Franciaoszágban. Az ok összetett, nem tisztán a kereslet és az árak inga- dozására írható a számla, a termelők által a HO technológiába vetett bizalom hiánya, a limitált vetőmagmennyiségek, új gyomirtási technológiák megjelenése és előretörése, és nem utolsósorban az elérhető hibridek egy részének terméspotenciálja, versenyképessége egyaránt gátolták a HO termelés nagyobb fokú terjedését.

A magasolajsavas napraforgó kedvezőbb felvásárlási ára pénzügyi  oldalról vizsgálva ösztönzi a termelőket arra, hogy ilyen hibrideket válasszanak, másfelől viszont kérdéseket ébreszt a termelőkben. A magasabb ár talán valamilyen árbevétel-kiesést kompenzál? Talán a HO hibridek esetlegesen alacsonyabb genetikai potenciálját hivatott ellensúlyozni, vagy sokkal szigorúbb, költségesebb agrotechnikát igényel a magasolajsavas hibridek termesztése? Ezek a kérdések táplálták a termelők idegenkedését, majd az ebből eredő mértékletesség a keresleti oldalon is kialakult, hiszen eddig látszólag a termelés nem volt hajlandó a HO irányába szélesebb körben, nagy tömegben elindulni.

A kialakult helyzetet a herbicid-toleráns napraforgó technológia (imidazolinon és szulfonilurea tolerancia) megjelenése még tovább konzerválta, hiszen egy alapvető termesztéstechnológiai elemre, a gyomirtásra kapott a termelő hatékony megoldásokat, de kezdetben kizárólag csak a hagyományos (linolsavas) napraforgóhibridek voltak elérhetőek ilyen változatban. A termelők innentől kezdve elsősorban a biztonságosabb és kényelmesebb termesztéstechnológiára fókuszáltak, gátat szabva ezzel a hagyományos gyomirtású magasolasjavas szegmens további növekedésének. A magyar piac tehát új technlógiai megoldásokat várt.

Erre reagálva a Syngenta 2015-ben bemutatta új, imidazolinon toleráns magasolajsavas napraforgóhibridjeit, és a következő évtől Clearfield Plus gyomirtású HO hibridet is kinál.

A Syngenta egyedülálló magasolajsavas portfóliója hagyományos gyomirtású magasolajsavas szegmens

A Syngenta két piacvezető hibriddel, elsőként az NK Ferti-vel az NK Brio HO változatával, majd 2010-es hazai regisztrációja után a jól ismert NK Kondi magasolajsavas változatával, a Tutti-val volt jelen a hazai HO piaci szegmensben. Mindkét hibrid genetikai konverzió, ami azt jelenti, hogy az eredeti hibridekbe hagyományos nemesítési eljárással lett bejuttatva a magasolajsav kialakulásáért felelős gén, megtartva az eredeti hibridek terméspotenciálját, kiváló agronómiai tulajdonságait. Ennek köszönhetően kimagasló terméspotenciállal és stabil magasolajsavas zsírsav-összetétellel rendelkeznek.

Az NK Kondi és Tutti összehasonlításban, 4 éves nemzetközi kisparcellás kísérleti eredmény alapján (109 kísérlet) a hibridek terméspotenciálja statisztikailag azonosnak tekinthető. A kaszattermés 36 q/ha volt,  47,5% olajtartalom mellett, ami a Tutti esetében  89,3% olajsavtartalommal párosult.

A Tutti 2016-ban is a kínálat részét képezi, azon területekre ajánljuk, ahol alapvetően nincsenek nehezen megoldható gyomirtási problémák, hatékonyan használhatóak a ma rendelkezésre álló hagyományos  alapkezeléses technológiák.

Imidazolinon toleráns magasolajsavas szegmens

A Syngenta 2015-ben új fejezetet nyitott a hazai magasolajsavas napraforgó-termesztésben az új imidazolinon toleráns magasolajsavas hibridek bevezetésével. A termelők már 2014-ben találkozhattak az elsőként megjelent Talento hibridünkkel. A HO IMI portfólió további két hibriddel egészült ki 2015-ben, az SY Excellio-val és az SY Experto-val. Mindhárom imidazolinon toleráns magasolajsavas hibrid mind terméspotenciáljában, mind pedig agronómiai tulajdonságaikban a prémium kategória képviselői.

A 2016-os év újdonsága a SY Gracia HO CLP hibrid, amely a Syngenta első magasolajsavas Clearfield Plus hibridje. Az SY Gracia HO CLP a 2014-es NÉBIH vizsgálatokban nem csak a legmagasabb HO terméssel rendelkezett, de a korai IMI szegmensben is a legjobbnak bizonyult! Ezt a hibridet a magasabb terméspotenciálú, intenzívebb termőhelyekre ajánljuk.

A három új magasolajsavas hibrid terméspotenciál és olajtartalom vonatkozásában a hagyományos Syngenta hibridek szintjén vannak, vagy az alapgenetikát meghaladó termésszinttel rendelkeznek. Olajtartalmuk (45–50%) is kiemelkedő és stabilan garantálják a 85% feletti olajsavtartalom elérését.

Mindhárom hibrid a legmagasabb szintű rezisztenciával rendelkezik a napraforgó peronoszpóra összes ismert pathotípusával szemben is. Az SY Gracia CLP HO és az SY Experto rezisztens a szádor hazai „E” rasszával szemben. A Syngenta új, magasolajsavas Clearfield hibridjei kiváló agronómiai tulajdonságokkal rendelkeznek. Tenyész-

időben az NK Kondi és Tutti hibridekhez állnak legközelebb, a hazai körülményeket legjobban kihasználó és annak szélsőségeit  kiválóan  ellensúlyozó plasztikus tenyészidővel rendelkeznek. Betegségellenállóságuk átfogó, átlagos szklerotínia, vagy alternária fertőzésekkel szemben jól ellenállnak. Rendkívül szép és homogén növényállomány jellemzi mindhárom hibridet.

Termesztéstechnológiai javaslat

Első és legfontosabb tényként azt kell megemlítenünk, hogy az előzőekben említett HO hibridek termesztéstechnológiája semmiben sem különbözik a hagyományos, illetve az imidazolinon toleráns, de linolsavas hibridek technolgóiájától.

A magasolajsavas zsírsavkompozíció biztosítása érdekében elkerülendő az idegen napraforgóval való összevirágzás, amely egy nagyságrendileg 100 méteres izolációval biztosítható (az izoláció ezen értéke függhet a tábla fekvésétől, alakjától és méretétől). Nagy területű táblák esetében a szegélyek külön történő betakarításával  az izoláció könnyen biztosítható.

Az elmúlt év egyik fontos momentuma volt hazánkban a magasolajsavas szegmens növekedése. Cikkünkből kitűnik, hogy azon termelőknek sem kell kompromisszumot kötniük, akik ilyen hibrideket választanak. A hagyományos magasolajsavas hibridünk (Tutti) mellé érkeznek a Clearfield és Clearfield Plus HO hibridek (SY Excellio, SY Experto és SY Gracia CLP HO). Mindhárom teljesítménye meggyőző és új fejezetet nyit a magasolajsavas szegmens történetében.

Szűcs Péter

Szántóföldi technológus, Syngenta Kft.

Harmat Ákos

Termékmenedzser, Syngenta Kft

A cikk szerzője: Szűcs Péter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!