Panadditív takarmányozási konferencia

Agro Napló
2015. november 12-én tartotta Kecskeméten, hagyományos takarmányozási konferenciáját a Panadditív Kft. A vendégeket Nagy Ádám ügyvezető köszöntötte, s felhívta a figyelmet, hogy számos külföldi előadó is megtisztelte a rendezvényt, akik az új termékek bevezetését, további megismertetését végzik.

Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató helyettese a 2014–2020 közti, állattenyésztéshez kapcsolódó pályázati lehetőségekről tartott ismertetőt.

Dr. Imke Kühn, az AB Vista tudományos főmunkatársa a xilanázok hatásmechanizmusáról és a fitázzal való együttes alkalmazásuk előnyeiről tartott előadást. Jelentős kutatások folynak a gabonák rostszerkezetének megismerésére (Inspire program), az NSP-k hatásmechanizmusainak feltárására. Az NSP enzimek használata a 1920-as évekig nyúlik vissza, az árpa bekerülése a monogasztrikus állatok takarmányaiba, gyorsította fel a kutatási folyamatokat. Ma már ismert, hogy pl. az ECONASE XT enzim csökkenti a takarmányok bélbeli viszkozitását, ami különösen brojlerek esetében fontos. Szintén bizonyított a prebiotikus hatása valamint az emészthetőséget javító tulajdonságai. Az előadás alapvető megállapítása volt, hogy a kukorica és búza jelentős mennyiségben tartalmaz oldhatatlan NSP-t. A xilanáz és fitáz enzimek egymás hatását erősíthetik (QUANTUM BLUE + ECONASE XT együtt), további enzimek együttes adagolása nem látszik szükségesnek.

Dr. Sághy Tibor állatorvos gyakorlati tapasztalatokról számolt be, az állattartó telepek itatóvíz mikrobiológiai minőségéről. A vizek nagyrészt a telep vízvezeték rendszerében „fertőződnek meg” a mikróbákkal, s nem a beérkező víz minőségével van probléma. A szerves ezüst tartalmú AQUA CLEAN megszünteti az itatórendszer lerakódásait (filmréteg) és erős antibakteriális hatással biztosítja az állatok egészséges ivóvíz ellátását.


Dr. Heinrich Bachmann a D-vitamin ellátás fontosságáról beszélt. A Herbonis nevű svájci cégnek a szlogenje is így hangzik: „Herbonis – az egészséges csontok szinonimája!” A 2001-ben alapított vállalkozás természetes forrásból származó D-vitamin vegyületeket fejleszt és gyárt emberek és állatok számára. Haszonállataink mindegyikében gyakori az ásványi anyagok elégtelen felszívódására visszavezethető problémák. A gyorsan növő brojlerek és pulykák lábgyengesége, a sertések csülökbetegségei, a kocák gyenge tejtermelése, a tyúkok tojáshéjszilárdsága, a szarvasmarhák húsminősége sorolható ebbe a problémahalmazba. A kalcium- és foszforellátás fontos a csontok fejlődéséhez, az izmok- és immunrendszer normális működéséhez. A két fontos makroelem azonban D-vitamin nélkül nem tud beépülni a csontokba. A D-vitamin a természetben nagy mennyiségben található a halmájolajban, mivel a napfény hatására termelődő állati- és növényi planktonok állítják elő. Számos egyéb növényben is kimutatták pl. Solanum Lycopersicum (paradicsom), vagy a vadon található Solanum Glaucophillum, melynek termesztett változatát is előállították Hervit néven (nem GMO módon). Az 1,25-dihidroxi-D3-vitamint elég nagy és egyenletes mennyiségben tartalmazza a növény. Az ebből készült termék neve: PANBONIS. Hatékony védelmet nyújt a D-vitamin hiány következtében fellépő kórképek megelőzésére.

-an-

A cikk szerzője: Agro Napló

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?